NEZAKONITI PRELASCI

Mostovci bi angažirali vojsku na granici s BiH: ‘Broj migranata se uvećava, a i strah stanovništva‘

Svaki čovjek u Hrvatskoj zaslužuje zaštitu kakvu uživa Andrej Plenković. Za to će se boriti Klub Mosta, rekao je Zvonimir Troskot

Zvonimir Troskot

 Damjan Tadic/CROPIX

Saborski zastupnici Mosta, Zvonimir Troskot i Marin Miletić, poručili su u petak iz Vojnića da druge članice Europske unije zatvaraju granice pod invazijom migranata te da bi Hrvatska trebala angažirati vojsku na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Pozvali su predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da to dogovore.

Troskot je objasnio da bi vojska prvotno imala ulogu odvraćanja migranata od nezakonitog prelaska granice s obzirom na to da se na taj korak ne bi olako odlučili znajući za njezinu prisutnost.

"Kad je vojska na granicama, upozoreni ste jednom, pa drugi put, a treći put ona reagira kao što bi reagirala u Siriji, Iranu, Afganistanu ili nekoj drugoj suverenoj zemlji", rekao je Troskot na pitanje što bi bila druga uloga vojske.

Miletić je dodao da bi na pitanje o načinima djelovanja mogao odgovoriti vojni vrh.

Troskot je naveo da je premijer sebe "od žena koje rade u pravosudnom aparatu" zaštitio slanjem vojske, obavještajne službe i specijalne policije i da ga ne bi začudilo kad bi poslao i zrakoplove Rafale.

"Treba zaštititi svaku osobu, a ne zaštitu privatizirati. Ako premijer može uživati zaštitu devet ešalona obavještajnih službi, policije i vojske, to zaslužuju i naši ljudi. Svaki čovjek u Hrvatskoj zaslužuje zaštitu kakvu on uživa. Za to će se boriti Klub Mosta", poručio je Troskot.

Nastavio je da je premijer odbio mogućnost ograđivanja državne granice žicom, "a kod prvog pucnja na Markovom trgu iz straha je dignuo ogradu, pa tamo ne mogu proći ni saborski zastupnici ni turisti".

"Maja Grba-Bujević spava u Hrvatskom saboru i to je poruka koju šalje nacionalna politika, a mi tražimo budnost", rekao je Troskot.

Pozvao je institucije da reagiraju "dok ne bude prekasno".

"Vrijeme curi, broj migranata se uvećava, a i strah stanovništva. Zagreb još ne vidi tu opasnost, a posebno salonaška politika. Komuniciramo što nam ljudi govore", napomenuo je.

Miletić je ustvrdio da "Plenković na daljinski upravljač iz Bruxellesa radi od Hrvatske žarišnu točku i prodaje nacionalne interese za neke svoje pozicije moći".

"Krajnje je vrijeme, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog izbora, da pokažu malo odvažnosti i zaštite granice jer bi svaka vlast trebala prvenstveno služiti svome narodu, a ne stranim centrima moći", zaključio je Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:43