POGORŠANJE VREMENA

Idućih dana očekuje nas još jedan val obilne kiše, provjerili smo trebamo li strahovati od novih poplava

Rijeka Kupa postaje opasna tek nakon 800 centimetara, a za tako nešto trebaju i rekordne oborine

Rijeka Kupa izlila se iz korita, arhivska fotografija

 Matija Djanjesic/Cropix

Kišni tjedan započeo je obilnim nedjeljnim padalinama, nestabilnim ponedjeljkom i utorkom, a prognostičari najavljuju obilnu kišu, koja bi trebala padati naredna četiri dana, od danas (srijeda) do subote.

Vodostaji rijeka će rasti, ali ne bi trebalo doći do prelijevanja voda iz korita, niti do poplava kakve su zabilježene prije desetak dana na karlovačkom i ozaljskom području.

- Tako nešto ne najavljuje nijedan parametar koji pratimo, ni prognoze padalina niti vodostaji rijeka ne daju naslutiti da bi moglo doći do visokih vodostaja koji bi mogli prouzročititi probleme. Pratimo stanje - kratko su nas izvijestili iz Hrvatskih voda u Karlovcu.

Kupa u Karlovcu, prema kojoj se na neki način mjeri ozbiljnost situacije, pala je u ponedjeljak u 13 sati na tek 35 centimetara visine vodostaja, a točno 24 sata kasnije bila je na 224 centimetra zbog obilne kiše u Karlovcu i uzvodno u Gorskom kotaru, ali je i u konstantnom padu od po nekoliko centimetara na sat.

Podsjetimo, ona postaje opasna tek nakon 800 centimetara, a za tako nešto trebaju i rekordne oborine, baš kakve su se dogodile u Gorskom kotaru prilikom posljednje poplave. Osim Kupe, i njezine pritoke Mrežnica i Korana također su bezopasne te se ne očekuje njihov nepredviđen rast.

Prije desetak dana iz korita se izlila Kupa uzvodno od Karlovca, prouzročivši poplave u Brodarcima na području Karlovca te u nekoliko sela u Ozlju, te je tada poplavljeno pedesetak kuća i gospodarskih objekata. Prognostičare je iznenadila količina padalina koje su prouzročile tzv. sekundarni kupski val i dizanje vodostaja od predviđenih 750 na premašenih 800 cm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:57