SINDIKATI OBJAVILI

‘Nastavljamo štrajk, ali smanjili smo naš zahtjev od 400 eura, evo na koliko bismo pristali‘

Djelatnici u pravosuđu u utorak u 7 sati ponovno će štrajkati, dok ne dobiju konkretnu ponudu u odnosu na zahtjeve
 Zeljko Puhovski/Cropix

Prvi sastanak između ministra Ivana Malenice i predstavnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) održan danas popodne nije iznjedrio nikakav dogovor pa se štrajk službenika i namještenika na sudovima i državnim odvjetništvima se nastavlja. Prema podacima SDLSN-a, u ponedjeljak je u 7 sati nešto više od 4.500 službenika i namještenika zaposlenih na sudovima i DORH-u stupilo u štrajk jer su im plaće među najnižima u državi, znatno niže od hrvatskog prosjeka.

Današnja odluka Županijskog suda u Zagrebu prema kojoj je štrajk službenika i namještenika na sudovima i državnom odvjetništvu proglašen zakonitim ponukala je ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu da predstavnike SDLSN-a koje je do tada smatrao "nereprezentativnima" i isključivao ih iz pregovora, hitno, već isti dan, pozove na sastanak.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

"O štrajkačkim zahtjevima pravosudnih službenika i namještenika ministar se na današnjem sastanku nije očitovao pa se njihov štrajk nastavlja. Ministar nam je samo detaljno prezentirao Vladin prijedlog o povećanju mjesečnih plaća državnim službenicima i namještenicima za 100, 80 i 60 eura već u lipnju. Mi taj prijedlog pozdravljamo, međutim očekujemo od ministra da se očituje o našim konkretnim zahtjevima za povećanje neto plaće službenika i namještenika u pravosuđu", rekla nam je kasno popodne glavna tajnica SDLSN-a Marija Dill Bračić, koja je bila na sastanku s ministrom Malenicom.

Pravosudni službenici i namještenici su, dodala je, svoj prvotni zahtjev za povećanjem neto mjesečne plaće za 400 eura, nakon današnjeg vladinog prijedloga o povećanju plaća, smanjili na 300 eura.

"Ovo je povijesni dan za sindikate, osobito za ‘nereprezentativne‘, jer je sud presudio da je štrajk službenika i namještenika na sudovima i državnim odvjetništvima - zakonit. Bili smo na izricanju presude na Županijskom sudu u 10 sati, koji je štrajk proglasio zakonitim, a u 10:05 sati smo dobili poziv ministra pravosuđa Ivana Malenice da danas u 14:30 sati dođemo na pregovore. Eto, ovaj pritisak je barem urodio pozivom na sastanak", rekla je na današnjem prosvjedu službenika i namještenika u pravosuđu, održanom sati i pol nakon objave presude, pred zgradom Općinskog građanskog suda u Zagrebu, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković.

image

Iva Šušković

Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednica SDLSN-a Iva Šušković na skupu se osvrnula na niz pokušaja odvraćanja od štrajka: "Pokušali su nas uvjeriti da je štrajk nezakonit i da je pametnije da ne idemo s njim kao načinom pritiska. Rekli su nam - niste reprezentativni, ne možete štrajkati, niste reprezentativni, ne možete pregovarati ni o osnovici za plaće ni o koeficijentima jer su oni uređeni uredbom. Evo, danas smo pokazali da smo ipak reprezentativno hrabri i da možemo sve. Nisu mislili da ćemo ići do kraja, da ćemo izdržati i da će se cijelo pravosuđe ujediniti."

Sindikalna povjerenica na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu Marija Paun rekla je da je odaziv na štrajk na tome sudu - inače najvećem u državi na kojem radi nešto više od 500 službenika i namještenika - sto postotan te da je i na ostalim sudovima i državnim odvjetništvima u Hrvatskoj odaziv velik. "To znači da se ročišta održavaju, ali se ne mogu održati jer telefoni zvone, ali nitko se na njih ne javlja, kompjutore nitko ne popravlja. Stali su svi mali kotačići ovog sustava. Spremni smo štrajkati do ispunjenja naših zahtjeva", izjavila je Paun, pozdravljena odobravanjem okupljenih.

image

Marija Paun

Zeljko Puhovski/Cropix

"Službenik početnik na sudu ima plaću 500 eura, a kad dogura do 40 godina staža, plaća mu je 700 eura. Zato tražimo da nam se neto plaća poveća za 400 eura mjesečno kako bismo došli do prosječne plaće u Hrvatskoj. Povećanje od 100 eura mjesečno koje onima s najnižim plaćama predlaže Vlada već od lipnja nas ne zadovoljava jer smo i s tim povećanjem i dalje na dnu po plaćama", ustvrdila je sindikalna povjerenica OGS-a Marija Paun. "Uvjeravaju nas da će 1. 1. iduće godine na snagu stupiti zakon koji će sve riješiti, ali mi ne možemo čekati, mi trebamo povećanja sada kako bismo imali prosječnu hrvatsku plaću i dostojanstven život kao i drugi", kazala je na prosvjedu sindikalna povjerenica s OGS-a Paun.

Podsjetila je da službenici odlaze sa sudova i državnih odvjetništava u potrazi za boljom plaćom i pozvala ministra Malenicu da kaže koliko ih je u novije vrijeme ukupno otišlo.

Dodatno su ogorčeni što im je ministar Malenica pokušao osporiti pravo na štrajk i sudski ga zabraniti, pogotovo ako se zna da on nije zabranjen liječnicima ni učiteljima koji su čak 39 dana štrajkali.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Na novinarsko pitanje jesu li očekivali da na skup pred OGS-om dođu i suci kako bi i tako izrazili podršku njihovim zahtjevima, sindikalna povjerenica Marija Paun rekla je: "Pa neki od njih su tu na skupu, raspršeni su među nama i podržavaju nas kao što smo i mi njih podržavali. Ovo je zajednička borba, pravosuđe ne može biti obezvrijeđeno. Mi smo jedna od tri grana vlasti".

Na prosvjed koji se pred zgradom OGS-om u Zagrebu održao pod pljuskom došle su gotovo samo žene - od onih s bebama u kolicima do onih pred mirovinom. Muškarci su se mogli nabrojati na prste jedne ruke. To ne čudi jer na radnim mjestima pravosudnih službenika i namještenika, koja su već godinama najlošije plaćena i najnapornija službenička mjesta u državi, rade uglavnom žene. Svoj su položaj na prosvjedu sažele u više jezgrovitih parola na transparentima: "Blago tebi Malenica, brate, ne kupuješ ti hranu na rate", "Kad se pravda traži prava smo adresa. Kad nas treba platiti, zatvorena kesa", "U Švicarskoj je zabranjeno reći kolika ti je plaća, kod nas je sramota!".

Djelatnici u pravosuđu štrajkat će i u utorak u 7 sati, a nastavit će štrajkati sve dok ne dobiju konkretnu ponudu u odnosu na zahtjeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:35