UZIMA JOSIPOVIĆEVE LJUDE

Evo kako će izgledati Milanovićeva vlada: Nestranački ljudi preuzimaju dva resora

Jedno od većih kadrovskih iznenađenja Milanovićeve vlade budući je ministar obrane Ante Kotromanović
 Damjan Tadić/CROPIX

Vlada Zorana Milanovića ipak neće biti u potpunosti politička. Na ministarskim mjestima u Banskim dvorima gotovo će sigurno sjediti jedan nestranački ministar, a možda i dvojica.

Dužnost ministra pravosuđa trebao bi, kako neslužbeno doznajemo, preuzeti odvjetnik Orsat Miljenić koji nije član ni jedne stranke. Uz njega, još bi jedan ministar, i to najvjerojatnije branitelja, mogla biti osoba koja nema stranačku iskaznicu SDP-a. Radi se o Predragu Fredu Matiću, vukovarskom branitelju i logorašu koji trenutno obnaša dužnost savjetnika predsjednika Ive Josipovića.

1. Ante Kotromanović - Branitelj čiju poziciju ministra obrane treba potvrditi i Josipović, 2. Predrag Fred Matić - Branitelj i logoraš, savjetnik predsjednika Josipovića. Bio bi ministar branitelja, 3. Orsat Miljenić - S Račanom je radio na EU integracijama, bio je šef Ureda za odnose s Haagom. Dobit će pravosuđe, 4. Joško Klisović - Predstojnik Ureda predsjednika bit će zamjenik Vesne Pusić

Orsatu Miljeniću i Fredu Matiću to inače ne bi bile prve visoke dužnosti u Vladi. Miljenić je u vrijeme Račanove Vlade obnašao dužnost pomoćnika ministra europskih integracija. Prije toga je bio i na čelu Vladina ureda za suradnju s Haaškim sudom. Matić je pak prije pet godina bio savjetnik tadašnje ministrice branitelja Jadranke Kosor, a najpoznatiji je po svom zalaganju za javnu objavu registra branitelja.

Miljenić se zadnjih godina potpuno posvetio svojoj pravnoj struci te osnovao odvjetnički ured, a početkom godine Sabor ga je izabrao i u Nadzorni odbor HRT-a.

Četiri potpredsjednika

Ipak, jednog od SDP-ovih ustavnih stručnjaka šef stranke ne namjerava ostaviti po strani jer mu je namijenio mjesto potpredsjednika Sabora, a najvjerojatnije će voditi i jedan od najvažnijih odbora - onaj za Ustav. Osim njega, potpredsjednik Sabora iz SDP-ove kvote trebao bi biti i Nenad Stazić kojeg se spominjalo i kao ministra kulture.

Prema informacijama s Iblerova trga, gdje budući premijer posljednjih dana slaže svoj glavni tim i ustroj izvršne vlasti, 12. Vlada trebala bi imati četiri, a ne samo tri potpredsjednika.

Milanović želi potpredsjedničko mjesto i za ekonomskog stratega SDP-a Branka Grčića. Dekan splitskog Ekonomskog fakulteta trebao bi, uz mjesto ministra regionalnog razvoja, kao potpredsjednik, navodno, biti zadužen za koordinaciju EU fondova jer će mnoga ministarstva dobivati novac iz Unije.

Selidba na Markov trg

Konačno je odlučeno i da će ministar obrazovanja i znanosti biti Željko Jovanović, čime Kukuriku Vlada, uz primorskog župana Zlatka Komadinu, dobiva još jedan riječki kadar. Dogradonačelnik Rijeke Jovanović, koji je još u izbornoj noći vjerovao da će ostati u Saboru, ipak će se preseliti na drugu stranu Markova trga. Jovanović je u visoku politiku ušao prije četiri godine, kada je postao saborski zastupnik. Vrlo brzo je postao prepoznatljiv, a ostat će upamćen kao prvi zastunik koji je ostao bez imuniteta zbog izgovorene riječi. Podsjetimo, Jovanović je vrh HDZ nazvao zločinačkom organizacijom, zbog čega ga je vladajuća stranka tužila te mu skinula imunitet.

Ministar poljoprivrede najvjerojatnije će postati SDP-ovac iz Slavonije Tihomir Jakovina. Mladi stranački kadar, po struci inženjer agronomije, predsjednik je brodsko-posavske organizacije i načelnik općine Bukovlje. Da zastupnica Dragica Zgrebec ipak neće postati ministrica poljoprivrede postalo je jasno početkom tjedna, kada nam je visoki izvor s Iblerova trga rekao da će taj resor sigurno voditi netko iz Slavonije.

