POSAO OD 54 MILIJUNA KN

Državni ured za javnu nabavu namjestio natječaj državnoj firmi, državna komisija ga poništila

Natječajem koji je poništen tražena je knjiga izdanih računa 40 x 30 cm. No, na zahtjev Narodnih novina dimenzije su promijenjene

Šef Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu Ivan Bubić i čelnica DKOM-a Maja Kuhar

 Srećko Niketić/Damjan Tadić/Cropix/

Središnji državni ured za središnju javnu nabavu pokušao je namjestiti natječaj za javnu tvrtku Narodne novine vrijedan ukupno 54,2 milijuna kuna, ali ih je u tome spriječila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništivši nezakonitu izmjenu dokumentacije.

Središnji ured, naime, raspisao je 3. siječnja natječaj za dvogodišnju nabavu uredskog materijala za sva ministarstva, Vladine urede i agencije, te za Ured predsjednika Republike, koji je bio podijeljen na četiri grupe.

Na zahtjev Narodnih novina (NN) 28. travnja mijenjaju dokumentaciju u troškovniku za grupu tri, koja je ukupno vrijedna 10 milijuna kuna i u kojoj se traže tiskanice, kuverte i ostali papirnati uredski materijal, i to za 10 artikala. Dokumentaciju su promijenili tako da pojedini proizvodi dimenzijama odgovaraju isključivo Narodnim novinama, jer nijedna od drugih tvrtki na tržištu ne može ponuditi takav uredski materijal.

Prva verzija

Konkretno, u natječaju se tražila knjiga izdanih računa dimenzija 40 puta 30 centimetara, no na zahtjev Narodnih novina Središnji ured promijenio je dimenzije u 42 puta 29,7 centimetara, odnosno na način da tom uvjetu može udovoljiti samo jedan subjekt - Narodne novine.

Drugi proizvođači, navela je tvrtka Zvibor u svojoj žalbi od 6. svibnja, primjenjuju dimenzije 40 puta 30 centimetara, koje su bile navedene u prvoj verziji natječaja, upravo zbog toga da Narodne novine ne bi mogle tvrditi da su kopirane i da drugi proizvode knjige koje su oni zaštitili u točno iskazanim dimenzijama - 42 puta 29,7 centimetara.

No, čak i uz tako precizno definirane dimenzije, Središnji ured nije dopustio odstupanja. Slično se dogodilo kod još devet proizvoda. Kod četiri artikla početna je dimenzija iznosila 21 puta 14,5 cm, a nakon izmjene dokumentacije na zahtjev NN-a 21 puta 14,8 cm, odnosno promijenjena je za dva milimetra.

Za pet artikala mijenjana je jedinica mjere iz komada u pakiranje, odnosno na zahtjev NN-a pakiranje sada iznosi 240/1, odnosno 240 komada omota spisa, što odgovara ambalaži koju NN koriste za pakiranje ovih artikala, odnosno ponovno se radi o pogodovanju jer Narodne novine jedine na tržištu pakiraju sve tražene omote spisa na taj način.

Odbijena objašnjenja

Iz Središnjeg ureda u odgovoru na žalbu pokušali su opravdati svoje postupke tvrdeći da nisu nikome pogodovali i da na tržištu postoji više proizvođača koji mogu zadovoljiti uvjete natječaja. No, nisu uspjeli.

Naime, kod knjige izdanih računa tvrdili su da je dimenzija 42 puta 29,7 cm zapravo standard za A3 format, te da su prihvatili zahtjev NN-a za izmjenu jer se radilo o njihovoj grešci kada su stavili dimenzije 40 puta 30 cm, odnosno da su početno stavili pogrešne dimenzije za A3 format.

Navode i da nabavljaju tiskanice za državna tijela koje su propisane, da je riječ o nezaštićenim tiskanicama i da upravo to znači da na tržištu nema samo jedan proizvođač koji ima isključivo ovlaštenje proizvoditi te tiskanice. Ističu da i drugi distributeri nude knjige koje proizvode NN, te da na svojim web-stranicama zaokružuju dimenzije da bi se razlikovali od NN-a.

DKOM, ipak, nije prihvatio takva objašnjenja jer su se uvjerili da druge tvrtke ne mogu ponuditi proizvode koji su se tražili.

Konkretno, za knjigu kažu:

"Već iz navedenog razvidno je da se opis te stavke mijenjao u pogledu traženih dimenzija, iako naručitelj navodi da se radilo o pogrešci u oznaci i opisu".

Utvrdili su i da Središnji ured nije uspio osporiti žalbu jer, sve i da je točno da su greškom stavili prvotne dimenzije, iz dokaza koje je dostavio Zvibor proizlazi da drugi proizvođači taj proizvod ne nude u toj dimenziji.

Iz Središnjeg ureda kažu da nemaju potrebu komentirati odluku DKOM-a, te da nisu pogodovali Narodnim novinama. Tvrde da na tržištu više proizvođača može tiskati ili "izrezati" na traženu dimenziju tiskanice, a nema zapreke i da ih tvrtke kupe od raznih proizvođača i dalje distribuiraju.

- Postupit ćemo po uputi DKOM-a i nastaviti postupak - kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:14