‘OBNOVA‘

Na crkvicu iz 6. stoljeća na dalmatinskom otočiću stavili PVC stolariju; Župnik: ‘Tko vam je dao moj broj?‘

Čitav otočić je zaštićen kategorijom značajnog krajobraza
 Morski.hr

Osim što je pod zaštitom Majke Božje, crkvica Svete Marije iz 6. stoljeća na otočiću Ošljaku kod Preka na Ugljanu zaštićeni je spomenik kulture, a čitav otočić je zaštićen kategorijom značajnog krajobraza. No to nije spriječilo one koji su se upustili u njenu obnovu da na prozore i vrata pričvrste PVC stolariju i sve učvrste pur pjenom, piše Morski.hr.

U rimsko vrijeme na njemu su bile izgrađene građevine, a u okviru jedne antičke vile u 6. st. izgrađena je ranosrednjovjekovna crkvica, najprije posvećena sv. Jeronimu. Istraživanjima iz 1992. godine utvrđeni su njena starost i kasnije preinake, a najnovijim preinakama ugrađeni su materijali koji zasigurno nisu izvorno postojali.

Novinari portala Morski.hr razgovarali su sa župnikom župe Preko, don Filipom Kucelinom, koji nije bio osobito raspoložen za razgovor, ali je odgovorio na pitanje o preinakama.

- To je bilo prije nego sam ja postao župnik ovdje. A tko je prije ovdje župnik bio, ne znam. Vjerojatno za mog prvog prethodnika. Znam da je bio nekakav nesporazum, ali ja vam stvarno ne znam detalje. Samo znam da je plan da se to, naravno, adekvatno, riješi u suradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. No, kako su i oni na terenu, to svakako još nismo. No kako je do toga došlo, to vam stvarno ne znam.

image
Morski.hr
image
Morski.hr

Na upit je li bilo reakcija iz Konzervatorskog odjela i je li dao netko sugestiju da se ti otvori ipak moraju promijeniti.

- Stvarno vam ne znam, jer mene je to dočekalo i rečeno je da će to biti odrađeno. U međuvremenu smo odradili neke druge stvari, ali to, evo, još nije bilo na redu.

Nije želio otkriti je li razgovarao s konzervatorima.

- Što hoćete reći da sam ja nepristojan? Ja imam pravo na svoj privatni mobitel i župni. Imam i župni mobitel i župni telefon - kazao je svećenik, kako prenosi Morski.hr, negodujući još jednom što nismo pogodili mobilni broj na koji ga se smije zvati.

Portal Morski.hr podsjeća da za promjenu prozora i vrata na građevinama koje su zaštićene kao spomenici kulture obični građani moraju tražiti odobrenja Ministarstva kulture i Ureda za zaštitu spomenika, te da je isto trebala učiniti i ova župa ili Zadarska nadbiskupija i tko god da je bio (ne)odgovoran pri obnovi spomenika kulture.

Fotografije crkvice Svete Marije iz 6. stoljeća preuzeli smo uz dopuštenje portala Morski.hr

image
Morski.hr
image

PVC prozori

Morski.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:39