EPIDEMIJA NA JUGU

KORONAVIRUS UŠAO I U DOM ZA STARIJE U DUBROVNIKU Zaražena jedna osoba, ima još sumnjivih slučajeva, u domu u Pločama broj zaraženih skočio na 12

Nikola Dobroslavić
 Božo Radić / CROPIX

Koronavirus je, nakon potvrđenih infekcija u Splitu, Koprivnici i Pločama, ušao u još jedan dom za starije osobe. Kako je na press konferenciji pred dubrovačkom bolnicom potvrdio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, jedna zaražena osoba evidentirana je u Domu za starije u gradu Dubrovniku, a u županiji je ukupno 15 novozaraženih, većina iz doma u Pločama, među njima ravnateljica doma i jedna njegovateljica, javlja Dubrovački vjesnik.

- U odnosu na jučer imamo nažalost povećan broj pozitivnih. Imamo ih 15. To je učinak korisnika doma zdravlja iz Ploča - rekao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

- Nažalost, imamo zaraženu osobu i iz Doma za starije u Dubrovniku - kazao je Dobroslavić, kako ga je citirao Dubrovački dnevnik.

U Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirana je i jedna osoba iz Doma za starije i nemoćne osobe Dubrovnik. To je drugi dom za stare i nemoćne u ovoj županiji u koji je ušao koronavirus. Riječ je o nepokretnoj osobi, a uz tog štićenika još jedan štićenik je hospitaliziran i testiran. Izvor zaraze, kako kaže ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ dr. Mato Lakić, u dubrovačkom domu nije poznat, ali smatra kako bi moglo biti riječ o nekom od zaposlenika ili hitnih službi koje su posjećivale dom.

- Dvije osobe su kontakti šire obitelji iz Ploča, jedna osoba je štićenik doma za starije i nemoćne u Dubrovniku. Svi ostali su štićenici ili djelatnici doma iz Ploča. Što se tiče Dubrovnika, osoba iz doma za starije je smještena u Opću bolnicu Dubrovnik. Radi se o nepokretnoj osobi, koja je bila u sobi s još jednom osobom, koja je u dobrom općem stanju. Njemu će se danas uzet bris, još jedna štićenica je sinoć imala temperaturu, danas je prebačena u bolnicu i bit će testirana. Svim djelatnicima koji su bili u kontaktu s dokazano pozitivnim je uzet ili će biti uzet bris. Oni će biti u samoizolaciji, izjavio je Lakić.

Svi djelatnici koji su bili u kontaktu s pozitivnim korisnikom doma bit će u samoizolaciji i bit će im uzet bris. Ostali štićenici Doma, njih 88, nemaju temperaturu ni druge simptome COVID-19.

- Imamo jednog pozitivnog zasad. Idemo nekim epidemiološkim redom. Sad uzimamo briseve onih koji su bili u riziku. I nakon toga ćemo vidjeti daljnje mjere. Djelatnici doma trebaju imati zaštitu. Sad ja ne mogu znati tko nosi, a tko ne nosi. Uzeli smo briseve 17 djelatnika doma, plus troje štićenika doma - izjavio je Lakić.

- Što se tiče Ploča, još uvijek nije zaražen cijeli Dom za starije. Zaraženo je 90 posto doma - naveo je Lakić.

Rečeno je kako ravnateljica već desetak dana nije bila u domu, iako joj nije bila propisana samoizolacija. Evidentirana je kao kontakt jednog od kontakata zaraženih.

- Većina iz Ploča, zajedno s ravnateljicom, njih devetoro, smješteni su u bolnici - rekao je doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Kako je naglasio župan Dobroslavić, u županiji su četiri doma u županijskoj nadležnosti, dva doma kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedan Općine Konavle i tri privatna doma, a podaci iz pločanskog doma i najnoviji slučaj iz dubrovačkog upozorenja su da i dalje moramo održavati mjere zaštite. Osobito je to važno u ovo blagdansko doba, napomenuo je župan.

- Stanje je teže, epidemiju ne držimo posve pod kontrolom. Ne znamo sve kontakte zaraženih, odnosno bolest se širi i izvan poznatih kontakata dosad oboljelih - poručio je župan Dobroslavić.

Nije se povećao broj zaraženih djelatnika bolnice, jedan liječnik i jedna medicinska sestra. Do danas su u Zagreb poslana 702 uzorka na analizu, ukupno je 85 pozitivnih, a 48 nalaza se očekuje. Iz pločanskog doma je u protekla 24 sata 13 pozitivnih nalaza, rekao je načelnik Stožera Joško Cebalo. Od sinoć se krenulo u organizaciju prijevoza svih korisnika doma, dio je noćas smješten u Opću bolnicu Dubrovniku, a dio u sekundarni objekt u Studentskom domu.

- Nažalost, došli smo u tu fazu i pred nama su teški i izazovni dani. Još jednom apel svima da se pridržavamo svih uputa, izbjegavajmo velika obiteljska okupljanja. Nitko od nas sa sigurnošću ne može reći jesmo li nositelji virusa - rekao je Cebalo.

- U ovom trenutku je hospitaliziran 31 pozitivan pacijent. Na odjelu je 16 pacijenata, u Studentskom domu 12 i na jedinici intenzivnog liječenja troje - rekao je ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić.

Zasad je situacija pod nadzorom i nema razloga za posebnu uznemirenost - rekao je ravnatelj Bekić.

Najmlađi pacijent dubrovačke bolnice zaražen koronavirusom imao je 18 godina, a najstariji 92.

Opća bolnica Dubrovnik je planirala i prekjučer krenula u nabavu uređaja za identifikaciju RNA, o čemu se, kako je rekao ravnatelj, razmišljalo još u sezoni ospica. Takav dijagnostički aparat je ulaganje u budućnost, rekao je, a 650 tisuća kuna za takav aparat za testiranje pacijenata osigurat će Zaklada Blaga djela, a mogao bi stići u svibnju. Svi uzorci iz Dubrovačko-neretvanske županije šalju se u Zagreb.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izvijestio je kako je zabilježen prvi slučaj krivotvorenja propusnice, a počinitelja čeka kaznena prijava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 00:11