‘OZBILJNI NEDOSTACI‘

Gong: ‘Vlada je predložila ‘frankenštajnske‘ izborne jedinice, zanemarila je upute Ustavnog suda‘

U Gongu smatraju da su nove granice izbornih jedinica regresija dosadašnjeg modela.

Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga

 Nera Simic/Cropix

Iz Gonga su u četvrtak ocijenili da Vladin prijedlog Zakona o izbornim jedinicama sadrži ‘frankenštajnske‘ jedinice koje spajaju Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu, dok je Zagreb i dalje podijeljen na više izbornih jedinica.

„Gong upozorava na ozbiljne nedostatke Vladinog modela jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica frankenštajnski spajajući Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica”, navode u priopćenju

Ocjenjuju da je Vlada zanemarila uputu Ustavnog suda da pri formiranju izbornih jedinica izbjegne fragmentaciju postojećih administrativnih cjelina, odnosno gradova i županija. U Gongu smatraju da nove granice izbornih jedinica u tom pogledu ne donose poboljšanje, već upravo naprotiv, donose regresiju dosadašnjeg modela.

„Do sada su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu”, ističe se u priopćenju.

Osim toga, Gong tvrdi da je Vlada ‘propustila priliku napraviti ozbiljnu i održivu izbornu reformu‘, kojom je mogla trajno izbalansirati izborne jedinice.

„Štoviše, danas predloženim modelom širom je otvorila vrata stalnom političkom prekrajanju granica prije svakih izbora, uslijed demografskih promjena”.

Hrvatska će tako ostati „zarobljena u modelu 10 jedinica po 14 mandata”, dok je Gong predložio model sa 6 izbornih jedinice koje u potpunosti slijede granice županija i u kojima bi se biralo između 17 i 29 zastupnika, ovisno o broju birača ili stanovnika, navodi se u priopćenju.

Kažu i kako kritiku Vladi Gong nije uputio samo zbog sadržaja novog prijedloga izbornih jedinica, već i zbog „netransparentnog i isključivog procesa u kojem su sudjelovali navodni neimenovani stručnjaci u Ministarstvu pravosuđa i uprave”.

Potez Vlade stoga smatraju ‘opasnim za zdravlje demokracije‘ jer, ‘urušava povjerenje građana i građanki u izborni proces i demokratske institucije‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:41