DEMANTI

Ispravak članka ‘Kako sam i zašto izbačen iz hrvatske alijanse za Holokaust: Nisam jedina žrtva čistke nepodobnih‘

Ispravak objavljujemo sukladno Zakonu o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13)

Ivo Goldstein

 Bruno Konjevic/Cropix

Povodom članka koji je 11. lipnja 2022. godine pod naslovom "Kako sam i zašto izbačen iz hrvatske alijanse za Holokaust: Nisam jedina žrtva čistke nepodobnih" objavljen na portalu Jutarnji.hr, objavljujemo zahtjev za ispravak informacije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske:

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova predsjedava Radnom skupinom za pripremu i koordinaciju hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) u 2023. godini. Radna skupina, kao međuresorno tijelo sastavljeno od predstavnika tijela državne uprave i javnih institucija i ustanova, zaduženo je za pripremu i koordinaciju hrvatskog predsjedanja IHRA-om.

Hrvatsko izaslanstvo okuplja priznate stručnjake s dugogodišnjim i međunarodnim iskustvom, a na temelju prijedloga nadležnih i stručnih tijela državne uprave uključenih u proces predsjedanja. U svom djelovanju, Radna skupina usko surađuje i s članovima nacionalnog izaslanstva Republike Hrvatske pri IHRA-i, kao i s predstavnicima židovskih zajednica u Hrvatskoj.

Nastavno na imenovanje novih članova nacionalnog izaslanstva Republike Hrvatske pri IHRA-i, naglašavamo kako je riječ o stručnjacima koji svojim radom, operativno i aktivno pridonose organizaciji programa hrvatskog predsjedanja IHRA-om. Pojedini članovi prethodnog izaslanstva napustili su ga iz različitih razloga - od vlastitog traženja prekida mandata do odlaska u mirovinu. Tako je članica izaslanstva Rajka Bućin dobila jednako važnu poziciju imenovanjem u članstvo Radne skupine za predsjedanje IHRA-om, a premda je u mirovini, dr.sc. Nataša Mataušić i dalje aktivno sudjeluje u pripremi postava izložbe u Bloku 17 u Državnom muzeju Auschwitz-Birkenau kao voditeljica stručnog dijela projekta.

Osporavati stručnost novih članica kojima nisu čak pravilno napisana ni imena, isticati navodne "političke" razloge njihova imenovanja, netočno je i zlonamjerno. Dubravku Đurić Nemec svesti na "prevoditeljicu farmaceutske industrije", Andrianu Benčić na "prijateljicu ministrice", a Nadiu Michal Brandl na "prodekanicu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu za vrijeme nametnute uprave, kada je dekan bio profesor na Veterinarskom fakultetu, Miljenko Šimpraga", doista je zlonamjerno, jer se samo jednim klikom za pretraživanje internetskih stranica može saznati kako je Dubravka Đurić Nemec dugogodišnja savjetnica ministrice, ravnateljica uprave i načelnica sektora za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija, ali i iznimno cijenjena članica mnogih međunarodnih udruženja. Nadalje, sveučilišna profesorica Andriana Benčić Kužnar, bila je znanstvena novakinja u američkom Memorijalnom muzeju holokausta (USHMM) u Washingtonu i u Yad Vashemu u Jeruzalemu, objavila je brojne članke i sudjelovala na konferencijama iz područja holokausta i studija genocida. Bila je kustosica Spomen-područja Jasenovac, i postdoktorska istraživačica na Fakultetu za baštinu, sjećanje i materijalnu kulturu na Sveučilištu u Amsterdamu. Dr.sc. Nadia Michal Brandl je povjesničarka i arheologinja, dugogodišnja profesorica na katedri za Judaistiku, s također mnoštvom objavljenih članaka i znanstvenih radova, a što se tiče ugleda u međunarodnim krugovima dovoljno je spomenuti da ju je za istraživačicu imenovala Svjetska Židovska organizacija za restituciju (WJRO). S obzirom na imperativ kratkoće u demantiju, nemamo na žalost mjesta ispisivati vam njihove bogate biografije, koje su svima, javno dostupne.

Vezano za doprinos dr.sc. Ive Goldsteina, njegov znanstveni rad na istraživanju Holokausta neupitan je i ostaje važan za osmišljanje aktivnosti vezanih za stradanja Židova, komemoriranje žrtava i njegovanja kulture sjećanja. Na žalost, okolnosti koje nisu povezane samo s ovim angažmanom, dovele su do njegovog razrješenja kao člana izaslanstva.

Vlada Republike Hrvatske predana je kontinuiranoj borbi protiv antisemitizma te protiv negiranja i iskrivljavanja holokausta. Stotine je dokaza na internetskim stranicama, u novinskim izvještajima i snimkama u kojima su i predsjednik i ministri Vlade Republike Hrvatske osudili zločine ustaškog režima, ističući kako pravosudna tijela trebaju kažnjavati netoleranciju, govor mržnje i negiranje povijesnih činjenica. Višekratno su, što je također i u medijima evidentirano osudili uzvikivanje pokliča "Za dom spremni" i dizanje desnica na pozdrav.

Nadalje, kada je riječ o "Združenoj izložbi država slijednica bivše Jugoslavije u Bloku 17 Državnoga muzeja Auschwitz-Birkenau", u čijoj pripremi sudjeluje Nataša Mataušić, sve aktivnosti koordinacije i organizacije posljednje dvije godine vodi upravo Dubravka Đurić Nemec zahvaljujući čijoj je stručnosti i energiji, postav ne samo hrvatskog dijela izložbe, nego i cijelog projekta pomaknut s mrtve točke. Republika Hrvatska se zauzima da projekt realizira što prije i u suglasju s interesima svih država sljednica te je u skladu s time 2019. preuzela je aktivniju ulogu u ubrzavanju procesa. Hrvatska je stručni rad na svom segmentu u združenoj izložbi dovršila, zahvaljujući upravo stručnom radu dr.sc. Nataše Mataušić. Ministarstvo je organiziralo nekoliko stručnih posjeta svoga koordinatora Državnom muzeju Auschwitz-Birkenau radi detaljnog upoznavanja sa svim tehničkim detaljima postavljanja izložbe. Zaklada obitelji Herman sa sjedištem u SAD-u logistički i financijski sudjeluje u izradi dizajna, projekta i realizaciji stalnog postava, a Studio Libeskind iz New Yorka zadužen je za izradu projekta te svjetski poznati stručnjak Henri Lustiger Thaler za izradu izložbene koncepcije.

Uz to, netočna je informacija da u Slavonskom Brodu postoji Ulica Mile Budaka, jer ju je sredinom travnja ove godine Gradsko vijeće Slavonskog Broda preimenovalo. Netočno je i da je Ministarstvo kulture i medija "subvencioniralo" koncert Marka Perkovića Thompsona u Karlovcu, jer je programom "Jer svirati se mora", Ministarstvo pokrenulo zbog davanja pomoći za organizaciju koncertnih aktivnosti s ciljem ublažavanja posljedica protupandemijskih mjera. Sredstva pomoći su bila usmjerena isključivo na pokrivanje dokumentiranih tehničkih troškova organizacije koncerata poput najma razglasa, dvorana i drugih prostora, zaštitarske službe itd., te se nisu smjela koristiti za isplatu umjetničkih honorara. Prijave je obrađivala stručna komisija strukovne glazbene udruge – Hrvatske glazbene unije, u suradnji i konzultacijama s predstavnicima Udruge menađera i organizatora. Ukratko Ministarstvo kulture i medija niti je biralo kojim će se producentima, niti kojim će se koncertima dodijeliti sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 13:19