MANDAT VEĆ U SRIJEDU

INFOGRAFIKA Prvih sto dana nove Vlade: Ovo su najvažniji kratkoročni ciljevi Milanovićevog kabineta

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB -Za devet dana, 21. prosinca, trebali bismo dobiti novu Vladu na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem.

Čelnici Kukuriku koalicije dogovorili su se da se konstituirajuća sjednica Sabora održi 20. prosinca, da isti dan bude i izvanredna sjednica Sabora na kojoj bi se izmijenili zakoni o ustroju vlasti te da već sljedeći dan Vlada dobije potporu parlamenta.

Mandat već u srijedu

Kad isteknu svi zakonski rokovi za prigovore i žalbe Državnom izbornom povjerenstvu, predsjednik Ivo Josipović će mandataru, odnosno čelniku koalicije SDP-HNS-IDS-HSU dati mandat za sastavljanje Vlade. To bi, prema informacijama iz Ureda predsjednika i Državnog izbornog povjerenstva, trebalo biti u srijedu budući da je DIP-u stiglo osam prigovora.

Program odavno gotov

Nakon što Milanović dobije mandat, počinje teći rok od 30 dana u kojem program Vlade i ministre mora predstaviti Saboru te dobiti njegovo povjerenje.

Budući da je program Kukuriku koalicije odavno gotov, a pitanje je dana i završetak popunjavanja kadrovske križaljke Banskih dvora, nema nikakvih prepreka da se sjednica Sabora i potvrđivanje nove Vlade održi već nakon tjedan dana, odnosno 20. i 21. prosinca.

Budući ministri već pripremaju zakone koje će donijeti na prvim sjednicama Vlade, ali najvažniji zadatak za sve na čelu s ministrom financija Slavkom Linićem bit će rezanje rashoda za ukupno 3,5 milijardi kuna kako bismo sačuvali kreditni rejting.

HNS-u četiri ministra

Zoran Milanović održao je sastanke sa svojim partnerima - šefom HNS-a Radimirom Čačićem i Hrvatske stranke umirovljenika Silvanom Hreljom - te između njih više ne bi trebalo biti dvojbi o podjeli fotelja u Vladi.

- Bit će kao što je dogovoreno. HNS će dobiti mjesto potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva te ministarstva vanjskih poslova, graditeljstva i kulture - kažu u SDP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:25