POOŠTRENE MJERE

Krenuo je novi režim: Jutarnji na Bregani, evo kako se prelazi granica sa Slovenijom nakon ponoći

Provjeravat će se dokumenti za ulazak, ali će policajci provjeravati i sve ostalo što bi moglo upućivati na terorizam
 Damir Krajac/Cropix

Tri slovenska policajca i policajka, po dvoje kraj svake kućice, na pozicijama su bili pet minuta prije ponoći. Naišao je Peugeot leskovačkih tablica, ali samo je kratko zastao, pa prošao kroz granični prijelaz Obrežje. Nekoliko minuta prije ponoći radnici autocesta postavljali su svijetleće usmjerivače za vozila. Točno je ponoć, rampa na slovenskoj strani granice je podignuta, a osobna vozila koja nailaze kratko zastaju kraj kućica s policajcima te nastavljaju vožnju. To je prvi vidljivi znak novog režima na slovensko-hrvatskoj granici.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

A iza postaje granične policije parkirano je više od deset označenih policijskih vozila. Koliko znamo, znatno više nego donedavno. Iskusni policijski časnik kojem čitamo prezime Kobe na odori desetak minuta ranije provjeravao je kako je postavljena signalizacija, vrario se pred postaju i zapalio cigaretu.

- Ništa posebno - kratko nam je odgovorio na pitanje kako vidi novi režim na granici koji je stupio na snagu. I doista, u 12.06 naišao je autobus Livno busa iz Mostara. Dvojica policajaca su ušli u autobus. Nakon tri minute nastavio je vožnju. Bijeli Audi i crni Jaguar švicarskih oznaka bili su u traci za osobna vozila. Policajci su samo kratko pitali nešto vozače, koji ubrzo nastavljaju vožnju.

U prvih 20-ak minuta novog režima policajci su nešto detaljnije prekontrolirali jedan automobil celjskih registarskih oznaka te jedno taksi vozilo s austrijskim tablicama...

S druge strane, od Slovenije prema Hrvatskoj promet teče bez zaustavljanja. A da će se granica ipak pojačano kontrolirati i s hrvatske strane, svjedoče i obilježena policijska vozila koja tijekom dana često prolaze kroz Samoborski Otok prema Bregani, a policija je uspostavila i kontrolni punkt na kružnom toku kod Bobovice. Naime, posljednjih tjedana to je jedna od ruta kojom migranti idu prema Sloveniji jer je, uz Breganu, to jedno od pograničnih mjesta sa Slovenijom na hrvatskoj strani i praktički se nasipom uz Savu pješice može doći do Slovenije. Mještani su nam rekli da u zadnjih mjesec-dva, naročito noću, zamjećuju taksije koji kod savskog nasipa iskrcavaju grupe putnika-migranata. U jednu napuštenu kuću je i provaljeno, ali otkako je policija postavila noćne ophodnje, ali i one tijekom dana, broj taksi tura je pao.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Od ponoći je na snazi odluka o određivanju graničnih prijelaza s Hrvatskom i Mađarskom na kojima će se dopustiti prelazak državne granice za vrijeme privremene kontrole, koju je u petak potpisao Boštjan Poklukar, slovenski ministar unutarnjih poslova. Na 14 prijelaza granicu će moći prijeći svi koji ispunjavaju uvjete, a još 18 će ih biti za one koji imaju pravo slobodnog kretanja prema zakonima EU.

Kontrola će za početak trajati do 30. listopada s mogućnošću produljenja. Odluku je Slovenija donijela nakon što je slične mjere uvela Italija. Obje zemlje povratak kontrola na granice pravdaju povećanim rizikom od terorizma u Europi nakon napada Hamasa na Izrael i terorističkih napada koji su uslijedili u Belgiji i Francuskoj.

"Privremeno ponovno uvođenje kontrole krajnja je mjera proporcionalna utvrđenoj prijetnji. Mjere će se provoditi koordinirano i u suradnji s policijama Italije, Hrvatske i Mađarske", tvrde u slovenskom MUP-u. Generalni direktor slovenske policije Senad Jušić u petak je obavio telefonski razgovor s talijanskim kolegom Vittorijem Pisanijem, generalnim direktorom za javnu sigurnost, i hrvatskim kolegom Nikolom Milinom, glavnim ravnateljem policije te Jánosom Baloghom, visokim komesarom mađarske nacionalne policije. Rekao im je da će policija obavljati nadzor koji će imati što manje upliva na svakodnevni život ljudi s obje strane granice. Inače, Italija, koja je uvela nadzor na slovenskoj granici, uz policiju je angažirala 350 pripadnika vojske.

