ODGOVOR

HDZ spustio Grbinu: Milanovićev ‘odvjetnik‘ trebao bi malo bolje pročitati Ustav, opet je pao na ispitu iz prava

‘Sve dok Ustavni sud ne utvrdi da neki zakon nije u skladu s Ustavom, taj zakon je na snazi i pravno obvezuje sve, uključujući i predsjednika‘
Peđa Grbin i Gordan Jandroković
 Cropix

Šef SDP-a Peđa Grbin u nekoliko je navrata pozdravio odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića da za predsjednicu Vrhovnog suda mimo zakonske procedure, izravno se pozivajući na Ustav, predloži predstojnicu Katedre za kazneno-procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević.

U HDZ-u se s Milanovićevim proceduralnim manevrom ne slažu pa su Grbinu, kojeg nazivaju 'Milanovićevim odvjetnikom', odgovorili priopćenjem poručujući mu da ne razumije načelo zakonitosti i ustavnosti.

- Nakon što je već jednom pao na ispitu kao „odvjetnik“ Zorana Milanovića, podržavajući pogrešnu tezu u vezi s tajnim izvidima iz kaznenog postupka, čelnik SDP-a Peđa Grbin i danas je u svom istupu pokazao da ne razumije načelo zakonitosti, pa ni ustavnosti.

Tako je u novom pokušaju obrane predsjednika Milanovića, ovaj put oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, šef posrnulog SDP-a Peđa Grbin kazao: „Premijer je 2017., kada je tražio od tajnice da napiše 'one famozne ostavke', a s obzirom da u Zakonu o Vladi nije predviđeno kako će se razriješiti pojedini ministar, direktno primijenio Ustav“.

Odvjetnik Grbin trebao bi malo bolje pročitati Ustav RH i relevantne zakone. Ključna razlika je u tome da ovlast razrješenja ministara proizlazi iz Ustava, ali sam postupak nije razrađen Zakonom o Vladi. S druge strane postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda propisan je Ustavom, ali je dodatno razrađen i Zakonom o sudovima i to na način da sam postupak čini transparentnijim, ne dirajući u ovlast predsjednika Republike da predlaže kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Da stvar bude bolja, tadašnji zastupnik SDP-a i sadašnji predstojnik ureda predsjednika RH Orsat Miljenić u raspravi je pozdravio takve zakonske izmjene.

Sve dok Ustavni sud ne utvrdi da neki zakon nije u skladu s Ustavom, taj zakon je na snazi i pravno obvezuje sve, uključujući i Predsjednika Republike. Ne postupajući sukladno proceduri koja je propisana Zakonom o sudovima, predsjednik Republike krši Zakon, ali isto tako krši i Ustav jer ne poštuje pravni poredak Republike Hrvatske.

U slučaju razrješenja ministara, koju Peđa Grbin navodi kao istovjetnu situaciju, predsjednik Vlade jest primijenio Ustav, ali pri tome je poštovao pravni poredak Republike Hrvatske i nije kršio zakon, poručuju iz vladajuće stranke.

Podsjetimo, Grbin je danas rekao kako bi mu bilo potpuno strano da predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne uvrsti u proceduru prijedlog izbora nove predsjednice Vrhovnog suda kojega je predsjednik Republike, tvrdi, uputio sukladno Ustavu.

Grbin je izjavio da predsjednik Sabora ima određene obveze, a da je jedna od njih da, dođe li prijedlog koji je u skladu s Ustavom, uvrsti ga u saborsku u proceduru.

"A onda, ako većina saborskih zastupnika ima nekakav problem s onim što je predsjednik Republike predložio, neka to argumentiraju u raspravi i neka to odbiju", istaknuo je Grbin.

Međutim, dodao je, ako predsjednik Sabora bude odlučio kršiti Ustav tada zastupnici imaju više mogućnosti.

Jedna od njih, rekao je, predviđena je saborskim Poslovnikom koji propisuje da trećina zastupnika može zatražiti te se točka mora uvrstiti u dnevni red sjednice.

"Ako predsjednik Sabora bude opstruirao razgovarat ćemo s kolegama iz opozicije i predložiti da ta točka bude uvrštena u dnevni red. To je naša obveza", poručio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 11:38