ŠTO STE PROPUSTILI

Likvidacija u Zagrebu, pobuna Nepalaca, ljetnikovac moćnog biznismena i Horvatinčićevo imanje ‘na bubnju‘

Da nije pucao, vjerojatno ne bi izišao živ s obzirom na to da je i Sabljo imao oružje, komentirali su neki od gostiju
 CROPIX/Jutarnji

Vikend iza nas obilježila je vijest o ubojstvu USKOK-ova optuženika Tomislava Sablje koji je likvidiran u subotu rano ujutro u pucnjavi u zagrebačkom noćnom klubu Ritz u Ulici Florijana Andrašeca.

Kako smo doznali, Tomislav Sabljo je u Ritz došao u društvu više osoba i prvi sukob nastao je u separeu nasuprot ulaza u klub, kada su prvi put intervenirali redari. Činilo se da se sukob smirio, ali je onda u jednom trenutku, kad je Sabljo, navodno, uperio u trbuh revolver jednom gostu i kad su za to doznali redari, ponovo došlo do sukoba.

Bilo je, navodno, i naguravanja, sve su snimile kamere, a onda je Dorian M., koji je, kako se navodi, ilegalno radio kao redar u klubu, Kristijanu K. donio pištolj i uslijedili su hici. Nakon što je Kristijan K. ispalio hice u Sablju Dorian M. se s pištoljem udaljio sa mjesta događaja.

- Da nije pucao, vjerojatno ne bi izišao živ s obzirom na to da je i Sabljo imao oružje - komentirali su neki od gostiju i upućenih u ono što se događalo u Ritzu. Policija i tužiteljstvo ipak četiri hica ispaljena u Sablju, koji je u posljednje vrijeme bio problematična ponašanja u noćnim klubovima i dolazio u sukob s gostima i redarima, tretiraju kao klasično ubojstvo.

image

Kristijan K.

Ivana Nobilo/Cropix
image

Dorian M.

Ivana Nobilo/Cropix

Dorian M. susppendirani je policajac koji je na crno radio kao redar u klubu. Sve o slučaju Sabljo možete pročitati OVDJE

Pobuna Nepalaca

Reporter Jutarnjeg Filip Pavić bio je na skupu nepalskih radnika u Zagrebu.

image

Skup nepalskih radnika održan je u sobi Saveza antifašističkih boraca u centru Zagreba

Jutarnji list

Peti po brojnosti među hrvatskom stranom radnom snagom, nepalski su radnici u Zagrebu okupljeni na Uskrsni ponedjeljak prvi put digli glas i progovorili o kršenjima svojih radnih prava, robovlasničkim ugovorima kojima rade 70 sati tjedno, neisplatama plaća, iskorištavanjima, ucjenama, nemoralnim praksama domaćih agencija za uvoz radnika - kojima daju tisuće eura samo da bi dobili "zlatnu kartu" za Hrvatsku, a onda tu radili 12 sati dnevno - za minimalac. Radnika je iz Nepala u Hrvatskoj sada između 10 tisuća i 15 tisuća, gotovo koliko pripadnika talijanske nacionalne manjine, koji imaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru, ali među hrvatskim institucijama i civilnim sektorom nema osobe ili organizacije koja se bavi njihovim problemima.

Iako bi 12-satnim radnim danom zaradili par tisuća eura, Nepalci dostavljači poslodavcu vraćaju od plaće za razne stavke: troškove smještaja, hrane, režija, interneta, najma mobitela, bicikla i opreme za dostave, a neki ih poslodavci dodatno novčano kažnjavaju, kako smo doznali - za neposluh.

Sramotni cjenik po kojem rade Nepalci

Dan poslije, u nedjelju, ekskluzivno smo objavili prepisku dostavljača i domaće tvrtke koja izrabljuje Nepalce. Ako se vratiš u smještaj prije kraja smjene, kazna je 100 eura, ako odmah ne primiš narudžbu na aplikaciji, onda je 30 eura, ako uzmeš tuđu bateriju za bicikl 50 eura, a isto toliko ako ne izađeš na teren kada treba. Ovo je samo dio bizarnog "popisa kazni" kojima domaća tvrtka za dostave Metamate kažnjava zagrebačke dostavljače iz Nepala zbog neposluha.

image

Dostavljač u Zagrebu i preslike SMS poruka

Damjan Tadic/Cropix

Iz poruka je moguće iščitati da tvrtka u vlasništvu mladog Splićanina Mate Dučića, inače najveći domaći agregator koji surađuje s platformama kao što su Wolt i Glovo, a zapošljava više od 300 stranih dostavljača, ima razrađen sustav kojim svoje strane dostavljače drži na niskim plaćama, a uz to je uveo i popis od deset stvari zbog kojih novčano kažnjava svoje dostavljače ako učine propust.

Moćni biznismen obnovio ljetnikovac koji je kupio od Luke Rajića

U nedjelju smo objavili i priču o vili u najekskluzivnijoj ulici za stanovanje u Zagrebu, na Tuškancu. Ondje je pri kraju obnova i uređenje jednog takvog znamenitog ljetnikovaca iz 1893. arhitekta Kune Waidmanna.

image

Lijevo: obnovljeni ljetnikovac; desno: ljetnikovac prije obnove i Luka Rajić

Darko Tomaš/Ranko Šuvar/Cropix/

Prijašnji vlasnik Luka Rajić prodao je ovaj objekt 2020. godine za 2,75 milijuna eura Igoru Čičku, predsjedniku Uprave Provectus Capital Partners, koji je poznat kao pionir ulaganja u fondove rizičnog kapitala, i koji je ljetnikovcu sad vratio stari sjaj.

Horvatinčićev sin rasprodaje očevu imovinu?

Nakon što je prošli tjedan osvanula vijest da se u oglasniku pojavio najskuplji stan u Hrvatskoj, i to na zagrebačkom Cvjetnom trgu po cijeni od osam milijuna eura, doznajemo da građevinski poduzetnik Tomislav Horvatinčić, koji je na odsluženju zatvorske kazne, ili njegov sin Krešimir koji je preuzeo očeve trvtke, pokušavaju prodati i atraktivnu vilu s ogromnim zemljištem u Samoboru.

image

Velebno Horvatinčićevo imanje u Samoboru, Palazzo Residence, prodaje se za čak 12 milijuna eura

Srdjan Vrancic/Cropix

Obje nekretnine svojedobno je gradio za sebe i u njima je nekad živio, pa imao i prijavu na tim adresama. Velebno imanje u Samoboru, nekadašnji Horvatinčićev dom, prodaje se za čak 12 milijuna eura.

Kao i svakog vikenda imali ste priliku čitati tekstove naših kolumnista: Nino Đula piše o potresu u USKOK-i DORH-u; Ante Tomić o Gospi u Međugorju; Jurica Pavičić o slučaju Dodlek i čelniku Domovinskog pokreta Ivani Penavi; a Gojko Drljača o visokoj cijeni uspjeha Elona Muska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:01