ZAKAČILI SE STAZIĆ I JACA

Leko (SDP): Što manji tić to veći krič. Jadranka Kosor (HDZ): Ovdje nema tičeva, ovdje nitko ne kriči

Klub zastupnika HDZ-a uložit će prosvjed Predsjedništvu Sabora sa zahtjevom da se na Predsjedništvu razmotri način vođenja sjednica, ponašanja predsjedavajućih, posebno potpredsjednika Stazića
Zagreb, 270212.Trg sv Marka, Hrvatski Sabor.Bivsa premjerka i predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor, odrzala je tiskovnu konferenciju sa svojim suradinicima i bivsim ministrima Durom Popijacem i Brankom Bacicem. Tema tiskovne konferencije je bila rad vlade Zorana Milanovica.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Izazvani prepirkom Nenada Stazića i Jadranke Kosor u sabornici, Klub zastupnika HDZ-a uložit će prosvjed Predsjedništvu Sabora sa zahtjevom da se na Predsjedništvu razmotri način vođenja sjednica, ponašanja predsjedavajućih, posebno potpredsjednika Stazića, najavila je predsjednica HDZ-a na konferenciji za novinare.

- Ovo što se događa oporbenim zastupnicima, budući da se stalno najavljuju izmjene Poslovnika, da nam se time zapravo prijeti da možemo očekivati da će u nekom izmjenjenom poslovniku nama biti reducirana mogućnost da uopće govorimo, a možda se donese zabrana da se uopće javljamo za riječ - kazala je Kosor uvjerena da se saborske sjednice vode na nedopušten, protuustavan način.

- A Ustav kaže da živimo u sustavu parlamentarne demokracije, a saborski zastupnici moraju i imaju pravo govoriti. Dakako da ne smiju nikoga vrijeđati, a apsurdno je da gospodin Stazić koji je u prošlim mandatima prednjačio u vrijeđanju zastupnika, zastupnica i članova vlade HDZ-a danas tumači što bismo trebali, a što ne.

Kosor smatra da su u Saboru trenutno zastupnici prvog, drugog i trećeg reda, te je kazala da bi njenog kolegu potpredsjednika Sabora Josipa Leku za izjavu "što manji tić to veći krič", izgovorenu nakon izlaganja Davorina Mlakara (HDZ), trebalo kazniti po Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

- Predlažem SDP-u da umjesto vikend kružoka i druženja po tulumima, da si ponesu Poslovnik Sabora i prouče ga na svojim zabavama - poručio je, pak, Josip Salapić pozvavši predsjednika Sabora Borisa Šprema da način vođenja sjednica uskladi s poslovnikom Hrvatskog sabora.

- Sabor se pretvorio u One man Show - zaključio je Salapić.

Podsjetimo, usred rasprave o izmjenama Zakona o službenicima, dogodio se okršaj Jadranke Kosor i Nenada Stazića.

- Gospođa Kosor je digla pločicu povrede Poslovnika, očito javlja da sam nečime grubo prekršio Poslovnik - započeo je prepucavanje Stazić.

- Ništa ja ne javljam, ja sam se javila za povredu poslovnika. Gospodin Leko je, započinjući svoje izlaganje rekao "što manji tić, to veći krič... - počela je Kosor, a predsjedavajući Nenad Stazić ju je prekinuo: - Niste se pozvali na članak, a morali ste znati da to morate učiniti. - Svi članci koji govore o ponašanju zastupnika u Saboru - nije se dala smesti Kosor.

- Što manji tič, to veći krič. To je u suprotnosti sa Zakonom o sprečavanju diskriminacije. Ovdje nema tičeva, ovdje nitko ne kriči. Bilo kakve kvalifikacije, bilo koga, nisu primjerene - nastavila je Kosor.

- Rečenicom: "Što manji tič, to veći krič" nije povrijeđen poslovnik - presudio je Stazić, na što je Kosor nešto dovikivala iz klupe.

- Nema rasprave, ne mogu vam opet dati riječ. Po članku 209. nema rasprave sa predsjedničkim stolom. Dajte da sad čujemo koji je sad članak prekršen - nastavio je s raspravom predsjedavajući Stazić.

- Članak 209. Vi nemate pravo komentirati ono što sam ja iznjela. Ja s vama ne raspravljam. A lekcije što govoriti i kako se ponašati ne dijelite sa predsjedničkog stola, jer to nije vaš posao - ustrajala je Kosor na, već drugoj povredi Poslovnika.

Članak 209. nije prekršen, dao sam vam riječ da govorite čim se ukazala prilika - kazao je Stazić te je raspravu s Jadrankom Kosor zaključio riječima da će "što se više budu držali poslovnika, lakše raditi".

No s Kosor Stazić time nije završio. Kad je krenuo na ispravke netočnih navoda, kazao je da su se Ivan Šuker, Jadranka Kosor i Davorin Mlakar istovremeno javili za ispravak netočnog navoda, te da on prednost daje dami.

- Nikakvu prednost meni ne treba jer sam dama, ja sam ovdje saborska zastupnica - kazala je Kosor prije nego je ispravila netočni navod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 01:39