JEZIK I GOVOR

Lektorica objašnjava je li ispravno govoriti ‘svo vrijeme‘: ‘U hrvatskom standardnom jeziku to nije pravilno...‘

U hrvatskome standardnom jeziku upotrijebit ćemo oblike sav, sva i sve kad želimo reći da je što cijelo

Maja Matijević

Govornici hrvatskog jezika vrlo često griješe kada u srednjem rodu jednine za pridjev sav koriste oblik svo, na primjer svo vrijeme. Magistra hrvatskog jezika i književnosti Maja Matijević s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje objašnjava što je ispravno, a što pogrešno.

„U hrvatskome standardnom jeziku upotrijebit ćemo oblike sav, sva i sve kad želimo reći da je što cijelo, čitavo, potpuno. U muškom rodu jednine imamo, dakle, oblik sav, u množini svi, u ženskom rodu jednine sva i u množini sve, a u srednjem rodu obrnuto: u jednini sve i u množini sva. U srednjemu rodu jednine nije pravilan oblik svo, koji se razvija u analogiji s nekim drugim oblicima srednjeg roda, a pravilan je oblik sve”, kaže Maja Matijević pa navodi primjere: naučili smo svo gradivo, svo vrijeme čekali smo na trgu i u djelu vidimo svo bogatstvo piščeve mašte. U standardnome jeziku to nije pravilno i trebalo bi glasiti ovako: naučili smo sve gradivo, sve vrijeme čekali smo na trgu i u djelu vidimo sve bogatstvo piščeve mašte.

„Kada je riječ o tome obliku u drugim padežima i funkcijama u rečenici, u govorima, osobito primorskim, može se čuti akuzativ množine muškoga roda svih, na primjer ‘pozdravljam svih‘ ili ‘ima dovoljno za svih‘. To također u standardnome jeziku nije pravilno i treba glasiti – sve. Pozdravljam sve! Ima dovoljno za sve”, naglašava Matijević pa zaključuje da u hrvatskome standardnom jeziku riječ svo ne postoji, a akuzativ množine muškoga roda glasi sve, a ne svih.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:18