opet nema dogovora

I ove godine će u Jasenovcu biti tri kolone: ‘Kad bismo se našli u ratu, imali bismo tri vojske?‘

‘Koliko znam, nakon Vladina izaslanstva slijedi predsjednikovo pa onda slijede predstavnici žrtava i naroda stradalnika, kaže Jakovina
Jasenovac
 Davor Pongracic/Cropix

Na ovogodišnjoj će komemoraciji u Jasenovcu opet biti tri kolone, javlja N1. U njihovoj emisiji Novi dan povjesničar Tvrtko Jakovina govorio je o tome kako bi mogla izgledati ta komemoracija s već postojećim problemima, ali i u uvjetima pandemije.

- Mislim da su ove godine dvije razine problema, jedna je ona važnija, a to znači da su razlozi od 2016. godine, pa sve do covid godine vrijedili, kad je napravljen kompromis ili stavljen stop ili se situacija zbog potresa i bolesti željela ublažiti zajedničkom komemoracijom, da se ti razlozi i dalje pokazuju kao prisutni. Dakle Vlada nije učinila ništa ni s pozdravom Za dom spremni, koji je de facto legalizirala jednim privatnim mišljenjem izabranog povjerenstva koje je ona stvorila. Mislim da je to dio odluke ili razlog iza odluka židovske, romske, antifašističke zajednice, da oni idu odvojeno u posebnoj komemooraciji zbog nezadovoljstva koje više godina pokazuju, kaže Tvrtko Jakovina.

Tu je još i pitanje suradnje Banskih dvora i Ureda predsjednika, koja ne dopušta da se oni nađu na istom mjestu. Zato ćemo, kaže Jakovina, imati tri kolone.

- To znači da su manjine i žrtve izabrale ne stati uz onoga tko je bio jasno protiv pozdrava Za dom spremni, ali to je manje važno, jer predsjednik Republike ne dijeli novac, nego su predstavnici stradalnika poslali poruku kako zadnjih pet godina Vlada upravlja našim sjećanjem na prošlost. Koliko znam, nakon Vladina izaslanstva slijedi predsjednikovo pa onda slijede predstavnici žrtava i naroda stradalnika. To ne znači da oni koji će biti u trećoj koloni neće biti i u prvoj ili drugoj koloni, ali to je stvar koja protokole svakih od tih institucija stavlja u neugodnu situaciju, rekao je.

Na pitanje zašto nema dogovora oko zajedničkog odlaska u Jasenovac, Jakovina smatra da je to zbog događaja od proteklih mjeseci, zbog čega političari ne pronalaze konsenzus.

- To bi trebalo biti jedno od tih mjesta koja bi trebala pokazati da to nema veze niti s trenutnim ljubavima ili partijama na vlasti, nego su ugrađene u naš nacionalni kod, rekao je Jakovina za N1.

Komentirao je i odnose vladajućih.

- Kad nekoga izaberete na mjesto da vodi državu, onda taj prestaje biti samo privatna osoba, on postaje nešto drugo, to vrijedi i za predsjednika Republike i Sabora, postoje neke stvari koje morate odraditi zajednički. Što, kad bi se sutra Hrvatska našla u ratnom stanju, imali bismo tri vojske koje ne bi međusobno komunicirale, jer nema potrebe za glumom? Žrtve su te koje su tamo važne. Tih 15 minuta nema mjesta za glumu, dodaje Jakovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:11