DNEVNIK BIVŠEG MINISTRA

Memoari Ivana Jarnjaka: Rekao sam Franji: Neću, predsjedniče

U novom broju Globus donosi fragmente ratnog dnevnika bivšeg ministra policije Ivana Jarnjaka
 Boris Beribak/CROPIX

ZAGREB - Ivek, silom, bez milosti, spriječi miting za Radio 101, kazao je u jesen 1996. godine pokojni predsjednik Franjo Tuđman svojem tadašnjem ministru unutarnjih poslova Ivanu Jarnjaku. - Neću, predsjedniče, odgovorio mu je ministar.

Suze za Aljmaš

Dio je to dnevničkih zapisa koje je aktualni potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak vodio od 1991. do 1999. i čiji je dio tek sada objavljen u Globusu.

- Tuđman me u kolovozu ‘91. jedne večeri pozvao sebi. Impresionirale su me dvije stvari - prvo, kako sam lako došao do Tuđmana, a drugo, tog je dana pao Aljmaš. Tuđmanu su potekle suze i moram reći da me to vrlo iznenadilo. Onda je on rekao: “Pobijedit ćemo mi u ovome ratu, ipak ćemo mi na kraju pobijediti”, rekao je.

U bilježnici iz 1991. je i priča o generalu Marijanu Marekoviću koji je naredio da se sruši helikopter u kojemu je Jarnjak išao na pregovore u Okučane.

Marekovićeva snimka

- Pozvao me general Rašeta i rekao “sad ću ja tebi pokazati što tebi tvoji čine”. Na snimci sam tada čuo glas zapovjednika s terena koji je kazao: “ovdje je helikopter JNA, nadlijeće naše položaje”. A onda sam čuo Marekovića kako mu odgovara: “pa, opali po njemu”. Zapovjednik je odgovorio “ali imamo informaciju da je unutra Jarnjak”, na što mu je Mareković odgovorio: “A jebi ga, nisam mu ja kriv, šta mu ja mogu”, prepričao je Jarnjak. Mareković i on i dan danas se smiju tom događaju.

U knjizi Domljan prepričava zakulisne igre političkog života

‘Naša stradanja i žrtve nisu bili uzaludni, san generacija je ostvaren. Hrvatska opet živi. Zato podignimo visoko, do samoga neba, zastavu naše neovisnosti i naše slobode.’

Ovim rečenicama Žarko Domljan završava svoju knjigu “Visoko podignimo zastavu: Hrvatska - od negacija do priznanja”, koja je danas predstavljena u Novinarskom domu. U izdanju Profila autor je na više od 600 stranica opisao brojne povijesne događaje. Kao prvi šef Sabora Domljan je bio svjedokom najtežih dana stvaranja države.

Ovo je prva knjiga iz koje se može doznati što se događalo i iza kulisa u Saboru. Od barakaških dana “stranke opasnih namjera” i proglasa HDZ-a 1989., pa do početaka srpske pobune, Domljan nas uvodi u priču o krvavom razdoblju Domovinskog rata i dramatičnih sjednica užeg vodstva države, odnosu prema Tuđmanu i onima koji su u njemu tražili vođu... ( Z. Šimić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 01:18