BIVŠI ŠEF JANAFA

Dragan Kovačević zbog vozačke na optuženičkoj klupi, najviše će se pamtiti odgovor o imovinskom stanju...

Povod suđenju je Kovačevićev grijeh od 24. lipnja 2020., kada je došao u prostorije Službe za upravne poslove PU zagrebačke...
 Dragan Matic/Cropix

Dok bivši direktor Janafa Dragan Kovačević (53) sa suoptuženim kolegama čeka početak suđenja u aferi Janaf na Županijskom sudu u Zagrebu, u međuvremenu je sjeo na optuženičku klupu zagrebačkog Općinskog kaznenog suda zbog davanja lažnog iskaza.

Na upit suca kakav stav zauzima u odnosu na optužnicu, Kovačević je rekao da se ne smatra krivim. Dajući, pak, generalije o sebi, što je po zanimanju, kakav mu je obiteljski status i je li mu imovinsko stanje dobro ili loše, odgovorio je da je doktor ekonomskih znanosti, da ima troje djece i da mu je imovinsko stanje O.K., odnosno osrednje.

Za razliku od predstavnice optužbe koja je predložila da se svi materijalni dokazi pročitaju, Kovačevićeva braniteljica Jelena Batarelo Peh predložila je da se prevede dopis Generalnog konzulata RH od veljače 2022., ali i da se saslušaju talijanski policajci koji su navodno Kovačeviću utvrdili prekršaj kako bi odgovorili, među ostalim, na kojem su jeziku komunicirali te jesu li okrivljenika upoznali s njegovim pravima. Tužiteljica se potonjem prijedlogu usprotivila, navodeći da talijanski policajci nemaju nikakvih saznanja o ovom kaznenom postupku za davanje lažnog iskaza te bi isto bilo samo odugovlačenje suđenja.

image
Dragan Matic/Cropix

A povod suđenju je Kovačevićev grijeh od 24. lipnja 2020., kada je došao u prostorije Službe za upravne poslove PU zagrebačke u Heinzelovoj 98. Tom je prigodom kao stranka u upravnom postupku, iako propisno upozoren na posljedice davanja lažnog iskaza, neistinito naveo, smatra Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, da je vozačku dozvolu izgubio 8. ožujka 2020. na području Zagreba. Taj navod, kako se kasnije otkrilo, nije bio istinit jer je Kovačeviću vozačku dozvolu nekoliko mjeseci ranije oduzela talijanska policija u Italiji, nakon što je počinio prometni prekršaj vozeći pod utjecajem alkohola.

Do tih podataka se došlo nakon što je naš MUP primio dopis Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Trstu od 23. veljače 2021. s prilogom dopisa prefekture Bolzana, kojim se Kovačeviću vraća vozačka dozvola koja mu je bila oduzeta zbog vožnje u alkoholiziranom stanju te mu je bila izrečena mjera zabrane vožnje na talijanskom teritoriju u razdoblju od tri mjeseca. Ujedno mu je tada bila određena i mjera obvezatnog liječničkog pregleda u Bolzanu. U srpnju te iste godine Služba općeg kriminaliteta PUZ-a na kraju je protiv Kovačevića podignula kaznenu prijavu, a na ispitivanju je odlučio da neće iznijeti obranu.

Slučajem se na kraju pozabavilo i zagrebačko tužiteljstvo, koje je Kovačevića optužilo za davanje lažnog iskaza, a Općinski kazneni sud u Zagrebu, na prijedlog tužiteljstva, izdao je kazneni nalog i osudio ga na uvjetnih 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Ujedno mu je bilo naloženo i plaćanje 132 eura sudskih troškova, no na tu odluku Kovačević je uložio prigovor, tako da je kazneni nalog stavljen izvan snage pa će optužbu pokušati oboriti tijekom sudskog postupka.

Inače, Kovačević je uhićen u rujnu 2020. zbog sumnji da je primao mito kako bi privatnim poduzetnicima namještao poslove s Janafom. Istraga protiv njega širila se nekoliko puta, što je rezultiralo podizanjem optužnice koja je potvrđena, a prošlog je tjedna početak suđenja odgođen zbog bolesti jednog od optuženih. Kovačević i u tom predmetu poriče krivnju, a USKOK-ovu optužnicu nazvao je lažnom i naručenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:18