INGRID MARTON

Liječnica koja je Čavajdu slala u Sloveniju želi biti šefica Ginekologije na ‘Svetom Duhu‘

Inspekcija ispituje zašto je Ingrid Marton čekala čak devet dana da napiše anamnezu za Mirelu Čavajdu...

Klinička bonica Sveti Duh

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Dok je Mirela Čavajda devet dana čekala da joj u KB-u "Sveti Duh" otkriju dijagnozu, liječnicu koja ju je vodila u bolnici, Ingrid Marton, mučile su privatne brige. Čavajda je hospitalizirana 19. travnja, a dan kasnije Ingrid Marton saznala je da nije izabrana za predstojnicu Klinike za ginekologiju i porodništvo. Nezadovoljna što je umjesto nje izabran Ratko Matijević, odlučila je angažirati odvjetnika. A Mireli Čavajdi koju je na "Sveti Duh" poslala privatna liječnica Ulla Marton, sestra Ingrid Marton, rekla je da ode svoj problem riješiti u Sloveniju.

Dana 3. svibnja, Ingrid Marton i Dubravko Habek poslali su prigovor ravnateljici KB-a "Sveti Duh" kojim izbor Matijevića proglašavaju protuzakonitim i traže ukidanje odluke. Prigovor stiže 4. svibnja, baš na dan kad se pokreće javna lavina o slučaju Čavajda, a Ingrid Marton navodno odlazi u inozemstvo, neslužbeno je ustvrdilo više izvora, ostajući danima izvan dohvata signala, nedostupna za informacije o zdravstvenom stanju Mirele Čavajde. Novinarima Jutarnjeg lista u bolnici su prošli tjedan rekli da je Marton na godišnjem odmoru.

Dva prigovora

Prigovor na izbor novog šefa Klinike - koji bi, među ostalim, trebao riješiti i priziv savjesti u toj bolnici u kojoj ni jedan od 33 ginekologa ne izvodi pobačaje - ispisan je na sedam stranica. Habek i Ingrid Marton tvrde da je postupak izbora pun anomalija; od toga da su pet prijava proglasili potpunima, premda, kako pišu, dvoje kandidata, Vladimir Blagaić i Ana Tikvica Lutić, nisu imali uvjete. Žale se što se Povjerenstvo pozvalo na status Matijevića kao profesora na Medicinskom fakultetu, a nisu uzeli u obzir da je Marton predsjednica Hrvatskog društva za ultrazvuk u ginekologiji i perinatologiji i profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. To, smatraju oni, predstavlja diskriminaciju. Sumnjaju je li Povjerenstvo uopće ispitalo Matijevića, pitaju "gdje i kada se to dogodilo". Sporno im je što je on dobio 46 bodova više od sljedećih kandidata. "Konačno", tvrde, "on je poznat po neadekvatnoj profesionalnoj komunikaciji i iznošenju lažnih izjava."

Inspekcijski nadzor

Zašto je Mirela Čavajda čekala danima da joj jave nalaze na koje se sama požalila bilo je predmet interesa i inspekcije Ministarstva zdravstva, koja nije uspjela utvrditi o kojemu se broju dana radi, ali tvrde da će to istražiti. "Iz dijela medicinske dokumentacije iz KB-a 'Sveti Duh' razvidno je da je nalaz magnetne rezonance očitan sljedećeg dana po provedenoj pretrazi, no zbog nedostupnosti liječnice koja je vodila trudnoću pacijentice nije poznato koliko je vremena prošlo od očitanja nalaza do obavještavanja pacijentice o istome." Tako piše u nalazu uz najavu da će nadzor provesti i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Nije jasno zašto nisu uspjeli utvrditi koliko je vremena Čavajda čekala jer dokumentacija svjedoči da je primljena u bolnicu 19. travnja, a Ingrid Marton napisala je anamnezu 28. travnja. Na Facebook stranicama Poliklinike Marton Ingrid Marton reklamira se kao doc. prim. dr. sc. koja "zna da je ginekološki pregled vrlo intiman i emocionalan za svaku ženu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:08