PEČAT I ZABRANA RADA!

Inspektori stali na kraj ugostitelju koji je devastirao naš rajski otok: ‘Mislite da se bojim zatvora? Meni je to odmor!‘

Andre Slavić je u svojem nelegalnom restoranu svojedobno ugostio i predsjednika Milanovića

Andro Slavić i zapečaćeni objekt

 Cropix/Čitatelj/

Iako je protiv ugostitelja Andre Slavića i njegova poslovnog partnera Josipa Mijića, vlasnika građevinske tvrtke Građa Solin, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nedavno podiglo optužnicu zbog bespravne gradnje na otočiću Veli Budikovac, državni inspektori ovih dana su im opet ‘zapečatili‘ ugostiteljske objekte koje drže na tom otoku.

image

Andro Slavić

Nikola Vilic/cropix/Cropix
image

Pogled na plažu na otočiću Budihovcu

Nikola Vilic/cropix/Cropix
image
Čitatelj/

Prema optužnici oni su bili zauzeli devet parcela na otoku, i to sve u vlasništvu RH, te su devastirali, tvrdi Odvjetništvo, više od 100 tisuća četvornih metara, odnosno 32,22 posto katastarske površine Budikovca. Međutim, ni to ih očito nije spriječilo da ove sezone opet otvore ugostiteljske objekte za koje očito nemaju potrebne dozvole. Inspektori su na uviđaju bili u srijedu te su izdali zabranu rada, ali danas kad su se pojavili u kontroli objekt je i dalje radio i usluživao goste, pa su ga zapečatili i postavili traku. Na pečatu je istaknuto upozorenje da je "skidanje i povreda službenog pečata i znaka" kazneno djelo.

image

Andro Slavić

Nikola Vilic/cropix/Cropix
image
Čitatelj/
image
Čitatelj/

Također, neslužbeno doznajemo, bit će izdana prekršajna prijava, te i sve sankcije koje idu uz to. Inspektori su, doznajemo, zapečatili i skladište, a i nekoliko stolova i stolica u kući u kojoj je večer ranije ugostitelj Slavić posluživao večeru. Riječ je o restoranu što ga je na otoku držao i vodio Slavić, 78-godišnji bivši pomorski časnik, "koji se u jednom trenutku svojeg života opredijelio za drugu strast - kuhanje", a o čijem je ugostiteljstvu baš te, 2019. godine pisao i prilog Jutarnjeg lista Dobra hrana. Međutim, Jutarnji list je nedavno pisao o Slaviću, koji je u medije dospio i kad je u tom nelegalnom restoranu ugostio predsjednika Zorana Milanovića, te njegovom partneru koji, pak, na plaži ima ugostiteljski objekt i tom smo ga prilikom kontaktirali.

- Zar mislite da se tresem od optužnice koja nije osnovana - započeo je tada razgovor Slavić, kojeg smo dobili na telefon.

- Pa tko danas nema kaznenu? Svi je imaju, osim onih koji su u HDZ-u - dodao je.

- Odvjetništvo za vas traži zatvorsku kaznu - konstatirali smo u tom telefonskom razgovoru.

image
Čitatelj/

- Zar vi mislite da se bojim zatvora, pa šta je meni zatvor, meni je to odmor. Ostavit ću im ovce, koze, a kuću do tada čuvam za državu - izjavio je tada Slavić.

Inače, njegov partner, doznajemo, ima dozvolu za držanje kioska, a ne za usluživanje na oko 300 četvornih metara plaže. U ranijoj optužnici se, naime, navodi da su Slavić i Mijić od 2014. do 2021. godine "bespravnom gradnjom turističkih objekata na javnom i pomorskom dobru u vlasništvu države, i to gradnjom povezanom s devastacijom zaštićenog prirodnog krajolika, obavljali turističku djelatnost unutar 100 metara od obalne crte u zaštićenom obalnom području izvan građevinskog područja, suprotno odredbama Prostornog plana Grada Visa, bez pravomoćne građevinske dozvole na lokaciji Podstražje, dijelu Unescova globalnog geoparka Viški arhipelag, a gradnjom su obuhvatili 101.939 četvornih metara ili 32,22 posto otoka".

Dvojac se tereti da su sagradili glamping naselje, kako prenosi Dalmatinskih portal iz optužnice, i to betonskih temelja, te šest glamping građevina priključenih na infrastrukturu, dva servisna objekta, dvije kućice, dvije tipske građevine s velikim horizontalnim sjenilima, jednu makadamsku cestu, mul i nasip na nekoć prirodnoj plaži, čime su, navodi se, prouzročili štetu Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2024 21:34