GOSTOVANJE NA NOVOJ TV

IVAN VRDOLJAK 'Ne bojim se uopće za stabilnost Vlade, a ne vjerujem ni u Todorićev politički progon. Ali zato vjerujem premijeru Plenkoviću...'

 Bruno Konjevic / CROPIX

Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, koji je komentirao aktualnu situaciju u vladajućoj koaliciji te ostale goruće političke teme.

Odmah na početku razgovora sa Sabinom Tandarom Knezović predsjednik HNS-a istaknuo je da se ne osjeća pobjednikom u krizi oko obrazovne reforme

- Nije ovo bilo ni pitanje pobjednika i gubitnika. Ovo je bilo pitanje prijepora koji rješavamo na već manje više tradicionalan način u ovoj koaliciji, a to je stabilnost, mir, razgovor, kompromis i rezultat. Tako će biti i ovaj put, rezultat da obrazovna reforma ide dalje, da je već u učionicama. Blaženka Divjak je prva ministrica nakon 20 godina koja je reformu dovela do učionice. Edukacija 1500 učitelja je krenula i ne vidim razloga oko ikakvih prevelikih problema na koje možemo naići.

Ne očekujem dvostruku liniju zapovijedanja jer je jasno definirano i zakonom i strategijom što je čija uloga u ovom procesu. Drago mi je vidjeti da danas imamo politiku ne samo stabilnosti, nego i šireg pogleda, gdje se traži konsenzus, a ne inzistiranje na sadržaju i rezultatu, kazao je.

Obzirom na izlazak HRAST-a iz koalicije, Vrdoljak je upitan da prokomentira trenutno stanje među vladajućima.

- HNS je prva stranka koja je osigurala da reformu provode stručnjaci u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bez političkog utjecaja, ali politika im je dala okvir da oni uopće mogu raditi. To znači jedan novi model da bez politike i suradnje sa strukom nema konačnog rezultata, a mi smo se odlučili za model da politika daje okvir, a struka vodi posao. To je najbolji okvir. Da sad osjećam nestabilnost u Vladi? Ne. Toliko je izazova pred nama, toliko je dobrog učinjeno u godinu dana. Ne bojim se uopće za stabilnost Vlade. Ne prebrojavamo se nešto posebno, nego se više fokusiramo na dvodnevni, tjedni, mjesečni posao...

O Todoriću i Agrokoru

Predsjednik HNS-a komentirao je i trenutnu situaciju oko Agrokora.

- Imamo razloga vjerovati da će nagodba biti uspješna. To je još jedan dokaz da je naša odluka o ulasku u Vladu dobra i konstruktivna, u krajnjoj liniji, jer je došlo uopće do nagodbe. Zašto ima više razloga? Prvi je jer su hrvatski dobavljači pristali na nagodbu. Ovo je proces u kojem su svi manje više nezadovoljni, ali spriječiti krizu koja je bila prije godinu dana, izaći iz nje sa statusom manje ili više nezadovoljnim, ali sa šansom da stotine tvrtki opstane, deseci tisuća radnih mjesta u sustavu, deseci tisuća radnih mjesta van sustava, restrukturiran je dug, zadržana radna mjesta. A restrukturirani dug sa 7,5 na 1,5 milijardi, pet puta manji dug sada nego što je bio prije godinu dana, odnosno bit će nakon nagodbe, sve to znači da tvrtka ima i velik potencijal za razvoj. Što se tiče malih dioničara, žao mi je što je tako ispalo, što bi svakom ljudski bilo žao, ali realno... dug je bio, ne sad ću vam reći, dug je bio veći od imovine, a i nemojte zaboraviti još jednu činjenicu da zakon ne može podijeliti male dioničare od Ivice Todorića. Sve ono što bi trebali dati malim dioničarima...

Vrdoljak se ne boji najavljenih tužbi.

- Pa iz ovog procesa sigurno će nekih tužbi biti. Koliko će biti vrijeme će pokazati ali ne očekujem neku realnost u tim tužbama, ali moraju uslijediti, jer je jednostavno prevelik i prekompliciran projekt bio da se dogodi da će svi biti zadovoljni. Ono što je najbitnije jest da su dobavljači zadovoljni, vjerovnici ulaze s puno manjim dugom i imamo šansu održati sustav i razvijati se.

Ne vjeruje ni u politički progon Ivice Todorića.

- Ne. Apsolutno ne. U to ne vjerujem i čvrsto stojim iza toga. Vjerujem premijeru s kojim imam odličnu suradnju, puno komuniciramo. Naravno da je koalicija izazov, posebno HNS-a i HDZ-a kao neka nova opcija.

Nije bilo nikakvih ucjena oko Glunčića. To je samo bilo pitanje sadržaja. Mi smo željeli, kao i na svakom drugom pitanju dobiti što širi konsenzus. Ovdje nismo mogli dobiti konsenzus na voditelju pa zašto onda na tome i inzistirati? Imamo odličnu komunikaciju.

Nije želio komentirati situaciju oko istjecanja mandata Dinka Cvitana, naglasivši kako u taj proces 'nije uključen'.

Za kraj razgovora otkrio je i što očekuje od sutrašnjeg dana u Saboru kada je na rasporedu rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

- Očekujem da će se sutra raspraviti i u petak izglasati Istanbulska konvencija sa jednim ciljem, a to je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji. Svi zaboravljamo da je gotovo 50 posto ubijenih u proteklih pet godina u Hrvatskoj, ne od pljački, razbojstava, tuča, mafije ili bilo koga drugog organiziranog kriminala, nego 50 posto je ubijenih žena, koje su ubijene od svojih supružnika, bivših, sadašnjih ili kako god. Ta tragedija i taj broj se mora vratiti u fokus i naš i hrvatskog društva. Zbog toga se i ide u Istanbulsku konvenciju, a interpretativna izajva, gdje se isto pokazala jedna suradnja HDZ-a i HNS-a, jer smo je mi bezuvjetno prihvatili, jer se u njoj evidentno govori da se ne uvodi rodna ideologija nego sadržaj, zaključio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u razgovoru za Novu TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 02:54