PRVI DAN ŠKOLE

Na nastavu krenulo 460 tisuća učenika, 38 prosvjetnih djelatnika je zaraženo

A model nastave uključuje održavanje propisanog razmaka između učenika i nastavnika. Ako to nije moguće, svi moraju nositi maske
Gimnazija u Križanićevoj ulici u Zagrebu
 Boris Kovacev/Cropix

Nova školska 2020./2021. godina počela je danas ujutro za oko 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola te oko 65 tisuća djelatnika, sukladno protuepidemijskim mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

Prema privremenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, gotovo 80 posto škola odabralo je A model nastave, što uključuje održavanje propisanog razmaka u učionicama između učenika i nastavnika od 1,5 metar u višim razredima osnovne škole te dva metra u srednjima, a ako to nije moguće, svi moraju nositi maske.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u emisiji "U mreži prvog" Hrvatskog radija kazao je jutros kako je zbog zaraze djelatnika koronavirusom osam škola nastavu počelo prema C modelu, odnosno online, dok su dvije škole odgodile početak nastave.

Također, prema najnovijim podacima od 6.rujna, koje je dostavio MZO, ukupno 210 djece u dobi od 7 do 18 godina (dakle školske dobi) bilo je zaraženo koronavirusom te njih još 72 u dobi od 0 do šest godina života. To pokazuje kako je dan uoči početka nove školske godine ukupno 282 djece od 0 do 18 godina bilo pozitivno na COVID 19.

Uz to, 2.111 djece u dobi od 0 do 18 godina bilo je u samoizolaciji, a sve su to razlozi zbog kojih pohađanje škole ili vrtića nije moguće. Točni podaci o broju oboljele i djece u samoizolaciji na prvi dan škole bit će objavljeni kasnije. Što se tiče prosvjetnih djelatnika, na dan 6. rujna bilo je 38 oboljelih te još 149 u samoizolaciji. Zasad su, prema informacijama iz MZO, umjesto njih angažirane zamjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 05:43