PORUKE NA AUTOBUSIMA

Greenpeace se obrušio na gradonačelnike Zagreba i Rijeke: ‘Prestanite promovirati plin kao gorivo!‘

Greenpeace je pozvao Tomaševića i Filipovića da prekinu praksu prikazivanja fosilnog plina na gradskim autobusima

ZET-ovi autobusi na plin

 Tomislav Kristo/Cropix

Hrvatski Greenpeace oglasio se priopćenjem u kojem proziva gradonačelnike Zagreba i Rijeke, Tomislava Tomaševića i Marka Filipovića, za ignoriranje njihovih dopisa upravama tih gradova o, kako navode, štetnosti promoviranja fosilnih goriva na vozilima gradskog prijevoza.

- Početkom veljače Greenpeace je gradonačelnicima Rijeke i Zagreba i njihovim suradnicima uputio dopise kojima ih poziva da što prije prekinu štetnu praksu prikazivanja fosilnog plina u pozitivnom kontekstu na autobusima gradskog prijevoza u Zagrebu i Rijeci. Čekali smo odgovor više od dva mjeseca, ponavljali upite telefonski, pa nakon što nismo dobili odgovor, sada se gradovima Zagrebu i Rijeci obraćamo s istim zahtjevom i putem medija - upozorila je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

image

ZET-ov autobus na plin

Darko Tomas/Cropix

Za Greenpeace, kako navode, sporni su natpisi na gradskim autobusima u Zagrebu i Rijeci ‘Štitimo okoliš! Vozimo na prirodni plin!‘, odnosno ‘Vozim na plin, prema prirodi sam pristojan i fin!‘. Potonjim natpisima se, upozoravaju, fosilna goriva prikazuju u pozitivnom kontekstu jer je plin, ističu, poput ugljena i nafte, fosilno gorivo koje ima poguban utjecaj na klimu.

I prije slanja spomenutih dopisa gradskim upravama, Greenpeace je tražio da se ti natpisi uklone s gradskih autobusa.

- Fosilni plin u EU moramo izbaciti iz upotrebe, a važan korak na tom putu je i prestanak reklamiranja i lažnog prikazivanja tog štetnog proizvoda, slično kao što je davno učinjeno s cigaretama i pušenjem. Stoga pozivamo gradove Zagreb i Rijeku da i na ovaj način daju doprinos borbi protiv klimatskih promjena, glavnog izazova našeg vremena, kako u Hrvatskoj i Europi, tako i u svijetu - poručila je Petra Andrić čelnicima gradova u kojima su na vlasti ‘zelena‘ (Možemo! u Zagrebu) i politička opcija lijevog centra (SDP u Rijeci) sa snažnim ‘zelenim‘ pečatom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:37