DIVLJAČKI NAPAD

Je li policija pokušala sve zataškati? Pobrojali smo sve nelogičnosti incidenta na Platku

U policiji i dalje ne vide nikakav propust u postupanju prema trojici mladića, među kojima je i sin HDZ-ovca

BMW na Platku i napadač Luka Abramović

 Riportal/ Screenshot: Nova Tv/

U policiji i dalje ne vide nikakav propust u postupanju prema trojici mladića - Luki Tirielu Abramoviću (sinu riječkog HDZ-ovca i direktora šumarije u Crnom Lugu), Mateju Kruniću i Lovri Paveliću, MMA borcima koji su u nedjelju na Platku pretukli dvojicu HGS-ovaca i djevojku. Za njih je to i dalje prekršaj protiv javnog reda i mira. Informaciju kako se povodom incidenta na Platku u utorak ujutro održavao sastanak u Ravnateljstvu policije demantirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović navodeći da je u vezi s tim slučajem u tijeku kriminalističko istraživanje.

Na pitanje može li se očekivati prekvalifikacija prekršajne prijave u kaznenu, Božinović je odgovorio da to ovisi o rezultatima kriminalističkog istraživanja.

Najnovija informacija iz policije govori da će prijaviti i žrtve premlaćivanja na Platku, što znači da se i dalje inzistira na tome da je cijeli događaj zapravo prekršaj protiv javnog reda i mira.

Naime, kada je posrijedi javni red i mir, policija redovito jednako tretira nasilnika i žrtvu, a zadnji istupi policije upućuju na to da će tako tretirati i nasilje nad dvojicom HGS-ovaca i djevojkom.

Divljački napad na pripadnike HGS-a i djevojku dogodio se u nedjelju 29. siječnja, a u srijedu 1. veljače, dakle tri dana nakon događaja, glasnogovornica Policijske uprave primorsko goranske Svemirka Miočić tvrdi da u do tada utvrđenim činjenicama nema elemenata kaznenog djela. Je li to točno?

Teško. Pogrešno se polazi od pitanja je li počinjeno kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda i traži liječnička kvalifikacija koja bi ih potvrdila. Već se u samome ponašanju trojice mladića koji su najprije automobilom došli na skijašku stazu, a potom fizički napali pripadnika HGS-a jer nije želio izvlačiti njihovo vozilo - dobio je udarac u glavu od kojeg se srušio na tlo i ostao ležati u nesvijesti, potom nokautirali drugoga koji mu je želio pomoći, a na kraju prebili i djevojku, ostvaruju elementi nasilničkog ponašanja. To kazneno djelo opisano u članku 323. Kaznenog zakona čini onaj tko "nasiljem, zlostavljanjem, iživljavanjem ili drugim osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu drugoga dovede u ponižavajući položaj, a time nije počinjeno teže kazneno djelo". Počinitelj se može kazniti zatvorom do tri godine.

U trenutku kada je glasnogovornica policije davala izjavu u kojoj izričito tvrdi da MMA borci nisu napravili ništa više od prekršaja naročito drskog i nepristojnog ponašanja bili su poznati svi elementi koji čine djelo nasilničkog ponašanja. Nemoguće je da ih policija nije utvrdila jer su bili objavljeni u svim medijima.

Osim toga, ako se već smatra da žrtve nisu zadobile teške tjelesne ozljede (što je također dvojbeno jer je i potres mozga teška tjelesna ozljeda), bili su svi elementi za kazneno djelo nanošenja lakih tjelesnih ozljeda te pokušaj teškog ozljeđivanja. Također treba utvrditi jesu li dolaskom BMW-om na skijašku stazu počinili kazneno djelo obijesne vožnje.

U srijedu, 1. veljače, dakle tri dana nakon događaja očevici teškog incidenta na Platku novinarima su prepričavali kakvom su užasu svjedočili, govorili da je sve bilo puno krvi, opisivali kako je HGS-ovac ležao u nesvijesti, da ga je drugi reanimirao, naveli kada je došla policija i hitna pomoć. Kazali su, međutim, da ih policija još nije ispitala. Je li to uobičajeno?

U najmanju je ruku neobično da u tri dana nisu obavljeni razgovori sa svjedocima, a nije ih manjkalo. Da je policija u svojim zapisnicima imala izjave svjedoka koji su govorili o brutalnosti napada i užasu koji su vidjeli, teško bi mogla inzistirati na tome da su MMA borci počinili prekršaj protiv javnog reda i mira. Tim prije što su se policiji i sami pohvalili kako su MMA borci što samo po sebi podrazumijeva da je njihov fizički napad na drugu osobu teži i opasniji nego napad nekog prosječnog čovjeka.

Policija je napadače pustila odmah nakon što su ih ispitali. Je li to uobičajeno?

Ako se uzme u obzir da nisu ispitali žrtve (sve su otišle u bolnicu zatražiti liječničku pomoć) i da nisu imali kvalifikaciju ozljeda, moglo bi se shvatiti puštanje na slobodu. Međutim, jedan od očevidaca tvrdi kako je policija vidjela da hitna unosi u vozilo njihovu žrtvu koja je bila bez svijesti, što znači da su imali jasan znak da se radi o ozbiljnom napadu. S druge strane, mladići su prema izjavama svjedoka bili pod utjecajem alkohola (možda i još nečeg), a policija do otrežnjenja zadržava čak i počinitelje prometnih prekršaja.

U redovnom policijskom biltenu o događajima u nedjelju, 29. siječnja incident na Platku nije ni spomenut. Je li to neobično?

To je također jedan od elemenata koji upućuje na to da je policija od samog početka nastojala zataškati incident i da je išla na ruku počiniteljima kako bi se izvukli od odgovornosti za nasilje koje su počinili. Neshvatljivo je da su na svojim web stranicama izvijestili o devet događaja, da je među njima bila krađa torbica i novčanika, krađa mopeda, ali ne i premlaćivanje na Platku.

Nikakvu obavijest nije dobilo ni Općinsko državno odvjetništvo. Je li trebalo?

Neobavještavanje Općinskog državnog odvjetništva upućuje na to da policija od prvog trenutka protiv nasilnika nije željela poduzeti ništa osim prekršajne prijave. U suprotnom bi odmah obavijestili Općinsko državno odvjetništvo, ako ni zbog čega drugog da se savjetuju oko kvalifikacije djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:09