SKUPO STUDIRANJE

Glasovac: Inflacija otežava studentski život; Rimac: Porast troškova studiranja je 37 posto

U Zagrebu ove godine smještaj nije dobilo 3000 studenata, u Splitu njih 1000, a zatvorene su studentske menze na FSB-u i u NSB-u

Sabina Glasovac

 Damjan Tadic/Cropix

Inflacija je u posljednje tri godine uvelike otežala studentski život kada je riječ o uvjetima studiranja, studentskome radu, financijskoj pomoći, smještaju i prehrani, upozorila je u petak saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac u povodu Međunarodnoga dana studenata.

"Studentski život nije nikad bio lak ali u posljednje tri godine, uslijed inflacije i produbljivanja nejednakosti, studenti su posebno pogođeni, bilo da se radi o uvjetima studiranja, studentskome radu, financijskoj pomoći, smještaju, prehrani", kazala je Glasovac u povodu okruglog stola saborskog Kluba SDP-a.

Upozorila je pritom kako Hrvatska treba težiti socijalnoj uključivosti i pretpostavci da je "visoko obrazovanje javno dobro dostupno svima".

Voditelj istraživanja Eurostudent Ivan Rimac rekao je da je u protekle dvije do tri godine došlo do eksplozije rasta cijela stanovanja i prehrane.

Nema porasta zapošljavanja studenata, ponajprije zbog zakonskih ograničenja, jer se oduzimaju prava redovnih studenata, a zbog visokih cijena stanovanja povećan je broj studenata koji nisu mijenjali mjesto stanovanja zbog studija te žive kod roditelja.

Kad se svi troškovi zbroje, porast troškova studiranja iznosi 37 posto, rekao je Rimac.

Istraživanje Eurostudent međunarodni je projekt i istražuje kvalitetu studentskoga života, prati priuštivost visokoga obrazovanja te se provodi svake dvije do tri godine.

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki ukazao je na problem nedostatka smještaja za studente te trend zatvaranja studentskih menzi.

Kaže kako u Zagrebu ove godine smještaj nije dobilo 3000 studenata, u Splitu njih 1000, a zatvorene su studentske menze na FSB-u i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić ranije je kazao da su upisne kvote ove godine popunjene 90 posto, a u posljednjih 30 godina nije izgrađen nijedan novi studentski dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:10