AFERA MASONI

Jelenićev slučaj postaje sve bizarniji: Sud mu još 2021. ukinuo suspenziju, Državno odvjetničko vijeće uporno ju produžuje

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek traži da ga se trajno udalji s državno-odvjetničke dužnosti zbog članstva u masonima

Dražen Jelenić

 Damjan Tadic/CROPIX

Državno odvjetničko vijeće (DOV), tijelo koje imenuje državne odvjetnike i odlučuje o njihovoj stegovnoj odgovornosti, prošli tjedan odlučilo je za još tri mjeseca, dakle do sredine travnja, produljiti mjeru privremenog udaljenja s dužnosti zamjenika Glavnog državnog odvjetnika, Dražena Jelenića.

U svojoj najnovijoj odluci o još jednom, sedmom po redu, tromjesečnom produljenju mjere privremenog udaljenja Jelenića s dužnosti, koja ima osam stranica, DOV se ni riječju ne osvrće na presudu Visokog upravnog suda s kraja 2022., kojom je ukinuta prva originalna odluka DOV-a donesena u travnju 2021. o njegovoj privremenoj suspenziji. Tromjesečni produžeci suspenzije, valja pojasniti, samo se oslanjaju na tu prvu, izvornu odluku koju je DOV donio 13. travnja 2021. prije pokretanja stegovnog postupka protiv njega u kojemu Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek traži da se Jelenića trajno udalji s državno-odvjetničke dužnosti zbog članstva u masonima.

Visoki upravni sud je, podsjetimo, u presudi koja je Jeleniću uručena krajem prosinca prošle godine, prihvatio njegovu žalbu i ukinuo originalnu odluku DOV-a iz travnja 2021. o njegovoj suspenziji. DOV u toj odluci, po mišljenju suda, nije objasnio koji su to razlozi koji bi opravdavali njegovo privremeno udaljenje s državno-odvjetničke dužnosti, tj. na koji bi točno način Jelenićev ostanak na dužnosti do okončanja stegovnog postupka štetio ugledu i radu cjelokupnog DORH-a. Sud ističe da takva privremena mjera, kojom se zadire u profesionalni ugled i materijalni položaj osobe na koju se primjenjuje, mora biti temeljito i konkretno argumentirana što u Jelenićevu slučaju, po mišljenju suda, DOV nije učinio.

Iako je prvu odluku o suspenziji, na koju se naslanjaju sve kasnije odluke DOV-a o tromjesečnom produžetku te privremene mjere, Visoki upravni sud ukinuo, DOV mu je odlukom donesenom 12. siječnja ove godine produljio mjeru za još tri mjeseca. Odluku o produljenju Jelenićeve suspenzije nije donio cjelokupan sastav DOV-a koji broji 11 članova od čega većinu - sedam - čine državni odvjetnici, već je to učinilo tročlano Vijeće DOV-a u sastavu predsjednice Snježane Frković te članova Denisa Rajteka i Mirka Grujića. Svi troje su iz reda državnih odvjetnika.

U obrazloženju odluke o produljenju suspenzije DOV uz ostalo tvrdi kako "nije realno očekivati da bi se Jelenić u slučaju povratka na posao ponašao sukladno načelima lojalnosti prema vrhu državno-odvjetničke organizacije i da bi bio spreman na iskrenu i kolegijalnu suradnju bez obostranog zazora i nepovjerenja sudjelovanjem na Kolegiju Državnog odvjetništva kojemu predsjedava Glavna državna odvjetnica RH, a članovi su dvije zamjenice koje su ovlaštene zastupnice u predmetnom stegovnom postupku, zamjenik i zamjenica koji su članovi Etičkog povjerenstva i konačno troje zamjenika koji su članovi Državno-odvjetničkog vijeća i konačno troje zamjenika koji su članovi DOV-a".

image

Zlata Hrvoj Šipek

Nera Simic/CROPIX

Ili, ako bismo gore citirani dio obrazloženja s pravnog preveli na svakodnevni govorni jezik, DOV tvrdi da Jelenić - kad bi mu ukinuli suspenziju i dopustili da se do okončanja stegovnog postupka, koji će se morati ponoviti i treći put, vrati na posao - ne bi mogao lojalno surađivati s kolegama koji su pokrenuli postupak protiv njega, zauzeli mišljenje da se teško ogriješio o Etički kodeks pa na temelju tog mišljenja već dva puta donijeli odluku o njegovu razrješenju s dužnosti koje je Vrhovni sud oba puta poništio konstatiravši da su nezakonita.

Podsjetimo, Jelenić je krajem prosinca, neposredno pred Božić, od Visokog upravnog suda primio presudu kojom se originalna odluka DOV-a o njegovoj suspenziji ukida, pa je vođen logikom da se ukidanjem originalne odluke o suspenziji ukidaju i njezini tromjesečni produžeci prvog radnog dana nakon Božića, 27. prosinca pojavio na svom radnom mjestu u Gajevoj 10. No odatle je otpravljen kući već nakon 10 minuta uz objašnjenje da je još uvijek na snazi tromjesečno produljenje suspenzije koje mu je DOV izrekao 10. listopada prošle godine. Zanimljivo je da u svojoj najnovijoj odluci o produljenju suspenzije DOV taj njegov pokušaj dolaska na posao tumači kao "pokušaj privlačenja pozornosti javnosti" i koristi kao dodatni argument da nanosi štetu povjerenju javnosti u rad DORH-a.

