PRVI PUT U POVIJESTI

Gradska plinara je izgubila opskrbu Zagrepčana plinom, Tomašević bijesan: ‘Gdje ovog ima u Europi?!‘

Zagrebačka plinara nije izgubila posao od privatne tvrtke, Međimurje plin je tvrtka u javnom vlasništvu

Tomislav Tomašević

 Bruno Konjevic/Cropix

Gradska plinara Zagreb-Opskrba Zagrepčane više neće opskrbljivati plinom. Taj posao preuzima Međimurje plin iz Čakovca, naveo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na press konferenciji. Međimurje plin tako će po prvi put u povijesti opskrbljivati oko 290.000 korisnika plina u Zagrebu.

HERA bi danas trebala objaviti i tko će od 1. listopada do listopada 2027. godine opskrbljivati i ostala područja.

“Zasad imamo neslužbenu informaciju da je HERA odlučila dodijeliti zagrebačko područje dodijeliti Međimurju plin”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Tomašević je rekao da se Gradska plinara Zagreb-Opskrba javila na natječaj na način da posluje s pozitivnom nulom, odnosno da se ne ostvaruje gubitak.

Spomenuo je i prethodni ugovor koji je generirao velike gubitke, pa se to nije smjelo ponoviti.

“Na ovom natječaju HERA nije tražila niti da imate plin, niti da imate garantirano financiranje od banke koja će vas pratiti. Ništa od toga”, rekao je.

‘Kakav je to natječaj?‘

“Pa kakav je to natječaj?”, pitao je gradonačelnik.

“Do sada je Međimurje plin 29.000 kućanstava opskrbljivao, a sada će opskrbljivati deset puta više. To je, znači, isto tako moguće prema ovom Herinom natječaju”, rekao je Tomašević, kako prenosi N1.

Prema uvjetima Herinog natječaja, kaže Tomašević, Međimurje plin ne može opskrbljivati plinom na svom matičnom području, u Međimurju.

“Zagreb neće moći opskrbljivati na svom području, a oni neće moći na svom području. Opet pitam, kakav je to natječaj?! Takvi su uvjeti tog natječaja", naveo je Tomašević.

Dodao je da zagrebačka plinara nije izgubila posao od neke privatne tvrtke, već da je Međimurje plin tvrtka u javnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu više gradova i općina s područja Međimurja te da je grad Čakovec, koji je najveći dioničar tog poduzeća, bio protiv toga da se Međimurje plin širi na Zagreb.

Tomašević navodi da Međimurje plin nema odvojenu distribuciju za razliku od Zagreba. Gradska plinara Zagreb je podijeljena na dva poduzeća.

“Međimurje plin ima ukupno 74 radnika, a GPZ i GPZO ukupno oko 500 radnika. Dosad su opskrbljivali plinom 29 tisuća kućanstava. Doista me zanima motiv Međimurje plina da izgubi svoje područje? Izgubili smo od male tvrtke!", ustvrdio je zagrebački gradonačelnik.

Upitao se i koji je poslovni interes tvrtke Međimurje plin i direktora Nenada Hranilovića, inače predsjednika međimurskog ogranka HNS-a.

‘Sve će ostati isto‘

Rekao je da će Zagrepčanima i dalje plin distribuirati Gradska plinara Zagreb, koja je vlasnik cijele plinske infrastrukture, jer da GPZO nije vlasnik infrastrukture.

“Sve će ostati isto, Gradska plinara Zagreb će dovoditi plin, brojila će ostati ista, samo će se promijeniti tko izdaje fakturu, a to će biti Međimurje plin, ako se ne promijeni odluka”, rekao je Tomašević.

“Očekujem od direktora GPZO-a da napravi analizu za mogućnost daljnjeg poslovanja. Mogućnost je opskrba oko 8.000 poslovnih korisnika i, naravno, opskrba građana do 1. listopada”, rekao je i dodao da očekuje da se ponudi radnicima GPZO-a, ako će se njihov broj smanjivati, ponuditi zaposlenje u drugim tvrtkama Zagrebačkog holdinga.

“Očekujemo da se radnicima, ako se broj bude smanjivao, ponudi neko drugo zaposlenje u Holdingu”, rekao je.

“Cijena koja je dosad funkcionira 9,6 eura po megavat satu, druga cijena je 10,2 eura. Tu se vidi da ono što je ponuđeno kao cijena puno manje od inflacije, Vidi se da ono što je bila poseban strategija da ne idu u gubitak, ali da niti ne ostvaruju neku dobit. Dobit je bila manja od 0,3 posto. Ne smije biti motivacije da se ide u zaradu”, ispričao je Tomašević.

“Tri godine uprava GPZO-a je izdržala i sad dolazi ovakav natječaj koji omogućuje firmu od 15 zaposlenih dobiva deset puta veći broj korisnika nego je imao dosad”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 11:39