BEZIDEJNO LUTANJE

Grbin slavi drugu godišnjicu šefovanja SDP-om: Kako je ekipa s Iblerovog trga postala biračima neprivlačna stranka

Unutrastranački sukobi koji su stranku rasturali dok joj je na čelu bio Davor Bernardić nastavili su se i pod Grbinovim vodstvom

Peđa Grbin

 Vanesa Pandzic/Cropix/Cropix

Peđa Grbin danas slavi drugu godišnjicu šefovanja SDP-om - 3. listopada 2020. izabran je za novog predsjednika stranke nakon što je u drugom krugu unutarstranačkih izbora uvjerljivo pobijedio glavnog rivala, SDP-ova krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara (65 naspram 35 posto glasova).

"Od večeras mi smo jedan SDP. Ne želim politiku konflikta i sukoba, želim politiku u kojoj stvaramo ... Već večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao, tko je koga podržavao. Večeras mi smo jedan SDP kojeg zanima samo solidarnost, pravda, jednakost i sloboda. SDP koji radi za sve", rekao je Grbin u pobjedničkom govoru.

Njegove parole loše su ostarile. Unutrastranački sukobi koji su stranku rasturali dok joj je na čelu bio Davor Bernardić nastavili su se i pod Grbinovim vodstvom. Brzo je došlo do još jednog loma nakon kojeg je u saborskom Klubu zastupnika SDP-a ostalo samo 14 od 32 člana, koliko ih je SDP imao nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

Ironično, od tada Grbinov SDP u Saboru ima manje zastupnika nego što imaju njegovi bivši stranački kolege koji su nakon raskola SDP-a osnovali Klub zastupnika Socijaldemokrati, koji je sa svojih 18 članica i članova najjača parlamentrana grupacija poslije HDZ-a.

Nakon što je u Zagrebu sklopio savez s Možemo! i gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, Grbin je u sklopu ranije opisanog unutarstranačkog loma raspustio kompletnu zagrebačku organizaciju SDP-a. Umjesto iz stranke izbačenog Gordana Marasa na čelo najveće stranačke organizacije u zemlji došao je profesor s Pravnog fakulteta Viktor Gotovac. Slobodno možemo reći da je Gotovac na to mjesto došao voljom Grbina i njegovih najbližih suradnika, da je de facto oktroiran.

image

Peđa Grbin i Viktor Gotovac

Cropix/

Unatoč tome, Gotovac je odmah počeo kontrirati Grbinovoj strategiji pričama o povratku Trga maršala Tita i javnim licitiranjem bi li SDP trebao u Zagrebu raskinuti koaliciju s Tomaševićem i Možemo!. Grbin je samo devet mjeseci kasnije morao priznati svoj veliki poraz te iz stranke najuriti i "svog" Viktora Gotovca, čovjeka kojeg je upravo on izabrao da mu vodi najvažniju stranačku filijalu u državi.

Osim loše kadrovske politike, Grbinove dvije godine na čelu SDP-a obilježio je i nastavak bezidejnog lutanja njegove stranke po bespućima hrvatskih političkih pašnjaka. Kao i u Bernardićevo vrijeme, SDP je i danas - točno na pola Grbinova mandata - biračima neprivlačna stranka. Rejting Grbinova SDP-a već mjesecima tavori oko nekih 15 posto.

Rejting SDP-a i Peđe Grbina ne može "nabildati" čak ni nevjerojatna učestalost kojom njihovi (nekad?) glavni rivali iz HDZ-a proizvode afere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:24