DIP RJEŠAVA ŽALBE

Milanović na klupi: Čelnik Kukuriku koalicije mandat dobija najranije tek polovinom tjedna

Zagreb, 150911.Tvornica Kulture, Subiceva ulica.Koalicija SDP-HNS-IDS-HSU predstavila je svoj izborni program novinarima i clanovima Koalicije. O programu su govorili vodeci ljudi Koalicije, predsjednik SDP-a Zoran Milanovic, predsjednik HNS-a Radimir Cacic, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin. Nakon predstavljanja celnici su odgovarali na pitanja novinara. Na slici: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / Cropix *** Local Caption ***
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Ivo Josipović je izjavio kako će mandat za sastavljanje nove vlade predati Zoranu Milanoviću tek nakon što dobije konačne rezultate parlamentarnih izbora, što je zadaća Ustavnog suda i Državnog izbornog povjerenstva.

- Ako danas dobijem konačne rezultate izbora, nema zapreke da se odmah ne da mandat. Prema tome čekam da ta dva tijela obave svoj posao - izjavio je Josipović prilikom obilježavanja 20. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Zračnoj luci Pleso.

Izborni rezulati, doznaje se iz DIP-a, biti će poznati koncem ovog ili početkom idućeg tjedna. Razlog što do sada nije završen izborni proces je prigovor Ermine Lekaj Prljeskaj , koja je tražila ponovno prebrojavanje glasova na nekim biračkim mjestima, a imala je i prigovor zbog loše riješenog načina na koji su glasovale nacionalne manjine. DIP je njen prigovor odbacio, ali ona ima dva dana žaliti se na takvo rješenje. Nakon toga DIP ima dva dana odgovoriti na njenu žalbu, što bi cijeli proces, kao i proglašenje nove vlade, moglo otegnuti na petak i to jedino ukoliko pošta bude dovoljno brza. Ukoliko to ne bude slučaj, rezultati, a time i Milanovićev mandat, biti će službeni tek početkom idućeg tjedna.

Ukoliko se Prljeskaj ne bude žalila na odluku DIP-a, čelnik Kukuriku koalicije bi mogao postati novi premijer već polovinom tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:42