ZAGREPČANKA GODINE

HDZ i DP protiv nagrade Mireli Čavajdi: ‘Njezin slučaj bio je eutanazijski intervencijski zahvat‘

U KB-u Sveti Duh onemogućili su joj zakonsko pravo na prekid trudnoće pa je to morala učiniti u Sloveniji

Mirela Čavajda 

 Neja Markicevic/CROPIX

Tema koja je posebno uznemirila duhove zastupnika, mahom oporbe, na 22. sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak je dodjela nagrade "Zagrepčanka godine". Nju će ove godine dobiti Mirela Čavajda, žena koja je svojom kalvarijom ukazala na probleme hrvatskog zdravstvenog sustava.

Čavajda je tijekom trudnoće saznala da nosi fetus sa zloćudnim tumorom na mozgu zbog kojeg su mu šanse za preživljavanje male, ali je bio opasan i po trudnicu.

U KB-u Sveti Duh, zbog priziva savjesti liječnika, onemogućili su joj zakonsko pravo na prekid trudnoće pa je to morala učiniti u Sloveniji.

Oporbenim zastupnicima taj se prijedlog nije svidio. Mislav Herman, predsjednik zagrebačkog HDZ-a i ginekolog, naveo je kako prema Čavajdi treba izraziti sućut, ali ne ju i prozvati Zagrepčankom godine.

Igor Peternel (Domovinski pokret) je, pak, rekao da slučaj laureatkinje nije pobačaj, nego eutanazijski intervencijski zahvat.

Davorka Moslavac Forjan (SDP) kritizirala je kolege iz Skupštine, najviše Hermana, i navela kako je zbog Mirele Čavajde suzbijena epidemija priziva savjesti u gradskim bolnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:53