Jedno od većih kadrovskih iznenađenja budući je ministar obrane Ante Kotromanović. Mjesecima se, naime, spekuliralo da će Kotromanović preuzeti resor branitelja jer je pisao program za branitelje, a u Saboru vodio Odbor za ratne veterane.

Mrsić ipak u Vladi

No, čini se da je mandatar u zadnji trenutak promijenio svoju odluku i da će Kotromanović postati ministar obrane. Kotromanović je umirovljeni časnik - stožerni brigadir i suborac generala Gotovine, kojeg je u SDP prije pet godina doveo upravo Milanović. Kotromanović je sa svojom zavidnom karijerom u Domovinskom ratu postao Račanov “maneken” za branitelje - postavio ga je na čelo stranačkog Savjeta za branitelje.

Kotromanović je, inače, početkom ove godine diplomirao novinarstvo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Na njegovo imenovanje za ministra obrane mišljenje treba dati i vrhovni zapovjednik, predsjednik Ivo Josipović. Mišljenje šefa države nije obvezujuće za mandatara, ali sigurno ne bi bila dobra poruka kada kandidat ministra obrane ne bi dobio zeleno svjetlo vrhovnoga zapovjednika.

A s Pantovčaka su već stigli signali da nisu previše zadovoljni Milanovićevim rješenjem. Josipović bi, naime, na mjestu ministra obrane radije vidio Miranda Mrsića koji je bio šef njegove predsjedničke kampanje, a smatra ga i izvanredenim menadžerom, kakav treba biti na čelu MORH-a. Navodno mu je zato Josipović, kada je čuo da neće biti ministar, ponudio mjesto svoga predstojnika Ureda, što je Mrsić odbio. Ipak, taj liječnik hematolog neće ostati izvan Vlade jer bi prema najnovijim neslužbenim informacijama trebao preuzeti novoosnovano Ministarstvo rada i mirovina.

Milanovićev kum

Predsjednik države, prema neslužbenim informacijama, zbog nove će vlasti ostati bez nekoliko bliskih suradnika. Osim Matića, kojem se smiješi mjesto ministra branitelja, s Pantovčaka navodno odlazi i predstojnik Ureda Joško Klisović. Fotelju u Uredu predsjednika trebao bi zamijeniti onom na Zrinjevcu, gdje bi trebao postati zamjenik ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Klisović i novi premijer su kumovi te je navodno upravo po Milanovićevoj preporuci i došao na Pantovčak.

Ako ode u MVP, bit će to njegov povratak na Zrinjevac jer je 15 godina proveo u diplomaciji,među ostalim i kao šef kabineta nekadašnje ministrice Kolinde Grabar-Kitarović.

Milanović: Kadrovsko ekipiranje moje Vlade je pred završetkom

Proces kadrovskog ekipiranja nove Vlade gotovo je sasvim dovršen - poručio je jučer predsjednik SDP-a i šef Kukuriku koalicije Zoran Milanović, koji će mandat za sastavljanje Vlade dobiti nakon konzultacija s predsjednikom Ivom Josipovićem, dakle u skladu s Ustavom.

Milanović je poručio da razumije interes javnosti za novi sastav Vlade, ali je novinare zamolio da “koliko je to moguće ne sastavljaju Vladu”.

Dodao je da stranke Kukuriku koalicije surađuju već dvije i pol godine te da je njihova suradnja strogo formalizirana u posljednjih šest mjeseci, kada su potpisali koalicijski sporazum koji je okupio ovogodišnje pobjednike parlamentarnih izbora SDP, HNS, IDS i HSU. Poručio je da od tada razgovaraju o kadrovima.

- To nam je sada, prvi put ustvari, kao jednoj koaliciji nakon izbora manja briga, a veća briga su one sadržajne, supstancijalne stvari koje se tiču vođenja države, strukture potrošnje, proračuna, prihoda, rashoda. Sa strane kadrova nam je lakše, s ove druge teže - izjavio je Milanović, ne želeći otkriti koji će SDP-ovi kadrovi sjediti u njegovoj Vladi.

Na pitanje novinara kada očekuje mandat za sastavlja-nje Vlade, odgovorio je da će se to dogoditi kada ga predsjednik Josipović pozove na konzultacije, odnosno, kako predviđa i Ustav, nakon konzultacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:02