DR. PEČNIK ZA JUTARNJI

Hrvatski fizičar komentirao kineske ‘špijunske‘ balone iznad SAD-a: ‘Evo o čemu je riječ i zašto ga Amerikanci nisu srušili‘

Sigurnosne informacije iz SAD-a i Kanade govore da ovaj slučaj nije izoliran i da Kinezima češće balon zna zalutati preko granice

Bojan Pečnik

 CROPIX/AFP

Slučaj kineskog balona koji je zamijećen iznad američke države Montane komentirao je fizičar dr. Bojan Pečnik, izvršni direktor tvrtke Hipersfera iz Zagreba.

- Po onome što se vidi iz javno dostupnih snimaka, riječ je o balonu sličnom onome koji se u meteorologiji koristi za meteorološka visinska ispitivanja. Ovaj je nešto veći od standardnih meteoroloških balona pa je sličniji istraživačkim balonima koji se koriste za atmosferska istraživanja. Ima i solarne ćelije za podržavanje rada svojih instrumenata tako da je očigledno napravljen s ciljem da dugotrajno boravi na velikim visinama, između 25 i 40 kilometara gdje ne smeta avionima ni zračnom prometu općenito - rekao nam je Bojan Pečnik.

Naglasio je kako je američka administracija zaključila da nema opasnosti da balon pukne i padne na zemlju te na taj način ugrozi stanovništvo. - Smatraju da Kinezi u pogledu špijuniranja mogu sa svojim satelitima u niskoj Zemljinoj orbiti vidjeti isto ili bolje nego ovim balonom. Stoga balon ne predstavlja prijetnju ni s te strane. Zaključili su da budući da leti iznad civilnog avionskog prometa ne predstavlja prijetnju ni za taj promet.

Stoga su odlučili da ga neće srušiti nego pažljivo prate njegovo kretanje. Zasad nisu krenuli u akciju. Kina se službeno ispričala, tvrdi da nije htjela narušavati civilni zračni prostor i da je riječ o meteo balonu koji je slučajno završio u tom području – ustvrdio je Pečnik, čija je tvrtka Hipersfera razvila patentirani zračni brod pogodan za niz primjena, svojevrsno oko na nebu koje stalno snima Zemlju iznad određenog geografskog područja.

- Sigurnosne informacije iz SAD-a i Kanade govore da ovaj slučaj nije izoliran i da Kinezima češće balon zna zalutati preko granice. Možda su i Amerikanci malo podigli tenzije zbog sastanka američkog državnog tajnika s njegovim kineskim kolegom. Vjerojatno i jedna i druga strana malo upravljaju s prilikama prije sastanka kako bi se možda utjecalo na tijek i ishod toga sastanka. Taj je sastanak značajan jer već dugo američki državni tajnik nije bio u Kini - zaključio je Bojan Pečnik.

Kina odbacila optužbe za špijunažu: ‘Balon je skrenuo s rute zbog vjetra‘

Kina je u subotu odlučno odbacila optužbe za špijunažu u vezi balona u američkom zračnom prostoru, ustvrdivši da je balon skrenuo s rute zbog "više sile", odnosno vjetra.

Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je da je upad "balona za nadzor" u američki zračni prostor "neprihvatljiv" i "neodgovoran".

Kina je u subotu odbacila optužbe za špijunažu, kazavši kako je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog "više sile".

"Ne prihvaćamo neutemeljene spekulacije i senzacionalizam", priopćilo je u subotu kinesko ministarstvo vanjskih poslova, smjerajući na telefonski razgovor visokog diplomata Wang Yija s Blinkenom dan prije.

Blinken je otkazao posjet Pekingu planiran za nedjelju. To bi bio prvi posjet Kini jednog američkog državnog tajnika od 2018. godine. Blinken je naglasio kako SAD žele da komunikacijski kanali s Pekingom budu otvoreni i da bi se posjet trebao održati bez odgode "kad uvjeti to budu dopuštali".

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova ponovio je da se balon koji leti iznad SAD-a koristio za "meteorološka i druga znanstvena istraživanja".

Dodao je da je balon skrenuo s planirane rute zbog vjetra i ograničenih mogućnosti upravljanja njegovim letom. Pentagon to ne prihvaća.

"Znamo da je to balon za nadzor", rekao je Pat Ryder.

Ministarstvo obrane objavilo je u četvrtak navečer da je otkrilo balon.

Balon je otkriven iznad Montane, gdje je u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama, po izvješću. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:54