KONFERENCIJA IDS-A

‘Liberali trebaju biti stup obrane prava žena od konzervativnih struja koje pušu Europom‘

U Puli će se okupiti predstavnici hrvatskih liberalnih stranka, vodstva ALDE-a te organizacija liberala iz zemalja Europske unije

Dalibor Paus

 Damjan Tadic/CROPIX

Ove subote, 24. rujna, u Hotelu Brioni Pula, Istarski demokratski sabor u suradnji s krovnom organizacijom europskih liberala - ALDE, organizira međunarodnu konferenciju na kojoj će se raspravljati o položaju žena usred pandemije i rata u Ukrajini. najavili su iz IDS-a.

Na konferenciji će se okupiti brojni predstavnici hrvatskih liberalnih stranka, vodstva ALDE-a te organizacija liberala iz zemalja Europske unije, poput predsjednika ALDE-a Ilhana Kyuchyuka, Darija Hrebaka (HSLS), Anke Mrak-Taritaš (GLAS), Radimira Čačića (NS-Reformisti), Stjepana Čuraja (HNS), Ivana Gulama (FOKUS), Felicite Medved (Novum Institut Slovenia) te brojnih predstavnika IDS-a.

Govoreći o značaju konferencije, predsjednik IDS-a Dalibor Paus naveo je da je položaj žena u današnjem društvu pitanje koje s punim pravom okupira naše društvo.

- Uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, liberalne stranke odlučne su staviti ovo pitanje na dnevni red i time potaknuti toliko očekivane promjene. Liberali trebaju biti stup obrane prava žena od konzervativnih struja koje pušu Europom - rekao je Paus.

Predsjednik IDS-a naglasio je da, iako postoji određeni pozitivan trend u postizanju veće ravnopravnosti, on je prekinut pandemijom, koja je, sukladno brojnim analizama, imala daleko veći i negativniji utjecaj na žene zbog težeg usklađivanja rada i obiteljskih obveza te problema rodno uvjetovanog obiteljskog nasilja koje je zabilježilo porast zbog lockdowna. Dodamo li tome i ratno stanje na tlu Europe, čije se posljedice, između ostaloga, mjere i u stotinama tisuća ukrajinskih žena i djece u izbjeglištvu, kao i konzervativni val iz SAD-a o zabrani pobačaja, jasno je da su pred našim društvom ogromni izazovi.

- Zato je važno da se čuje i liberalni glas, koji će itekako biti ujedinjen pri svakom pokušaju pritiska na prava žena - naveo je Paus.

Prvi najavljeni panel konferencije tako će adresirati načine kako se demokracije mogu uspješno oduprijeti svakom pokušaju da se dovedu u pitanje ženska prava. Na drugom panelu, predstavnici nacionalnih liberalnih stranaka ilustrirat će što liberalne stranke namjeravaju poduzimati u narednom razdoblju kako bi hrvatsko društvo postiglo istu razinu otvorenosti i progresivnosti kao najrazvijenije europske zemlje. Na trećem, odnosno posljednjem panelu, govornici će raspravljati o tome kako prijeći s "papira" na djela, odnosno kako ubrzati i osigurati implementaciju brojnih strategija, akcijskih planova i politika na području rodne ravnopravnosti.

- Ovo je samo nekoliko pitanja za koja se nadamo da ćemo kao liberali znati ponuditi kvalitetne odgovore i rješenja ne bismo li usmjerili sveopću svijest društva na važne teme - poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus, naglasivši da se problemi s kojima se žene suočavaju tiču cjelokupnog društva.

- Nejednakost plaća, otežano zapošljavanje u odnosu na muškarce, govor mržnje, posebice u digitalnoj sferi i diskriminacija u svakodnevnom životu sveprisutni su problemi, a mi želimo da oni budu stvar prošlosti, za njih u 21. stoljeću jednostavno nema mjesta - zaključio je Paus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:07