RODITELJI BEZ BRIGE

Iz šestog po veličini grada u Hrvatskoj se pohvalili: ‘Osigurali smo vrtić za baš svu djecu!‘

Kapaciteti za nadolazeću pedagošku godinu su povećani za oko 200 novih mjesta

Velika Gorica (ilustracija)

 Ivana Nobilo/Cropix

Grad Velika Gorica objavio je kako su za svu djecu s navršenih godinu dana, a koja ispunjavaju osnovne uvjete, osigurali mjesto u dječjim vrtićima. Ističu kako je Velika Gorica, kao šesti najveći grad u Hrvatskoj, jedina među velikim gradovima u Hrvatskoj uspjela riješiti problem s kapacitetima jasličkih skupina te ponuditi upis svoj djeci.

Ove godine upisi u dječje vrtiće provodili su se tijekom svibnja putem nacionalne aplikacije e-Upisi, a kapaciteti za nadolazeću pedagošku godinu su povećani za oko 200 novih mjesta u javnim vrtićima.

Dodatnim subvencijama Velika Gorica je osigurala da roditelji čija djeca ne dobiju mjesto u javnom vrtiću, pod jednakim uvjetima mogu pronaći mjesto u privatnim vrtićima.

Zadnjih godina Velika Gorica svjedoči ubrzanom doseljavanju novog stanovništva, uglavnom iz Zagreba, a jedan od razloga, uz povoljnije stanovanje, je i dostupnost odgojno-obrazovnih programa u predškolskoj dobi.

– Ove godine ćemo biti jedini veliki grad u kojem će svako dijete dobiti svoje mjesto u jasličkoj skupini. Već iduće godine kapaciteti će biti veći za novih 120 mjesta, dok bi do 2025. pomoću sredstava iz NPOO-a trebala biti završena izgradnja dva dodatna vrtića koja će osigurati mjesta za još 400 djece. Ponosni smo i zahvalni svima koji prepoznaju Veliku Goricu kao grad s visokom kvalitetom života, a možemo istaknuti da ćemo učiniti sve kako bi osigurali upis njihove djece u vrtiće – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar te naglasio kako će u idućoj pedagoškoj godini gotovo 90 posto djece rane i predškolske dobi biti uključeno u neki oblik institucionalnog odgojno-obrazovnog programa.

Velika Gorica gotovo trećinu svog proračuna troši za predškolski odgoj, školstvo i sport što rezultira mjestima u vrtićima, produženim boravcima u školama, besplatnim radnim bilježnicima i drugim potporama roditeljima kako im obrazovanje njihove djece ne bi bio luksuz. No, u Gradu ističu da imaju jasnu viziju idućeg koraka.

– Dok neki samo teoretski pričaju o tome, Velika Gorica će uskoro izaći s konkretnim planom besplatnih vrtića za svu djecu u našem gradu. Dostupno i besplatno predškolsko obrazovanje je naš strateški cilj i ostvarit ćemo ga u što skorijem roku te time pokazati da smo grad s najvećom kvalitetom života u državi – zaključio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 04:59