EGZODUS PAMETI

MLADI STRUČNJAK ZA MEHANIKU'Idem u Njemačku, s doktoratomovdje mogu samo sjediti na zidiću'

'Mislim da bih iz zadnje dvije generacije studenata mogao nabrojiti na prste jedne ruke tko se zaposlio'
 Jakov Prkić/Cropix

Mladi Solinjanin Krešimir Ninčević s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, jedan je od šest diplomanata u Hrvatskoj, a jedini iz Dalmacije, kojega je ove godine Hrvatski savez građevinskih inženjera (HSGI) nagradio za najbolji diplomski rad na osnovi kojega je stekao akademski stupanj magistra inženjera građevinarstva. Svaki od njih dobio je nagradu iz svog smjera, a Krešimir iz područja mehanike konstrukcija, piše Slobodna Dalmacija .

Nagrada im je uručena prošlog mjeseca u Zagrebu, prigodom drugog Hrvatskog graditeljskog foruma, a njezinim dodjeljivanjem nastavljena je prošlogodišnja praksa promoviranja obrazovanja iz područja građevinarstva i upozoravanja na njegovu važnost za čitavo društvo.

Program 'Erasmus'

– U svrhu mog rada, zadnji sam semestar, od ožujka do kolovoza ove godine, preko programa "Erasmus" boravio na IWB institutu (Institut für Werkstoffe im Bauwesen) u Stuttgartu. Tamo sam pisao svoj diplomski rad. Riječ je o istraživanjima kojima se simulira djelovanje požara na armiranobetonske konstrukcije – sažeo nam je 25-godišnji Krešimir stručni naziv svoga rada koji je tek onako skromno izvadio na stol da točno prepišemo.

– Odlazak u Njemačku bio je, ujedno, i izazov budući da sam sve to morao raditi pomoću jednog novog softvera koji su razvili u tom institutu, a koji se ovdje još ne koristi. A naravno da mi je drago da se sav taj trud i rad na kraju pokazao vrijednim – govori nam Krešimir, ističući kako mu je ovaj nagrađeni rad zaista otvorio mnoga vrata i za doktorski studij.

– Dok nisam počeo konkretno primjenjivati ono što sam naučio, nisam se baš zanimao za doktorski studij, međutim, sada nakon ovog iskustva u Stuttgartu, volio bih nastaviti dalje. Imam neke ponude za doktorski studij u inozemstvu, iako bih ja svim srcem volio ostati u Splitu, odnosno Solinu. Međutim, "vani" su zaista veće mogućnosti za zapošljavanje, napredovanje i plaće su, naravno, puno veće.

Mislim da bih iz zadnje dvije generacije studenata građevinarstva mogao nabrojiti na prste jedne ruke tko se zaposlio – kaže Krešimir, te nastavlja o tome kako mu je bilo u Njemačkoj.

Nijemci su ljubazni i puno rade

– Nijemci su jako ljubazni, žele ti pomoći, puno rade i zaista cijene rad, platit će vam svaku zasluženu minutu. No, jako su mi nedostajale neke stvari koje nikad ne bih rekao da će mi faliti. To čovjek osjeti tek kad ode. Falilo mi je, recimo, doć u Solin na zidić i sidit besposleno dvi ure, pari glupo, ali tako sam se osjećao – govori nam Krešimir, koji se ipak nada da bi mogao i u Hrvatskoj dobiti mogućnost za doktorski studij i naći neki dobar posao u građevinarstvu, poput projektiranja, što bi žarko želio.

Iako je desetak godina trenirao nogomet u NK "Solin", danas je to samo rekreativno. Nema baš vremena ni za ostale stvari koje voli, budući da je u zadnje vrijeme bio najviše posvećen učenju, a sada još usavršava i njemački jezik.

Na svog su Krešimira sigurno vrlo ponosni na fakultetu, kao i njegova obitelj, majka Egidija, otac Hari i sestra Ivana Ninčević, inače uspješna voditeljica Poduzetničkog centra Solin, koja nam se i pohvalila bratovim uspjehom. A podršku mu, ističe, pruža i djevojka Mihaela, studentica farmacije.

– Drago mi je, naravno, i zbog mojih mentora, prof. dr. sc. Ivice Boke s našeg fakulteta u Splitu, koji me je i prijavio za nagradu, te profesora Joška Ožbolta s IWB instituta, kojima zahvaljujem, kao i svima na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu na čelu s dekanom Borisom Trogrlićem – zaključuje Krešimir, koji će iduću godinu sigurno dočekati s brojnim željama, ali i životnim odlukama, navodi Slobodna Dalmacija .

Napredak u inženjerskoj praksi

– Tijekom boravka na institutu u Stuttgartu Krešimir je obavio istraživanja i numeričke analize ponašanja armiranobetonske grede prilikom djelovanja visokih temperatura. Rad predstavlja veliki napredak u inženjerskoj praksi jer se bavi novom problematikom koja još uvijek nije zaživjela – napisao je to, među ostalim, njegov mentor prof. dr. sc. Ivica Boko prijavljujući ga na natječaj u kojem je osvojio nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:09