Za prelazak unutarnje kopnene granice s Hrvatskom uspostavljeno je 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet i sedam za željeznički promet koje mogu prelaziti i građani EU i državljani trećih zemalja te još 12 prijelaza koje mogu koristiti isključivo građani Europske unije i Europskog gospodarskog prostora.

Robert More iz Sektora granične policije Slovenije u izjavi za medije na graničnom prijelazu Obrežje potvrdio je da će se kontrole na granicama provoditi selektivno. More je naveo da će policajci na svakom graničnom prijelazu donijeti procjenu koga će detaljnije pregledavati.

- Provjeravat će se dokumenti za ulazak, ali će policajci provjeravati i sve ostalo što bi moglo upućivati na terorizam, ekstremizam i ostale pojavne oblike - naveo je.

Hoće li rampe biti podignute ili spuštene, zanimalo je dalje novinare.

- Rampe na graničnim prijelazima bit će prilagođene gustoći prometa. Planiramo ih zatvoriti, ali kad budu dolazili putnici, one će se podizati - objasnio je More.

Na pitanje kako će izgledati kontrola na granici s Hrvatskom, odgovorio je da će biti ista kao i na granici s Mađarskom.

- Policajci će kontrolirati dokumente kao i opravdanost prelaska granice uz primjenu svih indikatora povezanih s terorizmom i ekstremizmom - rekao je More. Objasnio je da su još u tijeku pripreme za početak ponovnog nadzora granice, od okupljanja ljudstva do priključenja na informacijski sustav preko kojeg se provjere obavljaju.

- Bit će angažirano 500-600 policijskih službenika - najavio je. More očekuje i povremene zastoje na onim graničnim prijelazima na kojima ima više prometa, ali će se truditi da to čim prije riješe. Inače, zakonik o schengenskim granicama propisuje da u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti država članica može ponovno uvesti kontrole na svim ili određenim dijelovima svoje unutarnje granice. Naime, sukladno članku 28. Zakonika, kontrola na unutarnjoj granici može se ponovno uvesti u slučajevima koji zahtijevaju hitno postupanje, na određeno vrijeme do deset dana. Istodobno, država mora službeno obavijestiti ostale države članice i Europsku komisiju te navesti razloge koji opravdavaju korištenje postupka. Trajanje privremene ponovne inspekcije može se produžiti u skladu sa Zakonom o schengenskim granicama. Ponovno uvođenje unutarnjih graničnih kontrola trebalo bi se koristiti samo u iznimnim slučajevima, kao posljednja mjera, poštujući načela proporcionalnosti i nužnosti. Privremeno ponovno uvođenje kontrole unutarnjih granica u Sloveniji definirano je i člankom 36. Zakona o nadzoru državne granice.

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade, Davor Božinović, izjavio je u četvrtak nakon sastanka ministara unutarnjih poslova država članica EU da schengenski zakonik omogućava državama članicama da vrate unutarnju kontrolu u nekim hitnim situacijama, ali to ne znači povratak na onakve granične kontrole kakve su bile prije ulaska u Schengen.

- Sigurnosne okolnosti su se promijenile nakon napada Hamasa na Izrael i onoga što je uslijedilo nakon toga. Dogodili su se teroristički napadi u Belgiji i Francuskoj.Tu je riječ o domino efektu, uvođenju privremenih rješenja koja su predviđena šengenskim pravilima. Zbog toga je Italija odlučila uvesti kontrole na granici sa Slovenijom, a ona automatizmom na granici s Hrvatskom i Mađarskom - rekao je Božinović i podsjetio da je Austrija sa Slovenijom uvela kontrole još prije osam godina, ali ne radi se u sustavnim provjerama, nego se ta granica najčešće prođe bez ikakva zaustavljanja, a tu i tamo se zaustavi neko vozilo.

Božinović je u četvrtak ujutro razgovarao sa slovenskim kolegom Poklukarom i rekao da "sudeći po tom razgovoru, ne očekuje da će to biti stroge kontrole i pogotovo se to ne bi trebalo odraziti na stanovništvo uz granicu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:23