DEMANTI

Ispravak teksta: Troše europski novac, nitko ne zna za što točno, Ministarstvo im jasno reklo da ne poduzimaju ništa

Svi radovi koji su obavljeni vezano za projekt HHMS rađeni su uz odobrenje i suglasnost Ministarstva zdravstva

Ilustracija

 Davor Pongračić/Cropix

- U članku novinara Krešimira Žabeca ‘Ministarstvo tražilo da stopira radove, ZTC ipak trošio novac EU‘, novinara Krešimira Žabeca, objavljenom u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista, večernje izdanje, 28. svibnja 2024., str. 3 te na internetskoj stranici Jutarnjeg lista pod naslovom ‘Troše europski novac, nitko ne zna za što točno, Ministarstvo im jasno reklo da ne poduzimaju ništa‘, objavljenom 26. svibnja 2024. iznesene su neistinite tvrdnje.

Kao što smo novinaru odgovorili, nositelj projekta Helikopterske hitne medicinske službe (dalje HHMS) je Ministarstvo zdravstva. Zrakoplovno-tehnički centar (dalje ZTC) je za uspostavu baze Helikopterske hitne medicinske službe osigurao prostor i pružio potporu za što ima sklopljen Ugovor s Ministarstvom zdravstva.

Svi radovi koji su obavljeni vezano za projekt HHMS rađeni su uz odobrenje i suglasnost Ministarstva zdravstva, koje je i snosilo sve troškove. Iz tog razloga smo novinara zamolili da se za sva pitanja obrati Ministarstvu.

Projekt baze Zagreb HHMS-a smještene u prostorijama ZTC-a od početka je bio planiran kao privremena baza u kojoj bi bio izgrađen novi helidrom. Paralelno s uspostavom privremene baze Ministarstvo je tražilo rješenje (novi prostor) za uspostavu trajne baze sa svim potrebnim sadržajima.

Glavni projekt za izgradnju helidroma u privremenoj bazi, čiju dopunu za certifikaciju te snimanje zone obuhvata bespilotnom letjelicom novinar spominje u članku, rađen je za potrebe privremene baze, a ne nove trajne baze. Sve navedeno rađeno je sukladno zahtjevima i hodogramu aktivnosti Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo koje je ZTC zaprimio 06. rujna 2023.

Snimanje zone obuhvata, koje je se spominje u članku, obavljeno je 05. listopada 2023. te je na temelju njega dostavljena tražena dokumentacija s prijedlozima rješenja prilazno-odlaznih ravni. Sve je prezentirano 13. studenog 2023. na sastanku u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe te se čekao povratni odgovor operatera HHMS-a.

Točno je da je Ministarstvo zdravstva odustalo od gradnje novog helidroma u privremenoj bazi i obustavilo daljnje aktivnosti u svezi idejnog rješenja za certifikaciju nove lokacije i novog helidroma u privremenoj i u trajnoj bazi. Međutim, ta odluka donesena je 15. studenog 2023. i ne odnosi se na snimanje koje je već obavljeno početkom listopada, a za što je izdana narudžbenica koju novinar spominje u članku.

Ispravci na narudžbenici rađeni su jer tražene usluge iz narudžbenice nisu izvršene u cijelosti. Navedeno je ovjerio izvođač usluge uz obrazloženje ‘Izmjena se odnosi na dio izmjene i dopune projekta vezano za instalaterske radove, koji se nije radio zbog promjene lokacije helidroma‘. Ti radovi trebali su stajati 3.000,00 eura, s obzirom na to da nisu izvršeni iznos je smanjen na 400,00 eura, što se odnosi na manipulativni trošak i trošak uvezivanja snimke i elaborata u dopunu glavnog projekta za privremenu bazu.

U članku su pomiješane dvije različite lokacije privremene i trajne baze Helikopterske hitne medicinske službe te se stječe dojam da je ZTC nastavio radove i naručio snimanje nakon što je Ministarstvo zdravstva obustavilo aktivnosti, što nije točno.

ZTC je svoje zadaće odradio u predviđenom roku te nije nastavio postupak dopune glavnog projekta i snimanja za potrebe certifikacije helidroma nakon što je Ministarstvo zdravstva zatražilo da se obustavi. Naprotiv, ZTC je sve ugovoreno odradio u predviđenim rokovima i navedeno platio izvođaču za uredno izvršene usluge.

Zrakoplovno – tehnički centar d.d.

Sisačka 39E

10410 Velika Gorica“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 14:14