KRAKOVI BROJNIH AFERA

Kalmeta opet na optuženičkoj klupi: ‘Imam stan, zemljište, Vespu i gumeni brodić. I 1300 eura mirovine...‘

Na optuženičku klupuvezano za krak afere Fimi media te afere HAC-Remorker ponovno su sjeli bivši HDZ-ov ministar i suradnici

Božidar Kalmeta, Zdravko Livaković

 Vanesa Pandzic/Cropix

Godinu dana nakon što je Vrhovni sud ukinuo dio prvostupanjske presude, na optuženičku klupu Županijskog suda u Zagrebu vezano za krak afere Fimi media te afere HAC-Remorker, ponovno su danas sjeli bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta i suradnici.

Točnije nekadašnji državni tajnik u Kalmetinu Ministarstvu i predsjednik NO HAC-a Zdravko Livaković, nekadašnji Kalmetin državni tajnik Milivoj Mikulić, koji je bio i u Upravi HAC-a, bivši čelnik HAC-a i HC-a Stjepko Boban te nekadašnji član Uprave Viadukta Damir Kezele, ali i Sandro Vukelić i svi su oni, prema sumnjama USKOK-a, zajedno s već ranije osuđenima, koji su se prije suđenja nagodili s tužiteljstvom, podijelili višemilijunski iznos u kunama i na stotine tisuća eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Na upit sudskog vijeća jesu li razumjeli izmijenjenu optužnicu i kakav stav zauzimaju o krivnji, šestorica diplomiranih inženjera su krivnju redom negirali. Dajući, pak, sudskom vijeću generalije, Kalmeta je otkrio da je umirovljenik sa 1300 eura mirovine, da ima stan pod zabilježbom, 6500 m2 zemljišta u nasljedstvu, te Vespu i gumenu brodicu Fiat uno. Livaković je kazao da radi u vlastitoj firmi na plaći od 11.000 kuna, te da i on ima Vespu i brod star 20 godina.

Mikulić je kazao da je također djelatnik vlastite tvrtke s plaćom od 2000 eura, i da u svojem vlasništvu ima stan i zemljište u Pakoštanima od 1400m2. Kezele je, poput Kalmete, umirovljen s penzijom od 1500 eura te je suvlasnik stana i auta starog dva desetljeća.

Vukelić jedini živi u inozemstvu, točnije boravi u Njemačkoj i zaposlen je u jednoj tvrtki s 3500 eura mjesečnih prihoda. U vlasništvu ima dva stana, od kojih je jedan naslijedio, a drugi kupio, a vlasnik je i kuće za odmor u Dragama.

Oštećeni Strabag, Osijek Koteks, Republika Hrvatska i Hrvatske autoceste postavile su imovinsko pravne zahtjeve. I dok od Strabaga preinačeni iznos, nakon promjene činjeničnog opisa, tek treba stići sudu, osječki Koteks traži solidarnu isplatu 274.500 kuna od Kalmete, Livakovića i Mikulića, Republika Hrvatska od Kalmete potražuje 612.159 kuna, a čak 12 milijuna kuna HAC potražuje od Kalmete, Livakovića i Mikulića.

image

Božidar Kalmeta

Vanesa Pandzic/Cropix

Prema naputku Vrhovnog suda, posebna će se pažnja tijekom sudskog postupka morati posvetiti iskazu nekadašnjeg financijskog direktora HAC-a Josipa Sapunara, koji je tvrdio da je novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker Igora Premilovca, predavao Mikuliću, a koji ga je, pak, davao Kalmeti.

Jer je prvostupanjski sud zaključio da, unatoč Sapunarovu priznanju u USKOK-u s kojim se nagodio za rad za opće dobro i povrat novčanih sredstava, drugih dokaza osim tog iskaza nema. Važno će biti, stoga, tijekom ovog ponovljenog suđenja utvrditi koliko je točno novca Sapunar davao Mikuliću, ako je, i koja je visina protupravno stečene imovinske koristi, ako je ima.

Osim toga, Kalmeti se ponovno sudi i zbog optužbi da je svoje tadašnje ministarstvo oštetio za oko 612.000 kuna jer je od Fimi medije naručio promidžbeni spot "Prometna renesansa Hrvatske", a sve kako bi se raščistile tvrdnje USKOK-a je li filmić bio napravljen za HDZ-ovu izbornu promidžbu.

Nevinost će Kalmeta pokušati ponovno dokazivati i u slučaju optužbi za izvlačenje novca na izgradnji tzv. Kalmetine i luke Gaženice te primanje mita od Osijek Koteksa, Strabaga, Zagorje tehnobetona i Granita Skoplje, a optužba je u tom dijelu uz Kalmetu obuhvatila i Bobana, Mikulića te Vukelića.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Na kraju sudskog ročišta Kalmeta je medijima kazao da je optimističan te je odgovarao na pitanja okupljenih novinara.

- Ovo je djelomično ponovljeni postupak. Moj plan je isti kao i prvi put. Sve što sam rekao onda, reći ću i sada. Nema niti jedan personalni niti materijalni dokaz. Optimističan sam što se tiče ovog procesa. Nikad nisam rekao da je ovo politički proces, branim se istinom, činjenicom, spisima, dokazima i na tome ja i moj odvjetnik inzistiramo. Nova optužnica je prepisana od prve, barem koliko sam pročitao i čini mi se kao da Vrhovni sud nije donio nikakvu odluku, dozvolite mi to mišljenje jer ja nisam pravnik niti ikakav stručnjak. Dugotrajnost procesa? Strpljen spašen. Prošlo je deset godina otkad je to počelo. Prvi postupak je trajao dvije i pol godine. I ovaj će trajati jer smo dobili termine do kraja svibnja. Dolazit ću na ročišta i sudjelovati. Čekat ću da sve završi – zaključio je bivši ministar Kalmeta, ponovivši da je optimističan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:39