BIO U HVO-u

Memorijalni centar Srebrenice: Tražimo od Vlade RH da ispita je li ministar Anušić umiješan u zločine u BiH

Govoreći na obljetnici važne bitke, Anušić je rekao da se kao dragovoljac priključio Hrvatskom vijeću obrane 1993. i da se borio oko Mostara

Ministar obrane Ivan Anušić

 Vlado Kos/Cropix

Memorijalni centar Srebrenica zatražio je u utorak od hrvatske Vlade da ispita je li ministar obrane Ivan Anušić umiješan u zločine nad Bošnjacima nakon što je izjavio da se 1993. borio na strani hrvatskih snaga na području Mostara.

Govoreći na obljetnici važne bitke na tome području, Anušić je ranije u utorak rekao da se kao dragovoljac priključio Hrvatskome vijeću obrane 1993. i da se borio oko Mostara.

"Kao što je veliki broj Hrvata 1991. došao braniti Vukovar, tako sam i ja 1993. kao dragovoljac bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane ovdje u Mostaru, gdje sam branio hrvatski narod u BiH", rekao je Anušić na obilježavanju 32. obljetnice operacije "Lipanjske zore", prve vojne pobjede nad srpskim snagama i JNA na području Mostara i Hercegovine.

Memorijalni centar Srebrenica, koji komemorira sjećanje na pokolj više od 8000 Bošnjaka koji su počinile srpske snage 1995., sada traži pojašnjenje Anušićeve uloge u ratnim zbivanjima.

„Memorijalni centar Srebrenica traži od Vlade RH da pojasni ovu izjavu i umiješanost aktualnog ministra u vojne akcije koje je Haški sud (ICTY) potvrdio kao udruženi zločinački pothvat u presudi Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću“, napisao je centar na X-u.

ICTY je šestoricu bivših političkih i vojnih vođa Hrvata u BiH osudio za udruženi zločinački poduhvat koji je uključivao etničko čišćenje Bošnjaka i pokušaj pripajanja dijela teritorija Bosne i Hercegovine Hrvatskoj. Dio poduhvata bili su i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i zapovjednik Hrvatske vojske general Janko Bobetko, stoji u presudi.

Hrvatska je nedavno sponzorirala i u UN-u glasala za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čiji je inicijator bio Memorijalni centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 21:40