SKANDALOZAN ISTUP

Kaznena prijava protiv Ćorušića! Udruge: ‘Više nikad ne smije biti u kontaktu s pacijenticama‘

Ministar zdravstva Vili Beroš i šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić nisu najavili nikakve konkretne sankcije

Ante Ćorušić

 Darko Tomas/Cropix

- Ante Ćorušić mora izgubiti liječničku licencu, o tome da ostane ravnatelj nema ni govora, mora prestati s radom, treba ga maknuti sa svih pozicija i zaboraviti njegovo ime, da nikada više ne bude u kontaktu ni s jednom pacijenticom - komentirala je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za prava pacijenata, nastup dr. Ante Ćorušića, ravnatelja KBC-a Zagreb, u emisiji "Nedjeljom u 2".

- Poduzet ćemo i pravne korake ovdje u Hrvatskoj, a kontaktirat ćemo i naše kolege u Bruxellesu - dodala je.

Zapitala se i gdje su sada Hrvatska liječnička komora i Udruga liječnika, zašto ne reagiraju na istup u kojem je Ćorušić prekršio liječnički kodeks.

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo, u nedjelju je na javnoj televiziji potvrdio da je svojevremeno uklonio zdravi jajnik pacijentici, proglasio svoju evidentnu pogrešku s trajnim posljedicama po ženu beznačajnom te usput otkrio i identitet pacijentice.

"Mislio sam da su na ultrazvuku pogriješili stranu. Ono što je ultrasoničaru lijevo, to je desno. Računao sam na zabunu. Izvadio sam ženi desni jajnik, lijevi mi se činio urednim. Na histološkom nalazu nađene su te paratubalne ciste i uredno tkivo jajnika, to je točno. Zbog toga i je plaćena odšteta. Prema tome, nisam bitno oštetio ženu, dapače. Prvom operacijom sam joj omogućio da rodi", rekao je Ćorušić tijekom intervjua.

Banalizirao grešku

"Priznajem da sam počinio pogrešku koja nije bitno utjecala na život te žene", rekao je dodatno Ćorušić, banalizirajući svoj čin.

Unatoč takvoj teškoj pogrešci, kazneni postupak protiv Ćorušića za nesavjesno liječenje, za koje je propisana kazna do pet godina zatvora, nikada se nije vodio. No, rok za zastaru još nije istekao - istječe za dvije godine - te Udruga pacijenata ima temelj za, kako najavljuje, podizanje kaznene prijave. Hoće li reagirati i DORH, budući da je riječ o kaznenom djelu, do zaključenja broja nismo uspjeli saznati.

Ministarstvo zdravstva na čelu s Vilijem Berošem u ponedjeljak se nije niti oglasilo o skandaloznom istupu šefa najveće bolnice u Hrvatskoj, a na naš upit hoće li smijeniti Ćorušića te što će poduzeti s obzirom na eklatantnu pogrešku te otkrivanje liječničke tajne i identiteta pacijentice, odgovorili su: "S obzirom na činjenicu da nadzor nad provedbom propisa iz područja zaštite osobnih podataka provodi Agencija za zaštitu osobnih podataka, molimo da im se obratite kao nadležnom tijelu.

Ovlasti

Ukoliko pacijentica smatra da su ugrožena njena prava, može se također obratiti Nacionalnom povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata pri Ministarstvu zdravstva."

Tijelo koje je izrijekom zaduženo za licenciranje i stručnost liječnika, Hrvatska liječnička komora, na naša konkretna pitanja odgovorilo je tek načelno, da će "u ovom slučaju postupiti sukladno svojim ovlastima". Potvrdili su da do sada Časni sud nije vodio stegovni postupak protiv Ćorušića. Iz odgovora nije jasno hoće li Komora sada pokrenuti postupak protiv njega.

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika rekli su nam da kao udruga bez javnih ovlaštenja nemaju temeljem čega reagirati. "Službene radnje mogu učiniti jedino tijela s javnim osnovama po službenoj dužnosti", naveli su u odgovoru te dodali da će reagirati ako im se obrati neka zainteresirana strana.

Žrtva radi u zdravstvu

Žena kojoj je 14. svibnja 2014. Ćorušić u klinici u Petrovoj odstranio zdravi jajnik, u vrijeme operacije, kako doznajemo, bila je mlada žena u tridesetim godinama. Mjesec dana nakon Ćorušićeve operacije, u Svetom Duhu su joj uklonili i bolesni jajnik kojega je Ćorušić pogreškom ostavio te je vrlo mlada ostala bez oba jajnika. Nikada sa svojom pričom nije izašla u javnost, a slabi su izgledi da će to učiniti i danas, nakon što ju je Ćorušić u emisiji "Nu2" dodatno traumatizirao razotkrivanjem njezina prezimena.

Njezinu šutnju, kao i razmjerno skromnu odštetu od 83.000 kuna na koju je 2017. pristala, dijelom objašnjava činjenica da je žena, žrtva Ćorušićeve pogreške, i sama zaposlena u zdravstvu. Dodatni razlog za njezinu šutnju vjerojatno leži i u okolnosti da je još jedan član njezine uže obitelji zaposlen u zdravstvu, i to klinici u Petrovoj koja je dio KBC-a Zagreb, na čijem je čelu Ćorušić od 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 18:40