IZBORI 2024.

Ništa od većih promjena izbornog sustava? HDZ namjerava tek ‘korigirati‘ granice izbornih jedinica

Ne bude li ga Ustavni sud natjerao, Plenković će do ljeta 2023. korigirati sadašnje granice izbornih jedinica tek koliko bude morao
 Davor Pongračić/Cropix

Ozbiljniji razgovori o izbornom zakonodavstvu u HDZ-u bi trebali početi za desetak dana. Dosad se o toj temi govorilo načelno i može se doznati tek kako u HDZ-u postoji prilično jasan stav da se neće ići u radikalne promjene.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je prije dva tjedna rekao kako je "općepoznata činjenica da se dogodilo previše diskrepancije u veličini izbornih jedinica u odnosu na broj stanovnika", ali oni u HDZ-u neće "skakati kao pilići zato što je netko bacio tu temu u eter jer to nije njihov stil, imaju svoje prioritete i svoj program, svoju metodologiju".

- Kao HDZ i saborska većina, kada dođe vrijeme, artikulirat ćemo prijedloge koji bi mogli modificirati postojeći sustav da ta diskrepancija dođe u plus-minus pet posto. Kad će to biti, prepustit ćete nama da odlučimo - rekao je Plenković.

Već u sedam izbornih ciklusa glas svakog birača nema podjednaku vrijednost, a Popis stanovništva 2021. godine pokazao je prave razmjere depopulacije pojedinih krajeva i koliko su goleme razlike u broju birača između izbornih jedinica. Ustavni sud je na problem upozorio još 2010. godine, ali do danas se nije ništa poduzelo pa je predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, izjavio kako ne može zamisliti da bi se izbori održali po istim pravilima jer bi bili neustavni.

Anomalije sve veće

Pred Ustavnim sudom je ponovno ta tema, a rasprava će se održati do kraja godine. Ustavni stručnjaci, politolozi i demografi kažu da se Ustavni sud može referirati na Popis birača, granice izbornih jedinica i samoinicijativno se izjasniti o njihovoj (ne)ustavnosti te donijeti odluku kojom će prisiliti vlast da otkloni sve anomalije u izbornom sustavu.

Razgovarali smo s više vodećih ljudi u HDZ-u i doznali kako sigurno neće napraviti niti jedan veći iskorak, niti jednu veću promjenu u odnosu na broj izbornih jedinica i izborni model. Dakle, ne bude li ga Ustavni sud natjerao na nešto više, Plenković će samo korigirati granice izbornih jedinica.

U političkim kuloarima kolaju različite informacije o planovima HDZ-a, ali se nisu pokazale točnima. Jedna takva "informacija" glasila je da će HDZ zabraniti predizborne koalicije. - Nema šanse da bismo to napravili. Pa, mi uvijek imamo koalicijske partnere na svojim listama i kako bismo ih mogli odjednom odsjeći?! Recimo, HSLS, mi im to ne bismo mogli napraviti - kaže jedan od utjecajnijih HDZ-ovaca.

Nezadovoljna Slavonija

Govori se i da bi se zadržale postojeće granice izbornih jedinica, ali ne i broj mandata koji se u njima bira, pa bi dvije slavonske jedinice ostale bez tri mandata, što bi se slavonskim HDZ-ovcima kompenziralo tako da ih se kandidira u Zagrebu. U HDZ-u to demantiraju i kažu da je nemoguće sada govoriti kako će se na izborima slagati izborne liste.

Pričalo se i da je HDZ sve skloniji modelu da svaka županija bude jedna izborna jedinica, a da broj zastupnika koji se u njima bira ovisi o broju birača. - To bi odgovaralo HDZ-u, ali ne bi malim strankama. HDZ-ovi koalicijski partneri sigurno ne bi podržali taj model - rekao je jedan od HDZ-ovih partnera i otkrio kako je na jednom od posljednjih koalicijskih sastanaka Plenković rekao da izborna regulativa još nije tema.

- Obavijestit će, rekao je, kad to bude tema, a problem nerazmjera između izbornih jedinica riješiti tako da će se tamo gdje je premalo birača, dodati nekoliko sela i sve poravnati - prenijela nam je osoba koja je bila na sastanku.

U HDZ-u je plan da se korekcije Zakona o izbornim jedinicama pripreme i izglasaju u Saboru do ljeta iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:02