DOBRE VIJESTI

‘Ključni korak na putu da postanete članica europodručja‘: Hrvatska ispunjava sve uvjete za uvođenje eura

Proces će se zaključiti usvajanjem tri pravna akta koja su nužna kako bi se Hrvatskoj omogućilo uvođenje eura 1. siječnja 2023. godine

Ilustracija

 Thomas Jahn/Alamy/Alamy/Profimedia/Thomas Jahn/Alamy/Alamy/Profimedia

Eurogrupa je u srijedu potvrdila preporuku zemalja članica europodručja Vijeću o ulasku Hrvatske u eurozonu. Ministri zemalja članica Euroskupine su se složili s pozitivnom ocjenom Europske komisije i Europske središnje banke da je Hrvatska ispunila kriterije o konvergenciji.

- Preporuka predlaže da Hrvatska uvede euro 1. siječnja 2023. godine. Ovo je prvi korak u postupku u kojem Vijeće EU usvaja pravni akt koji će omogućiti Hrvatskoj da postane član europodručja i koristi zajedničku valutu euro od sljedeće godine - stoji u priopćenju Vijeća.

Ovu odluku je pozdravio Predsjednik Eurogrupe Paschal Donohoe.

- Izuzetno mi je drago da mogu priopćiti da se Eurogrupa danas složila da Hrvatska ispunjava sve neophodne uvjete za uvođenje eura. Ovo je ključni korak na putu Hrvatske prema cilju da postane 20 zemlja članica našeg Europodručja i snažan signal europske integracije. Želim posebno čestitati hrvatskoj vladi za njezinu privrženost i težak posao u postizanju ovog rezultata u proteklih nekoliko godina, u posebno izazovnim okolnostima - rekao je Donohoe.

Ova preporuka će se usvojiti kvalificiranom većinom zemalja europodručja na sastanku Vijeća Ecofin u petak u Luksemburgu. Vijeće će potvrditi i pismo predsjednika Vijeća ECOFIN-a upućeno Europskom vijeću dok će Europsko vijeće će raspravljati o ovom pitanju na summitu EU 23. i 24. lipnja u Bruxellesu.

Postupak će biti okončan, nakon konzultacija s Europskim parlamentom i Europskom središnjom bankom, usvajanjem od strane Vijeća triju pravnih akata potrebnih da Hrvatska može uvesti euro od 1. siječnja sljedeće godine. Ti će se akti usvojiti tijekom srpnja.

Ova odluka dokazuje da je sada uvođenje eura u Hrvatskoj ostala samo puka formalnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:17