EKSKLUZIVNO: TAJNI PLAN 8 SINDIKATA

'IDEMO U ŠTRAJK, IZAZIVAMO KAOS I RUŠIMO VLADU' Sindikati dogovorili državni udar

Jutarnji list posjeduje Hodogram sindikalne aktivnosti, nacrt plana rušenja Vlade
 CROPIX

Čelnici osam sindikata javnih i državnih službi u tajnosti pripremaju sindikalni udar na Vladu s dva cilja. Prvi, kako ga sami nazivaju minimalistički, vraćanje je koeficijenata za plaće zaposlenih u javnim i državnim službama na razinu od prije nedavnog smanjenja od tri posto.

Drugi, maksimalistički cilj je rušenje Vlade i pregovori s novom! U tom dijelu maksimalističkih ciljeva sindikalci samouvjereno najavljuju kako bi se ti pregovori vodili u ozračju mogućnosti rušenja vlasti od strane sindikata i građana.

Žestoki odgovor

Sindikalci su to dogovorili na tajnom sastanku koji je održan u utorak u Radničkom domu. Na uvijek burnom sindikalnom sastanku sudjelovala je većina šefova sindikata iz javnih i državnih službi koji pregovaraju s Vladom o plaćama. Za stolom na drugom katu u Radničkom domu sjedili su Boris Pleša i Siniša Kuhar iz Sindikata državnih službenika i namještenika, Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata, Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata srednjih škola, Željko Stipić iz sindikata Preporod, Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Edin Sarajić iz Sindikata policije, Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara i Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

'VLADA I MMF PUŠU U ISTI ROG! HRVATI TREBAJU MASOVNO IZAĆI NA ULICE!' Sever poziva na velike prosvjede

Cijela sindikalna akcija smišljena je kao žestoki odgovor na Vladino rezanje bruto plaća za oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama za tri posto od ožujka, a još se uvijek dogovara u tajnosti. Sindikalni šefovi na prvom su sastanku, doznajemo, sastavili konkretan hodogram sindikalnih aktivnosti koje kreću sazivanjem svesindikalnog sabora već tijekom ovog mjeseca.

Radna verzija

Planiraju iz mjeseca u mjesec jačati pritisak na Vladu i mobilizirati zaposlene u javnom sektoru, ali i sve ostale građane organiziranjem prosvjeda po gradovima te jednodnevnih štrajkova upozorenja. Plan im je odbiti mogućnost bilo kakvih pregovora s Vladom o regresu, božićnici i jubilarnoj nagradi za 2014. te u konačnici organizirati i generalni štrajk javnog sektora na jesen ove godine. Ne uspije li na taj način pritisak na Vladu u radikalnoj verziji planiraju rušenje Vlade na referendumu za raspisivanje prijevremenih izbora!

'POSLUŠATE LI MMF, IZVEST ĆEMO GRAĐANE NA ULICE!' Sindikati zaprijetili Vladi

- Riječ je o radnoj verziji hodograma naših aktivnosti koju nismo još planirali objaviti jer smo tu naveli koje su nam sve mogućnosti djelovanja, dakle i one najradikalnije. Što će se u konačnici od toga svega dogoditi doista je prerano govoriti - ističe jedan od sudionika tog sastanka.

Mogućnost rušenja vlade kao zadnjeg, najradikalnijeg koraka ipak ostaje.

Neprihvatljiv čin

- Naš cilj nije političko nego sindikalno djelovanje čak i u tom posljednjem mogućem koraku. Nama nije cilj rušenje vlasti pod svaku cijenu ili da HDZ dođe na vlast. Jednostavno želimo reći i pokazati da vlast ne može lagati. Mi smo potpisali kolektivni ugovor i smanjenje prava s obećanjem da neće biti smanjenja plaća i otpuštanja i sada se pokazalo da su nam lagali. To je neprihvatljivo - poručuje jedan od sindikalnih čelnika.

TAJNI PLAN U SEDAM TOČAKA

1. Do 31. ožujka: Sazivanje svesindikalnog sabora

Cilj: Usvajanje hodograma aktivnosti

2. 10. do 20. travnja: Prosvjed ili štrajk

Cilj: Iskoristiti nezadovoljstvo nakon isplate prve umanjene plaće

3. 1. svibnja: Prikupljanje potpisa za referendum

Dva referendumska pitanja: o izmjeni Ustava koji će omogućiti sazivanje prijevremenih izbora i o raspisivanju referenduma za prijeveremene izbore

4. 25. svibnja do 10. lipnja: Cirkularni štrajkovi

Cilj: Stvaranje konfuzije i slike kaosa u javnoj upravi (štrajkaju škole u vrijeme mature, pojedine državne i javne službe u različite dane...)

5. Ljeto: Odbijanje pregovora

Nema pregovora o regresu, božićnici i jubilarnoj nagradi dok se ne vrati oduzetih 3 posto

6. Jesen: Generalni štrajk javnog sektora

7. Rušenje vlade na referendumu za raspisivanje prijevremenih izbora

Minimalistički cilj:

Vraćanje koeficijenata na razinu prije smanjenja tri posto i dogovor do kraja mandata o materijalnim pravima

Maksimalistički cilj:

Rušenje Vlade i pregovori s novom vladom u ozračju mogućnosti rušenja vlasti od strane sindikata i građana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:15