"Naime, prethodno i sadašnje ponašanje Dražena Jelenića, koje privlači pozornost javnosti, neupitno zasjenjuje i one pomake državno odvjetničke organizacije u jačanje samostalnosti i neovisnosti te borbi protiv korupcije uključujući i korupciju u pravosuđu...", navodi se u najnovijoj odluci DOV-a.

Podsjetimo, stegovni postupak koji je protiv svoga zamjenika Dražena Jelenića zbog članstva u masonima pokrenula glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, u kojemu traži da ga se razriješi državno-odvjetničke dužnosti, traje od travnja 2021. U proteklih 20 mjeseci DOV je donio dvije odluke kojima je prihvatio njezin prijedlog o razrješenju: prvu u prosincu 2021., ali je Vrhovni sud tu odluku u ožujku 2022. ukinuo kao nezakonitu. Nakon ponovljenog postupka, DOV je u srpnju prošle godine ponovno donio odluku o razrješenju, ali je u studenome prošle godine Vrhovni sud i tu odluku ukinuo kao nezakonitu i predmet vratio DOV-u na treće odlučivanje.

S obzirom na to da sadašnjem sazivu DOV-a, kojemu je na čelu Darko Klier, šef Kaznenog odjela DORH-a, 5. veljače istječe mandat, treći ponovljeni stegovni postupak protiv Jelenića provest će novi saziv DOV-a koji je već izabran. Dotle DOV svaka tri mjeseca Jeleniću produljuje suspenziju, a dok je pod suspenzijom, prima polovicu svoje plaće unatoč presudi Visokog upravnog suda s kraja prošle godine, kojim je ukinuta odluka tog tijela o njegovom privremenom udaljenju od obavljanja dužnosti do okončanja stegovnog postupka koji se vodi protiv njega i ima zabranu rada.

Sve više sveučilišnih profesora prava problematizira odluke DOV-a

Odluke koje DOV u ovom stegovnom postupku donosi o Jeleniću sve više pobuđuju pažnju i akademske pravne zajednice u Hrvatskoj. Naime, dvije sveučilišne profesorice - članice sadašnjeg saziva DOV-a, Elizabeta Ivičević Karas sa zagrebačkog i Marissabell Škorić s riječkog pravnog fakulteta - oba puta su, kad je DOV odlučivao o Jelenićevu razrješenju s državno-odvjetničke dužnosti, glasale protiv te odluke, ali su ostale u manjini jer su ih preglasali članovi DOV-a izabrani u to tijelo iz redova DORH-a. Oba puta su napisale i izdvojeno mišljenje. Odluka Vrhovnog suda kojom je drugi put ukinuta odluka DOV-a o Jelenićevu razrješenju velikim se dijelom poklapa s argumentima koje su u svom izdvojenom mišljenju iznijele dvije spomenute profesorice.

Krug sveučilišnih profesora prava koji počinju problematizirati odluke DOV-a vezane uz Jelenića, međutim, sve je širi. Tako je profesor upravnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu, Frano Staničić, na svom javnom Facebook profilu nedavno objavio sljedeći post:

"Pratim već neko vrijeme ovu sagu oko bivšeg državnog odvjetnika Jelenića. Uz sve moje razumijevanje da je, u najmanju ruku, nezgodno da je netko na takvoj poziciji u polutajnom društvu, očito je da nema zakonske osnove za njegovo razrješenje. Ima o tome prakse Europskog suda za ljudska prava, ali naš Vrhovni sud to pokušava već dva puta pojasniti Državnom odvjetničkom vijeću. Očito neuspješno, pa možemo očekivati i treću, istu odluku DOV-a, a ako je suditi po (nerazumnom) inzistiranju na njegovoj suspenziji.

Upravo to inzistiranje na tome da je Jelenić suspendiran je povod za ovo moje javljanje. Naime, DORH prema medijskim napisima smatra da je odluka o suspenziji i dalje na snazi iako je Visoki upravni sud poništio odluku o suspenziji. Međutim, tumačenje je DORH-a da suspenzija i dalje vrijedi jer je VUS poništio originalnu odluku, ali ne i odluku o njezinu produžetku. Ne mogu se načuditi takvim tumačenjima. Ona su pravno neodrživa, ali se, nažalost, u našem pravnom sustavu neprestano ponavljaju. Takva su tumačenja omogućavala da opstanu ugovori o koncesijama unatoč poništenju odluka o dodjeli koncesije koje su prethodile, građevinskih dozvola unatoč poništavanju akta koji su im prethodili itd.

Nikako da se prihvati tumačenje da se radi o vezanim aktima koji ne mogu postojati jedni bez drugih te ako prvi u nizu prestane postojati (bude poništen kao nezakonit), onda ne treba biti pravni ekspert za izvesti zaključak da bi trebao prestati postojati i akt donesen temeljem nezakonitog i poništenog akta. Zbog toga, naravno i tumačenje DORH-a u konkretnom slučaju (ako je ispravno preneseno u medijima) nije ispravno. Odnosno, suspenzija ne može biti na snazi. Jedini način da bi bilo točno jest da neki zakon tako propisuje, a takvu odredbu nisam našao", napisao je Staničić na svom Facebook profilu.

Stajalište koje je iznio "lajkom" je podržao širok krug njegovih kolega, sveučilišnih profesora prava: docentica ustavnog prava Ana Horvat Vuković, profesorica kaznenog prava Maja Munivrana i profesor radnog prava Viktor Gotovac sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Sanja Barić i Matija Miloš s katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci, Mato Palić, docent ustavnog prava u Osijeku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:07