OČAJNIČKI APEL ZA POMOĆ

FOTO: HOROR U MEĐIMURJU Na cesti je više od 3000 pasa, štenci umiru od hladnoće, u blatu, kaljuži i snijegu traže hranu... Azil je nemoćan...

 
 Azil "Prijatelji" Čakovec

Ulice su pune užasnih prizora. Svatko tko se prošeta naseljem Kuršanec nedaleko od Čakovca može ovih dana nabrojati barem 30-ak kujica pred okotom, kao i nekoliko onih koje su na ovaj okrutni svijet prije nekoliko dana donijele svoje bebe. Nisu preživjele. Većina ih se smrznula na hladnoj zemlji. U naselju je puno štenaca koji u blatu, kaljuži i snijegu traže hranu. Nema je dovoljno za sve. Mnogi će umrijeti od gladi, sami, bolesni, jadni... Sudbina koju nijedno biće nije zaslužilo i, što je najgore, sudbina koja se mogla izbjeći.

No, zasad nije. Iako su azil iz Čakovca i brojne udruge u posljednje dvije godine pokupili više stotina pasa iz romskih naselja, brojka na ulici i dalje je ista. Životinje nisu kastrirane, pa je ono što oni rade gotovo besmisleno. To se trebalo promijeniti. Barem su im tako rekli.

Azil "Prijatelji" Čakovec

- Ministarstvo poljoprivrede obećalo je pomoć kroz sveobuhvatnu akciju kastracije koja je trebala krenuti početkom ožujka, no već je sredina veljače i nema ni glasa da nešto uskoro počinje. Vrijeme potrebno za tako veliku akciju je minimalno šest mjeseci i što kasnije počnemo, bit će teže jer će se sve razvući do sljedeće zime, a svako odgađanje životom plaćaju deseci štenaca i bolesnih pasa. U ovom trenutku njih 3000 je bez krova nad glavom, bez adekvatne hrane, bez nade, dotučeni... - kaže očajna Aleksandra Hampamer iz čakovečkog azila "Prijatelji", koji je ponio najveći teret zbrinjavanja pasa iz romskih naselja i koji redovito gleda užasne prizore u istima.

U priču oko kastracije uključili su se i Prijatelji životinja te njihov predsjednik Luka Oman.

Azil "Prijatelji" Čakovec

- Hitno obavljanje trajne sterilizacije može spriječiti daljnju patnju životinja, a pomoći će i stanovnicima naselja. Treba naglasiti kako ovaj problem u romskim naseljima ne stvaraju Romi, već je riječ o odbačenim štencima iz drugih naselja koje su neodgovorni ljudi ondje ostavili. Lako je pronaći drugo mjesto za iskrcaj neželjenih štenaca pa se problem treba riješiti tako da se riješe uzroci - objašnjava Oman.

U Ministarstvu pak, kažu, kako su svjesni problema napuštenih pasa u Međimurskoj županiji. Pojasnili su nam kako ovih dana dosta razgovaraju o tome s različitim institucijama (nisu rekli kojima) i kako su osigurali dva milijuna kuna za provođenje akcijskoga plana. Dat će i više, ako bude trebalo.

- O točnom datumu početka provođenja akcijskog plana izvijestit ćemo javnost po završetku dogovora s drugim institucijama. Napominjemo kako prema pravilima veterinarske struke kastriranje i sterilizaciju pasa zbog dobrobiti životinja nije preporučljivo raditi tijekom zimskih mjeseci - kažu u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:52