RADIĆ PRELOMIO

Gradonačelnik Osijeka cijene karata javnog prijevoza vratio na staro: ‘Odlučio sam ukinuti odluku o poskupljenju‘

Nije bilo praktički niti jednog komentara kojim bi građani pravdali tu odluku

Osijek

 Vlado Kos/Cropix

Cijena karata u javnom prijevozu u Osijeku vraća se na staro, odnosno na cjenik koji je važio do 31. prosinca 2022. godine. Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, naime, suspendirao je odluku Nadzornog odbora gradske tvrtke Gradski prijevoz putnika (GPP) o poskupljenju cijena karata u javnom prijevozu koja je stupila na snagu s prvim danom 2023. godine, a prema kojoj su neke karte poskupjele i do 120 posto.

- Odlučio sam ukinuti i do daljnjega suspendirati odluku o poskupljenju javnog prijevoza, a Nadzorni odbor GPP-a sada treba donijeti odluku o povratku cijena na razinu koja je bila do 31. prosinca prošle godine – kazao je Radić na konferenciji za medije sazvanoj samo tim povodom.

Prije nego što je objavio vijest koja će sasvim sigurno obradovati sve korisnike usluge GPP-a, gradonačelnik je iznio pokazatelje i brojke kojima su se očito vodili u GPP-u kada su donosili odluku o poskupljenju. Naveo je tako da su cijene goriva porasle za 39,35 posto, iskoristivši pri tome priliku da se zahvali svom stranačkom šefu, premijeru Andreju Plenkoviću "jer bi bez uredbe Vlade vezano za gorivu kao i cijenu električne energije cijena bila tri puta veća."

Subvencije

Iznio je i podatak kako je Grad Osijek prošle godine u odnosu na 2017. godinu za gotovo dvostruko više povećao iznos subvencija prema GPP-u, sa 18,1 na 34,4 milijuna kuna, kao i da su u 2022. godini s dodatnih 15,5 milijuna kuna otplatili jedan stari kredit GPP-a. Usporedio je i cijenu učeničke mjesečne karte, kazavši kako je ona 2006. godine iznosila 110 kuna uz cijenu goriva 7,88 kn/l, a u 2022. godini 55 kuna, ali uz 51 posto skuplje gorivo. Osvrnuo se i na cijene učeničkih karata, koje su inače prema novom cjeniku u Osijeku poskupjele za gotovo 120 posto, sa cijenama u Rijeci i Splitu.

- Kod nas je učenička karta koštala 7,40 eura, a po novom cjeniku je trebala koštati 16 eura. U Splitu takva karta košta 17 eura, a u Rijeci 21,37 kuna. Rijeka je k tomu prošle godine sve karte linearno podigla za 20 posto... S obzirom na navedeno, pozdravljam pokušaj racionalizacije i optimizacije poslovanja GPP-a, ali... - rekao je Radić i nastavio.

- Odluku o povratku cijena na staro donio sam jer želim pokazati da je ova gradska uprava socijalno osjetljiva. Želimo zaštititi naše sugrađane, koji su se u novoj godini našli na udaru neopravdanih poskupljenja brojnih subjekata koji su zloupotrijebili konverziju iz kune u euro. Bilježimo velik udar na kućne budžete naših sugrađana i želimo im pomoći, izaći im u susret na ovaj način. Prethodna odluka GPP-a bila je opravdana, htjeli su racionalizirati poslovanje, ali u kontekstu poskupljenja uslijed konverzije morali smo reagirati – podveo je Radić svoju odluku pod zajednički nazivnik ‘‘ublažavanje posljedica konverzije‘‘.

Suficit u proračunu

Dodao je i kako je Grad Osijek u godinu i pol dana s njim na čelu racionalno upravljao financijama, što im je omogućilo proračunski suficit.

- Takvo vođenje financija omogućilo nam je da sada možemo pomoći građanima – rekao je Radić, koji nije želio ili mogao precizirati do kada ova suspenzija ostaje na snazi, odnosno hoće li u mjesecima koji slijede ipak biti poskupljenja te na kojoj razini. Pohvalio se i kako su potpisali kolektivne ugovore sa svim gradskim tvrtkama pri čemu su povećana materijalna prava radnika te kako će "vozačima GPP-a plaće rasti prvi put nakon 10 godina."

Direktor GPP-a Dejan Rusmirović kazao je da će odluka gradonačelnika biti u najkraćem mogućem roku ispoštovana i primijenjena, a o načinu refundiranja troškova onima koji su već kupili mjesečne karte za siječanj GPP će izvijestiti na svojim mrežnim stranicama. Inače, odluka o poskupljenju, koja je donesena neposredno uoči nove godine izazvala je pravu buru nezadovoljstva i kritika prema Gradu i GPP-u.

Nije bilo praktički niti jednog komentara kojim bi građani pravdali tu odluku. Možemo! je u međuvremenu pokrenuo i online peticiju za povratak cijena na staro, koju je u dva i pol dana potpisalo preko 4000 građana. Inače, novi cjenik predvidio je poskupljenje pojedinačnih karata za čak 69,50% (13.56 kn), studentske karte za 88,73% (226.04 kn), srednjoškolske za 119,78 posto (120,55 kn), karte za nezaposlene bez naknade 100,93% (60.28 kn)...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 22:19