ČEKA SE NA POTPIS

Ispunjeni svi formalni uvjeti: Vijeće Europske Unije prihvatilo zaključke Parlamenta, Hrvatska je dobrodošla u EU

 Elvir Tabaković/CROPIX

Vijeće Europske unije prihvatilo je u ponedjeljak zaključke o proširenju koje je donio Europski parlament , te zaželilo dobrodošlicu Hrvatskoj. Prihvaćanjem zaključaka Vijeće, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri odgovorni za pitanja Europe, je na taj način ispunilo sve formalne preduvjete za pristup Hrvatske EU i potpisivanju Ugovora o pristupanju.

- Vijeće pozdravlja pozitivno mišljenje Europske komisije od 12. listopada 2011. godine, pristanak Europskog parlamenta od 1. prosinca 2011. godine i veseli se potpisivanju Ugovora 9. prosinca 2011. godine u Bruxellesu. U očekivanju uspješne ratifikacije, Vijeće se raduje što će pozdraviti Hrvatsku kao novu članicu od 1. srpnja 2013. godine - stoji u zaključku Vijeća, koje hvali Hrvatske napore u reformama, posebno na području pravosuđa.

Vijeće je ipak naglasilo kako Hrvatska treba provesti strukturne reforme kako bi se poboljšao rast i konkurentnost gospodarstva.

Od Hrvatske se, prema riječima Vijeća, očekuje nastavak važne uloge u regiji po pitanju povratka izbjeglica, pravosudne suradnje i upravljanja granicama, a osuđene su 'mjere i izjave' koje dovode u pitanje pomirenje i provedbu prava u procesuiranju ratnih zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:28