SJEDNICA SABORA SLJEDEĆEG TJEDNA

FOTO Milanović od Josipovića dobio mandat: Moramo Hrvatsku izvući iz krize. Čeka nas dijeta

Budući hrvatski premijer priznao je kako je mandat obveza
 Davor Pongračić/Cropix

Predsjednik države Ivo Josipović povjerio je danas mandat za sastavljanje Vlade čelniku Kukuriku koalicije Zoranu Milanoviću .

Premda je još izborne noći prije 10 dana bilo jasno da koalicija SDP-HNS-HSU-IDS ima dovoljno mandata za sastavljanje vlade, morali su proći svi zakonski rokovi, prije nego što Milanović i formalno postane mandatar 12. hrvatske vlade.

- Na temelju raspodjele mandata i činjenice da ste me uvjerili da raspolažete većinom, povjeravam vam mandat za sastavljanje Vlade. Imate rok od 30 dana da sastavite vladu, te za nju i njezin program dobijete povjerenje Sabora - rekao je Josipović uručujući Milanoviću odluku o mandatu.

Budući hrvatski premijer priznao je kako je mandat obveza jer novu vladu čeka veliki posao izvlačenja Hrvatske iz krize, te vraćanje povjerenja građana u sustav. Priznaje kako ne gaji iluzije da će sve političke stranke u Saboru biti na istoj strani, ali je bitno da se dogovaramo oko temeljnih ciljeva.

Još uvijek nije odlučeno koji dan idući tjedan će biti konstituirajuća sjednica Sabora, te kada će nakon toga Milanović tražiti povjerenje za svoju vladu.

Milanović je najavio kako će definitivno jedan od prvih poslova vlade biti smanjenje proračuna.

- Rok za donošenje novog proračuna je do kraja ožujka, ali nastojat ćemo da to bude ranije. Kriza je duboka, proračun mora biti razvojni i socijalni. Borit ćemo se za to da oko svake mjere dobijemo podršku javnosti. Čeka nas dijeta. Hrvatska mora staviti pod kontrolu javnu potrošnju, ali ne rezati živo tkivo tamo gdje ima sokova Života - rekao je Milanović.

Nije želio predviđati u koju bi državu mogao biti njegov prvi službeni posjet, ali to će vjerojatno biti jedna od tri zemlje regije - Slovenija, Srbija, ili BiH.

Komentirajući činjenicu da je tvrtka Koning, u kojoj udjele ima i budući potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nedavno dobila kredit od Croatia osiguranja, Milanović je kazao kako se radi o poslovnom aranžmanu koji je uobičajen u poslovima osiguranja. Budući da je jamstvo višestruko veće od zaduženja u tome, kaže, ne vidi nikakav problem.

Na sve se osvrnuo i sam Čačić koji je objasnio je kako je on udjele u Koningu još prije 12 godina prenio na odvjetnički ured. Potvrdio je međutim kako je Koning dobio kredit od CO, no tvrdi da je to po svim regulama uz bankovnu garanciju te hipoteku koja je 20 puta veća od kredita.

- Daj Bože kad bi svi tako poslovali - kaže Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:00