VELEPOSLANICI PIŠU VLADI

EKSKLUZIVNO 5 najmoćnijihdržava Milanoviću: Evo kako ćeteprivući ulagače u Hrvatsku!

 Damjan Tadic / CROPIX

Slijedom nedavnih izbora, buduće hrvatsko vodstvo bez sumnje će iznova razmatrati koje su mjere nužne da bi se osigurali prosperitet zemlje i blagostanje njezina naroda.

Ono će to činiti pod teškim okolnostima - globalne financijske krize, previranja u eurozoni i izgledno sporog oporavka u svijetu. Uz sve to i samo hrvatsko gospodarstvo bori se s održanjem rasta i otvaranjem radnih mjesta, opterećeno je dugovima, deficitom i nelikvidnošću. Buduće hrvatsko vodstvo i samo je prepoznalo rizik kreditnog rejtinga zemlje te potrebu da pokaže fiskalnu odgovornost i pronađe načine za poticanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

To je golema zadaća koja će zahtijevati ne samo mudrost hrvatskog vodstva, nego i podršku hrvatskih građana i međunarodnih partnera. Imamo dojam da je predstojeća Vlada spremna suočiti se otvoreno s tim izazovom.

Zajednički interesi

Držimo da je uspjeh Hrvatske važan i za naš uspjeh te smo spremni tijesno surađivati s hrvatskim političkim vodstvom, novoizabranim saborskim zastupnicima i ostalim dionicima, poput sindikalnih i poslovnih čelnika, na provođenju reformi i poduzimanju mjera kojima bi se obnovio gospodarski rast i pružila nada u bolju budućnost. Pozdravljamo njihovu odlučnost da to učine.

Područje u kojem smo sigurni da naše zemlje mogu biti od pomoći jesu ulaganja, što je, kako je i Svjetska banka napomenula, najpouzdaniji način da se zadovolji prijeka potreba Hrvatske za otvaranjem radnih mjesta. Znamo da postoji izniman interes naših poduzeća i drugih diljem svijeta za ulaganje u Hrvatsku zbog prirodnih prednosti zemlje, poput njezine strateške pozicije, dobro razvijene cestovne infrastrukture i talentirane radne snage.

Nažalost, isuviše često se događa da zainteresirani strani ulagači, razmotrivši ulaganje u Hrvatsku, odluče uložiti svoj kapital drugdje u regiji ili izvan nje - zbog velikog broja birokratskih i drugih prepreka koje poslovno okuženje čine nepovoljnim za sve.

Sugestije ulagača

Sretna je okolnost što ključne promjene potrebne za poboljšanje poslovne i ulagačke klime ne bi trebale biti prezahtjevne.

Slušali smo sugestije hrvatskih tvrtki, kao i ulagača i tvrtki iz naših zemalja koje posluju u Hrvatskoj.

Njihova iskustva ukazuju na to da bi nekoliko pojedinačnih, ciljanih akcija moglo Hrvatsku odmah učiniti privlačnijim ulagačkim odredištem i trgovinskim partnerom.

Imajući to u vidu, predložili bismo za razmatranje pet konkretnih i izvedivih koraka koji bi mogli dovesti do preokreta u povećanju konkurentnosti hrvatske poslovne i ulagačke klime.

To nije isključiv popis, jer postoji niz mjera kojima bi se moglo unaprijediti poslovno okruženje, ali ovih pet nailazi na široku potporu unutar poslovne zajednice kao mjere koje bi mogle imati značajan povoljni učinak.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:37