GLAVNI TAJNIK HDZ-a

JANDROKOVIĆ O ORBANU 'Taj folklor u Mađarskoj se događa s vremena na vrijeme. On je nama neprihvatljiv'

Gordan Jandroković
 Željko Puhovski / CROPIX

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković pojasnio je u stranačkoj središnjici HDZ-ov plan oko predstavljanja programa.

- Prvo ćemo naglaske predstaviti Središnjem odboru, a onda hrvatskoj javnosti. U 13 sati će sutra biti predstavljanje programa u prostorima HDZ-a - kazao je Jandroković.

- Želimo istaknuti da se ova Vlada kroz tri i pol godine mandata do koronakrize uspješno nosila sa svim izazovima, imala je dobre brojke, a onda je došlo do te neviđene situacije u kojoj je Vlada isto sjajno reagirala.

U središtu našeg programa bit će kako dalje osigurati i sigurnost građana, njihove živote i zdravlje i kako se nositi s novim gospodarskim izazovima. Cijeli svijet živi u neizvjesnosti za jesen - kazao je.

Komentirao je i činjenicu da se u Kanadi zbog pandemije neće moći održati glasanje na hrvatskim parlamentarnim izborima 4. i 5. srpnja ove godine te da mnogi građani neće moći ostvariti svoje biračko pravo.

- Nadam se da će velika većina građana moći ostvariti svoje biračko pravo i to je s obzirom na iznimnost situacije neviđen zdravstveni izazov - kazao je.

Na tvrdnju da se zamjera Vladi što je izabrala početak srpnja za izbore, Jandroković je kazao da, kada bi se izbori održali krajem godine, da bi se izašlo iz ustavnih okvira.

- Tražili smo onaj trenutak u kojem je bilo najizvjesnije da ćemo moći osigurati provođenje izbora. Pokazuje se da je u Hrvatskoj situacija takva da će se moći nesmetano glasovati.

U državama u kojima to neće biti moguće naravno da mi je žao jer bismo voljeli da svaki birač ostvari svoje pravo, ali ovo je viša sila. Morali smo voditi brigu o ustavnim rokovima - kazao je Jandroković.

Jandroković je komentirao i mađarskog premijera Viktora Orbana te otkrivanje spomenika "Mađarske kalvarije“ u povodu 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu na kojem se nalazi Velika Mađarska koja obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske.

- Taj folklor u Mađarskoj se događa s vremena na vrijeme. On je nama neprihvatljiv. Tu vrstu poruke ne držimo doprinosom razvoju dobrosusjedskih odnosa. Kroz nekoliko kanala uputili smo poruku mađarskoj strani da takvu vrstu poruke prestanu koristiti - kazao je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 19:33