HARAO SAN MARINOM

Lažno se predstavljao kao hrvatski diplomat i prošao nekažnjeno! Čak je dobio i pljesak na prijamu

Hrvatska nije Gvineja Bisau, ali ima nešto zajedničko s tom siromašnom afričkom državicom – svojeg lažnog diplomatskog predstavnika! Nedavno se Ministarstvo vanjskih poslova suočilo s činjenicom da se stanoviti Tomislav Pučić u San Marinu predstavlja kao diplomatski predstavnik Konzulata Republike Hrvatske iako u toj državici službeno djeluje samo počasni konzul, talijanski državljanin Marino Grandoni. Štoviše, Tomislav Pučić je izradio i vlastite vizit-kartice koje dijeli u raznim prigodama, a na njima stoji službeni grb Republike Hrvatske, dvojezični natpis “Konzulat Republike Hrvatske”, njegovo ime i prezime, a ispod imena diplomatsko zvanje “prvog tajnika”.

U Ministarstvu vanjskih poslova potvrdili su Slobodnoj Dalmaciji da osoba pod imenom Tomislav Pučić ne samo da nema diplomatsko zvanje prvog tajnika, nego uopće nije diplomat niti ikakav djelatnik hrvatske službe vanjskih poslova, što znači da je svojim vizitkama počinio kazneno djelo lažnog predstavljanja.

Slučaj neodoljivo podsjeća na onaj iz 2003. godine kad je USKOK otkrio i kazneno gonio Desideriusa Ostrogonca, lažnog diplomatskog predstavnika Gvineje Bisau u Hrvatskoj, koji je optužen za malverzacije u izdavanju diplomatskih isprava i plovidbenih dozvola koje su glasile na ime Gvineje Bisau, u čije je ime lažno i neovlašteno nastupao.

“Slobodna” nije doznala zašto se i za čiji račun Tomislav Pučić lažno predstavljao kao hrvatski diplomat sa zvanjem prvog tajnika, ali nedvojbeno je ministru Gordanu Jandrokoviću dobro začinio godinu na izmaku, koja je u njegovu resoru ionako bila prepuna raznih afera i skandala. Za Pučića je utvrđeno, primjerice, da je u listopadu u San Marinu nazočio na jednom javnom skupu u svojstvu “hrvatskog diplomata”, gdje ga je domaćin skupa pozdravio kao diplomatskog predstavnika iz hrvatskoga konzulata, na što je čak dobio pljesak publike, a on se potom iz prvog reda dignuo, okrenuo te se u znak zahvalnosti poklonio nazočnima.

U MVPEI-ju tvrde da na tom skupu Tomislav Pučić nije sudjelovao kao službeni predstavnik RH, što znači da je i tamo lažno predstavljen.

Glasnogovornik MVPEI-ja Berislav Živković kazao nam je da je MVPEI, nakon što je doznao za ovaj slučaj, odmah preko Veleposlanstva RH u Rimu kontaktirao s Tomislavom Pučićem i zatražio od njega objašnjenje cijele situacije.

− Zatražili smo na uvid i njegove sporne vizit-kartice, koje nam je dostavio. Obavijestili smo o tome i počasnoga konzula u San Marinu, zatraživši od njega da se taj problem odmah riješi − kaže Živković i dodaje:

− Gospodin Pučić je kazao da nije imao nikakvih loših namjera te se obvezao uništiti sve vizit-kartice na kojima su netočni podaci.

Iako je riječ o lažnom predstavljanju uz samovoljno korištenje državnoga grba i neposjedujućeg diplomatskog zvanja, MVPEI nije pokrenuo kazneni postupak protiv Pučića, smatrajući da je na ovaj način problem riješen. Dok se lažnog afričkoga diplomata u Hrvatskoj proglasilo personom non grata i k tomu mu se sudilo, “naš” je diplomatski fantom u San Marinu prošao nekažnjeno jer je, eto, obećao da više neće činiti nestašluke s lažnim vizitkama. Iako hrvatski Kazneni zakon u članku 328. kaže: “Tko se lažno predstavi kao službena osoba ili neovlašteno nosi kakve znakove službene osobe..., kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:44