KAKVE SU PRIJAVE?

Državnoodvjetničko vijeće odbilo objaviti programe kandidata za šefa DORH-a: ‘To nije izričito propisano‘

Državnoodvjetničko vijeće odbilo je novinarima dati dokumente koje su kandidati priložili. Turudić je priložio i znanstvene radove

Ante Novokmet

 /Cropix

I službeno je potvrđeno: sva četvorica kandidata za glavnog državnog odvjetnika podnijela su pravovremene i potpune kandidature koje su proslijeđene Vladi u daljnju proceduru. Potvrdio je to u obraćanju novinarima zamjenik predsjednice Državnoodvjetničkog vijeća (DOV), izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Osijeku, Ante Novokmet.

Podsjetimo, na javni poziv za 13. glavnog državnog odvjetnika zaključen 29. prosinca prošle godine javila su se četiri kandidata: zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu, Nikša Wagner, jedan od zamjenika glavne državne odvjetnice, Emilijo Kalabrić, zagrebački odvjetnik Mladen Dragičević i sudac Viskog kaznenog suda, Ivan Turudić.

"Nije izričito propisano"

Međutim, nakon službene potvrde da su sve četiri kandidature valjane, DOV na svojim službenim stranicama nije objavio programe rada, životopise i ostale dokumente koje su kandidati priložili svojim kandidaturama, a odbili su ih dati i novinarima.

Na novinarsko pitanje zbog čega DOV ne objavi programe rada i životopise kandidata te tako zadovolji minimum transparentnosti na početku izbora novog glavnog državnog odvjetnika, zamjenik predsjednice DOV-a Ante Novokmet je ustvrdio da DOV nije obavezan objavljivati programe rada i biografije jer ih Zakon o DORH-u na to ne obvezuje. - Naša je obaveza da utvrdimo jesu li podnesene prijave pravodobne i potpune i da ih nakon toga proslijedimo Vladi u daljnju proceduru - rekao je.

Na novinarsku primjedbu da u Zakonu o DORH-u također nema niti odredbe koja bi DOV-u zabranila da objavi programe rada i životopise kandidata, Novokmet se složio da takva zakonska zabrana ne postoji, ali da su u DOV-u zaključili da "neće prekoračivati svoje ovlasti" jer obaveza objave nije izričito propisana.

Nije želio ni kao profesor prava, tj. član DSV-a koji dolazi iz akademske zajednice komentirati što misli o takvoj praksi DOV-a. Državnoodvjetničko vijeće je tijelo od 11 članova zaduženo za imenovanje svih državnih odvjetnika - od općinskih državnih i njihovih zamjenika, preko županijskih do zamjenika glavnog državnog odvjetnika, osim za imenovanje glavnog državnog odvjetnika.

U tome postupku Zakon o DORH-u dodijelio je DOV-u tek ulogu tijela koje prikuplja ponude pristigle na natječaj i provjeru njihove formalne valjanosti, nakon čega ih prosljeđuje Vladi i Saboru u daljnju proceduru.

Najopsežnija prijava

Prema neslužbenim informacijama koje su iscurile do novinara, Turudićeva prijava na natječaj po obimu priloženog materijala znatno odskače od ostalih jer je on prijavi priložio i svoje znanstvene radove. Je li prilaganje znanstvenih radova na toj vrsti natječaja uobičajeno i je li iznenađen time, glasilo je jedno od novinarskih pitanja upućenih zamjeniku predsjednice DOV-a.

- Mene to ne iznenađuje s obzirom na to da se suci i državni odvjetnici u svom svakodnevnom radu moraju iskazati. Oni su pozvani da redovito i kontinuirano, ako im to njihov opis posla i mogućnosti dopuštaju, objavljuju vrijedne radove u kojima će analizirati sudsku praksu, pojedine predmete, ali i dati bitan doprinos izučavanju prava. Tako da u tome ne vidim nikakav sporni aspekt, osim toga to je jedan dodatni doprinos životopisu kandidata - odgovorio je Novokmet.

Uobičajena je praksa, međutim, da kandidati prijavi na ovu vrstu natječaja prilažu samo naslove svojih znanstvenih radova i publikacije u kojima su objavljeni, a ne i same radove.

Mišljenje saborskog Odbora o kandidatima

Sve četiri kandidature su upućene Vladi. Prema 25. članku Zakona o DORH-u, Vlada je u roku od osam dana, dakle do iduće srijede, dužna zatražiti mišljenje o svim kandidatima od saborskog Odbora za pravosuđe na čijem je čelu SDP-ovac Mišel Jakšić.

Nakon mišljenja Odbora, Vlada predlaže Saboru kandidata za glavnog državnog odvjetnika kojega Sabor bira većinom glasova svih zastupnika, za što je potrebno najmanje 76 ruku.

Zabrinutost u oporbenim redovima i dijelu javnosti izazvale su, međutim, prošlotjedne prilično nejasne izjave premijera.

Oporba iz njih iščitava namjeru Vlade, odnosno saborske većine, da na intervju pred nadležni saborski Odbor pozove samo jednog kandidata, favorita Vlade, a ne sva četiri, kako to nalaže Zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:05