DUŠICA RADOJČIĆ

‘Možemo nije žrtvovao Pulu, a tajna veza SDP-a, Zoričića i HDZ-a sada je objelodanjena‘

U rušenju Radojčić sudjelovali su dojučerašnji partneri Možemo! - SDP, Nezavisna lista gradonačelnika Pule Filipa Zoričića i HDZ

Dušica Radojčić

 Duje Klaric/Cropix

S predsjednicom pulske organizacije Možemo! Dušicom Radojčić razgovarali smo jutro nakon burne sjednice Gradskog vijeća koja je trajala do 3 sata ujutro, a na kojoj je odlučeno o njenoj smjeni s čela Vijeća. U rušenju su sudjelovali dojučerašnji partneri Možemo! - SDP, Nezavisna lista gradonačelnika Pule Filipa Zoričića i HDZ. Povod raspadu koalicije, a potom i stvaranju nove u kojoj su se našli HDZ i SDP je neslaganje oko toga treba li Lungo mare ostati javno dobro ili ga prepustiti privatnom kapitalu.

Idu li nakon vaše smjene projekti gradnje hotela i nogometnog igrališta na Lungomare nesmetano dalje?

Imamo dvije situacije. Jedna je urbanistički plan uređenja Lungomare, njegove druge izmjene, koji sam skinula s dnevnog reda zbog skandaloznog načina na koji je gradonačelnik pripremio dokumente za usvajanje tih izmjena. Vijeću je sakrio najvažniju informaciju, a to je da je u travnju DORH pokrenuo spor s Gradom Pulom za vlasništvo nad tim zemljištem.

U obrazloženju odluka o izmjenama prostornog plana i prijenosu vlasništva s Grada Pule na Pula sport, gradonačelnik nigdje nije spomenuo da će država vjerojatno taj spor dobiti jer postoji puno prethodnih sličnih presuda koje je država dobila jer su gradovi upisivali vlasništvo na šumskom zemljištu na što po Zakonu o šumama nisu imali pravo.

Što se tiče ostalog područja Lungomare, pred nama je referendum. Očekujemo odgovor ministarstva o zakonitosti pitanja i prikupljenom dovoljnom broju potpisa. Bude li sve u redu, na jesen nas čeka referendum. I s mjesta vijećnice ću nastaviti borbu da se u prostorno planiranje uključi prije svega javni interes, a ne pogodovanje privatnom interesu na najatraktivnijim lokacijama u pulskom priobalju.

Kako vidite iznenadnu suradnju između HDZ-a i SDP-a?

Možda nije baš toliko iznenadna. Kada smo nakon izbora formirali većinu sa SDP-om i Nezavisnom listom Filipa Zoričića, u preambuli je stajalo kako se udružujemo da bismo promijenili način upravljanja Pulom koji je bio obilježen IDS-ovim korupcijom i klijentelizmom.

U drugoj točki je pulski Možemo! inzistirao da se zabrani koaliranje s HDZ-om, ali su SDP i Nezavisna lista reagirali za nas tada neshvatljivo i inzistirali da se ne spominje HDZ. Nama to tada nije bilo jasno, ali je ušla formulacija da se neće koalirati s drugim strankama. Sada je ta tajna veza SDP-a, Zoričića i HDZ-a objelodanjena. Zoričiću je uspjelo ono što nikada nikome nije do sada – u suradnji sa SDP-om doveli su HDZ na vlast u Puli.

Koji bi u tome interes mogao imati gradonačelnik Filip Zoričić?

Nikada nije skrivao svoje političke ambicije na nacionalnoj razini i vjerojatno HDZ vidi kao potencijalnog partnera u tim svojim ambicijama. Ideološki su bliski i to nije toliko iznenađenje koliko je veliko iznenađenje da je uspio obmanuti građane Pule koji vjerojatno ne bi podržali koaliciju s HDZ-om.

Hoće li se ova situacija u Puli odraziti na odnose između SDP-a i Možemo! na nacionalnoj razini ili je centrala Možemo! žrtvovala Pulu?

Ne bih rekla da je žrtvovala Pulu jer je odnos sa SDP-om od samoga početka bio problematičan i više karakteriziran personalnim odnosima nego ideologijom. SDP u Puli više nema nikakve veze sa socijaldemokracijom, postali su ekspozitura krupnog kapitala. Baš su jučer na Vijeću iznosili tezu kako je potrebno privatizirati neke javne usluge. Zagrebački Možemo! je upoznat sa stanjem u Puli. Raspravljali smo o tome i odlučili ove dvije stvari odvojiti. Zabrinuti se treba centrala SDP-a i vidjeti što će sa svojom organizacijom u Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:18